Det amerikanska debattklimatet

 För de stackare som då och då läser vad jag skriver här, kanske det inte undgått er att jag är mycket intresserad av amerikansk inrikespolitik. Det märkliga med den är att folk är så hejdlöst förbannade hela tiden. Tea Party-rörelsen är kanske den mest extrema grupp bestående av miljontals människor som hittills skådats, i alla fall på andra sidan pölen härifrån sett.

Bara Obama visar sig i offentligheten, anser dessa människor att det är ett övertramp. Om han gör någonting alls, är han antingen nazist, homosexuell, kommunist, eller radikal muslim. Folk iförda den amerikanska flaggan från topp till tå kan på fullaste allvar stå och gasta om att han är Antikrist eller Hitler (och faktiskt debattera vem av dem han är, i media nonetheless). Folk är fullständigt skamlösa och helt galna, och jag tror inte att svenskar som inte läst om detta riktigt begriper hur illa det är. Tea Party-rörelsen har blivit så stora och mäktiga att de till och med lyckats påverka republikanerna i USA, och de har fått in flera stycken representanter i representanthuset och senaten.

I valstugan stod jag med en moderat och pratade om detta. Moderaten ifråga tyckte på fullaste allvar att republikanerna har fått en bra och sund linje efter Tea Party-rörelsen har tillåtits påverka dem. Jag vägrar att tro att moderaten ifråga skulle svarat så med mer kunskap om republikanerna. Om de, som de ser ut idag, hade ställt upp i ett svenskt val, hade de knappast ens kommit in i riksdagen. Jag tror att de allra flesta svenskar, om vi hade rösträtt i USA, skulle ha röstat på Obama. Och det måste vara sant även för moderater. 

Dock måste det vara betydligt roligare att vara politiskt aktiv i USA än i Sverige, just på grund av detta uppskruvade, komiska debattklimat, åtminstone under en period. Det är motsägelsefullt, galet, snabbt, mycket kontroversiellt, dubbeltydigt, vinklat, skoningslöst, hämningslöst, och mer likt en såpopera än någonting annat. Visst är media i Sverige vinklade, särskilt under valrörelser, men det går verkligen inte att jämföra med Fox News eller andra kanaler i USA. Just Fox hyllar Tea Party-rörelsen och republikanerna så mycket att Obama inte längre släpper in dem till pressträffar eftersom Vita Huset betraktar dem som en underhållningskanal. 

Däremot är det oerhört oroande. Världens största supermakt, med en militärbudget som vida överstiger Europas sammanlagda kostnader för militärmakten, och mer än hälften av världens samlade atombombsarsenal, riskerar att styras av fullständiga vettvillingar om ett par år. 

Bevare oss.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.