Pet Peeve 15: Internets värdelösa baksida

En av de senaste nya bloggarna på VK skrivs av en person som heter hynnmsa hynnmsa. Jag vill bara med detta inlägg hälsa hynnmsa välkommen in i gemenskapen. Hynnmsa skriver mycket korta inlägg, oftast bestående av en rubrik och inget mer, och sedan 3 sidor med taggar för att verkligen få träffar från Google då och då.

Jag funderade faktiskt en smula på när VK skulle råka ut för spammeriet. Så har det alltså hänt. 

Någon gång i internets förhistoria måste det ha funnits ett kommersiellt syfte med spam och dessa typer av bots. På den tiden var internet rena Vilda Västern och ingen hade antivirusprogram, brandväggar, spamfilter i sina inboxar, eller andra säkerhetsåtgärder installerade. Vad som helst var tillåtet.

I denna situation måste skumma företag ha tänkt sig att faktiskt kunna göra reklam på detta sätt. Man tillverkade program som skulle skicka ut och knycka e-mailadresser från folks kontaktböcker, för att sedan skicka mail till dem. Man skapade program som skulle posta på internets forum och göra sken av att vara människor. Sedan tappade man kontrollen.

Man kunde hamna i en s.k "pornado" när man surfade, alltså tiotusentals popupfönster som startade i ett och som kraschade datorn inom några sekunder. Inboxen var i stort sett oanvändbar. Forumen var ett enda kaos av olika bots som försökte övertala varandra till att köpa olika saker. 

Idag kan de omöjligen fylla något syfte annat än att irritera. Jag betvivlar att om man nu mot förmodan gick på reklamen och ville köpa något från dessa företag, att länkarna verkligen fungerar och går till en verklig webbshop.

Ytterligare en av kapitalismens baksidor. Ännu ett skäl att arbeta för ett socialistiskt samhälle. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.