Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Företagsamma kvinnor!

Av , , Bli först att kommentera 7

IMG_0007

Skogsbruk toppar kvinnors företagande! 

 

För min egen del driver jag skogsbruk på tre skogsfastigheter inom Vilhelmina kommun. Arealen är omkring 600 hektar vilket är ganska mycket kan man säga. Känns kul att representera kvinnors företagande och ännu bättre att just skogsbruk toppar kvinnors företagande! Sträck på er ni kvinnor i kommunen som driver skogsbruk. Ni är duktiga, driftiga och banbrytande! Ni bryter ny mark på männens traditionella område och ni bidrar till kommunens tillväxt. Glöm för all del inte att skogen är Vilhelmina kommuns viktigaste basnäring!

 

Bli först att kommentera

En stark drivande fantastisk kvinna av sin tid!

Av , , 2 kommentarer 21

 

untitled

Detta är min farmor Anna Elsi född 1904. Denna kvinna födde nitton barn varav arton överlevde. Hon tog även hand om farfars adoptivson från första äktenskapet samt välkomnade till sitt hem de fem andra barnen som var halvsyskon till min far. Minns särskilt en av fars halvbröder som kallades ”lilla” Pentti. En av mina fastrar visade mig en gång ett foto av en ung vacker flicka med blont lockigt hår som liknade farfar helt och hållet och var halvfaster till mig. Farmors hem var öppet för alla och där flödade kärleken och omtänksamheten. Min farmor som kallades ”Ellu” tog även hand om en av mina kusiner vars föräldrar var för unga för att klara uppgiften. Pappa, mamma och jag bodde på övervåningen i två små rum i farmors hus. Vi var tre generationer på samma gård och en riktig storfamilj som förr i världen fastän detta var på sextiotalet.

När jag var trettiotre år gammal berättade min älsklingsfaster en välbehållen hemlighet för mig för de hade inte vågat tidigare. När jag var baby under ett års ålder höll en person på att slå ihjäl mig men farmor gick emellan och räddade mitt liv. Sedan dess har hon och jag haft en nära och speciell relation. Det är som om farmor har varit en slags ”skyddsängel” för mig. När jag var liten gjorde vi massor av saker ihop, bara hon och jag. Vi åkte buss tillsammans in i köpingen och handlade mat. Vi kokade kött- eller fisksoppa tillsammans till hela stora släkten som kom på sommaren och samlades kring farmor som medelpunkt. När vi skulle basta i den vedeldade bastun på lördagarna gick släkten i grupper familjevis till bastun. Jag och farmor gick alltid tillsammans och det var bara vi. Inne i bastun pratade vi om allt möjligt såsom själva livet och jag fick många goda råd som jag haft nytta av under mitt liv när jag mött svårigheter.

Farfar var affärsman som drev flera rörelser och var oftast på resande fot. Farmor var ensam hemma på gården och uppfostrade arton barn samt drev jordbruket med kor, hästar, grisar och andra djur. Trots att farfar var mycket på resande fot så födde farmor ett barn varje år under flera decennier. Hon var också företagare med huvudansvaret för jordbruket som skulle försörja den stora familjen med mat.

Farfar Armas dog innan jag föddes så jag träffade honom aldrig. Jag fick istället en styvfarfar ”Olli”. Farmor, den krutgumman var femtiotvå år då hon gifte om sig med en tjugotvå år yngre man och de levde lyckliga tillsammans i tjugotre år tills döden skilde dem åt och nu ligger de i samma grav. Vid en ålder över sjuttio år högg farmor ved med en yxa som en rejäl ”karakarl”. Dessutom höll hon ett vakande öga på alla oss barnbarn och vi var många. När vi gjort något dumt läxade hon upp oss verbalt och vi fick minsann lära oss ”rätt och fel”. Tänk er vilken kraft denna kvinna hade! Hur många klarar av att ta hand om så många barn, extra barn, bonusbarn och barnbarn och samtidigt driva ett helt jordbruk ensam? Jag säger då bara det! Vilken fantastisk kvinna! Vi kusiner av kvinnligt kön har ofta pratat med varandra om vilken otrolig förebild farmor varit för oss kvinnor i släkten. Vi är så stolta över henne.

Vid farmors begravning fylldes Kittiläs kyrka med så många människor att alla inte fick plats inne i kyrkan. Folk kom från när och fjärran för att hedra med sin närvaro Anna Elsi. Jag kände långt ifrån alla men det var härligt att så många uppskattade denna otroliga kvinna som var just min farmor. Jag saknar henne! Vilken styrka, driv och kärlek hon visade världen och bjöd på. Hon är den bästa kvinnan jag någonsin känt och känner. I mitt hjärta och sinne lever hon för alltid, så länge jag lever och andas…

Därför hyllar jag min farmor Anna Elsi denna dag, den internationella kvinnodagen. Som grädde på moset är min yngsta son född på den internationella kvinnodagen. Kan någon kvinna önska något mer denna dag som hyllar kvinnorna? Och grattis Henrik tjugofyra år idag! Du skulle ha fått uppleva Anna Elsi du också!

 

2 kommentarer

Förkortad arbetstid! Yes!

Av , , Bli först att kommentera 12

IMG_0009

Det gläder mig oerhört mycket att detta förslag inom personalpolitiken i Vilhelmina nu gått igenom i kommunfullmäktige förra veckan. På vårt senaste representantskap behandlades olika frågor och förslag gällande personalpolitik för kommunens anställda. De olika förslagen diskuterades och sedan enades repskapet att man skulle i första hand föra fram arbetstidsförkortning för socialsekreterare. Det är en yrkesgrupp där det råder arbetskraftsbrist och inlandskommunerna konkurrerar med varandra om kvalificerad personal. Man erbjuder t ex högre löner och olika förmåner för att kunna rekrytera och behålla personal. Uthyrning av socialsekreterare ökar och timkostnaden har rusat iväg för inhyrd personal upp till niohundra kronor per timme. Då gäller att undvika samma utveckling med bemanningsföretag som råder för läkare och sjuksköterskor.

Under repskapet diskuterades längden på försöksverksamheten. Repskapet enades om ett år. Jag argumenterade för en längre period för att man skulle kunna behålla personalen och socialsekreterarna skulle kunna planera sitt yrkes- och familjeliv för en lite längre tid. En annan socialdemokrat hade kollat upp att den bästa effekten för en korrekt utvärdering skulle uppnås efter ett och ett halvt år men både han och jag var i minoritet så därför vann majoritetens förslag om ett år.

Det fanns också en osäkerhet om oppositionen skulle acceptera detta förslag till arbetstidsförkortning och med det i bakgrunden är det oerhört glädjande att beslutet i fullmäktige togs med full politisk enighet. Tummen upp för att alla i fullmäktige tyckte att det var ett mycket bra förslag!

Nu hoppas jag innerligt att det blir goda effekter så att förslaget kan permanentas och kanske spridas till andra verksamheter som har det tungt.

Jag önskar lycka till med försöksverksamheten!

Bli först att kommentera

Roliga testresultat!

Av , , Bli först att kommentera 10

IMG_0053DSC03824sistaIMG_0008IMG_0007thIMG_0058IMG_05641234603_646346478723583_1048995780_nIMG_0059

Om dig

  • Tarja, ditt namn avslöjar att du har en stark personlighet och inte ryggar för utmaningar. Även om livet är svårt ibland, håller du fast vid din optimistiska natur och berikar liven för dina nära och kära genom att överösa dem med kärlek. Ditt namn reflekterar perfekt din lojala och rena själ!

    Tarja, detta är vad 2017 kommer ge dig: Tur! Du är en underbar person, och din unika personlighet är ämnad för något stort. Ödet inser detta, och därför kommer du bli generöst belönad detta år. Allt är möjligt i din framtid, och du kommer klara av allt du önskar!

    Du är en jäkligt fantastisk kvinna, Tarja! Det är vad alla säger om dig, Du vet vad du vill ha ut av livet, och du vet hur du ska ta dig till målet. Andra kvinnor ser upp till dig för inspiration. Du är den kvinna som män drömmer om!

    Tarja, Porsche Boxster passar dig perfekt! Du är full av liv och njuter av varje sekund av det. Dags att ta en nöjestur i din drömbil! Veva ner rutan och skruva upp musiken – vägarna väntar på dig!

    Du har verkligen talang! Din övernaturliga kraft tål att visas upp eftersom den verkligen är helt otrolig. Ingen kan överglänsa dig – du kommer bara att lysa starkare med dina talanger! Du har en fantastisk färdighet och du använder den för att göra världen till en bättre plats. Andra borde verkligen ta efter dig.

Bli först att kommentera

Kilometerskatten i papperskorgen för tillfället!

Av , , Bli först att kommentera 12

th

Vilket glädjande besked från regeringen att man lyssnat till

alla argument mot en kilometerskatt som skulle drabba särskilt hårt

oss som bor i Norrlands inland. I Vilhelmina är skogsnäringen så

oerhört viktig då det är vår viktigaste basnäring. Jag är privat skogsägare

och blev allvarligt orolig över planerna och skrev därför här på bloggen och

fick en insändare publicerad i VK. Känner mig rätt nöjd med att ha bidragit

med kunskap och opinionsbildning så att regeringen inser att de dräper

skogsnäringen i Norrlands inland samt våra möjligheter att bo och leva där vi vill.

Tack för att den socialdemokratiska regeringen lyssnat på oss som argumenterat

mot kilometerskatten och redogjort för konsekvenserna och att regeringen

framför allt tagit till sig argumenten. Nu kan jag pusta ut ett tag i alla fall…

 

Läs min insändare hur hårt kilometerskatten skulle drabba skogsnäringen och

oss skogsägare i bland annat här i Vilhelmina där jag bor och bedriver mitt

skogsbruk. Följ länken nedan:

http://www.vk.se/1896094/skogsnaringen-hotas-av-kilometerskatt

 

Bli först att kommentera

Världens största miljökatastrof!

Av , , Bli först att kommentera 11

1234603_646346478723583_1048995780_n

Här utanför Surabaya (Indonesiens näst största stad), på Java, har världens

allra värsta miljökatastrof inträffat för ett antal år sedan. Sommaren 2013

besökte vi ett annorlunda ”turistmål”. Vid det här stället borrade ett gasbolag

djupt ner i marken och ur hålet började det spruta en massa som liknade lera.

Totalt sexton byar förstördes helt och täcktes av denna grå massa från jordens inre.

Det har inte gått att stoppa flödet trots att man anlitat världen bästa experter.

Augusti 2013 var denna flytande gråa massa cirka femton meter hög.

Vägen låg alldeles intill och här hade man byggt vallar för att massan

inte skulle flyta över. Vi fick liksom klättra över en slags ”kulle” för att titta på

världens största och värsta miljökatastrof. Lanskapet var helt dött och

ingen visste hur man skulle få stopp på flödet. Det bara fortsatte att spruta

från det borrade hålet. Hur det skulle sluta visste ingen…

Bli först att kommentera

Analys av ”Tarja”

Av , , Bli först att kommentera 13

 

43d200a9781f99bf28867938fc907d50

Tarja, ditt namn avslöjar att du har en stark personlighet och inte ryggar för utmaningar. Även om livet är svårt ibland, håller du fast vid din optimistiska natur och berikar liven för dina nära och kära genom att överösa dem med kärlek. Ditt namn reflekterar perfekt din lojala och rena själ!

Dela betydelsen av ditt namn med dina vänner och visa alla vad du är gjord av!

 

Bli först att kommentera

Företagsklimatet i Vilhelmina och politikers attityder till företagandet

Av , , Bli först att kommentera 9

Detta hände mig inför riksdagsvalet 2010 då jag stod på folkpartiets riksdagslista.

I provvalet bland medlemmarna kom jag ganska högt upp med flyttades ner några snäpp av valberedningen.

Det gjorde mig inget alls och var helt OK för mig.

 

Endast tre personer från Västerbotten fick fem stjärnor hos Företagarnas Riksorganisation:

1. Tomas Mörtsell (c) Storuman.

2. Lars Eliasson (fp) Vilhelmina.

3. Tarja Eliasson (fp) Vilhelmina.

Inte illa att Vilhelmina hade två politiker i toppskiktet när det gäller företagarvänlighet och attityder till företagande.

 

Så här skrev Företagarna till mig personligen:

 

 

GRATTIS! Du fick högsta betyg – 5 stjärnor – i Företagarnas kandidatguide.

 

Syftet med Kandidatguiden är att lyfta fram företagarvänliga riksdagskandidater och sätta fokus på företagarfrågorna i valdebatten. Kandidatguiden är också en hjälp för de väljare som vill veta vad olika kandidater tycker i frågor som är viktiga för småföretagare.  

 

Bifogat finner du två banners (en stillastående och en rörlig) där det framgår att du fått högsta betyg i vår Kandidatguide. Det står dig fritt att använda dessa på din webbplats, blogg eller liknande.

 

Lycka till i valslutspurten!

 

Vänliga hälsningar,

Linnea Florén

 

 

Linnea Florén

Ansvarig politikerkontakter

Företagarna
Tel 08-406 17 54    Mobil 0735-12 66 96
linnea.floren@foretagarna.se

www.foretagarna.se
Regeringsgatan 52, 106 67 Stockholm

 

Bättre företagsklimatbli medlem i Företagarna

 

LÄS GÄRNA FÖLJANDE LÄNK SOM ÄR EN ANALYS AV VILHELMINAS FÖRETAGSKLIMAT:

http://www.vk.se/1918936/ogin-stamning-forvarrar-dyster-trend

 

Här är en kopia av en del av inlägget, som du kan läsa i sin helhet om du följer länken ovan.

 

Ogin stämning förvärrar dyster trend

 

Publicerad 30 januari 2017

 

(2017-01-30) Företagsklimatet i Vilhelmina är det sämsta i länet. Kommunen ligger bland de lägst placerade i den riksomfattande årliga rankning av det lokala företagsklimatet organisationen Svenskt näringsliv gör. Rankningen bygger på företagarnas bedömning av förhållandena.

FÖLJ ÄMNEN

En anledning till det dåliga betyget för Vilhelmina är uppenbarligen att kontakterna inte fungerar mellan kommunen och de privata företagen. Bland företagarna finns en rädsla för att drabbas av negativa följder om de i något avseende framför kritik mot kommunen. Om det skrev VK på nyhetsplats i förra veckan.

 

 

 

Bli först att kommentera

Vilket enormt intresse!

Av , , Bli först att kommentera 10

IMG_0006

IMG_0005

 

 

 

 

 

 

 

 

TACK alla ni som visat intresse för min blogg! Jag kunde aldrig drömma om att

så många läste blogginlägget som jag svarade en fråga som ”pelle Svanslös” ställt.

Hela 1007 visningar. Kul att ni läser mina inlägg. Kul att ni kommenterar.

Jag svarar även på anonyma kommentarer om jag anser att de är tillräckligt seriösa.

”pelle Svanslös” fick verkligen igång mig. Det gör inget att ”katten”

fingerat sin e-postadress och namn. ”Katten” var mycket noga med att sopa igen sina spår.

Det var fantastiskt inspirerande att svara ”pelle Svanslös”.

 

STORT TACK till er alla som läst mitt blogginlägg som passerar över tusen visningar.

Blogginlägget heter ”Är inte du socialdemokrat? Tarja”. Det är den som intresserat många,

av vitt skilda skäl naturligtvis.

 

 

 

Bli först att kommentera
IMG_0382

Grattis till en ung pigg och alert sextioåring!

Av , , Bli först att kommentera 12

IMG_0382

60 år på måndag den 6 februari

 

Lars Eliasson fyller 60 år måndagen den 6:e februari.

Lars är virkesköpare för Holmen Skog i Lycksele. Han inledde sitt yrkesliv

i unga år med att hjälpa sin far med att bruka skog. Han har sedan varit verksam

inom skogsnäringen.

 

Lars har tidigare varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i

Vilhelmina. Han har varit ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Till jubilarens intressen hör jakt, fiske, friluftsliv, resor, litteratur och

skötsel av den egna skogen.

 

Ni som vill gratulera Lars personligen är välkomna hem till oss på kaffe och tårta.

Ring Lars eller Tarja på mobilen först för att kolla att Lars befinner sig hemma.

Han tänker vara lite i skogen och även åka skidor på sin födelsedag.

 

Hälsningar hustrun

 

Bli först att kommentera