Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Sverige drabbad av terrorattack!

Av , , Bli först att kommentera 8

17796454_1107954592644515_7377227974322753914_nMarcus Oscarssons foto

 

SVERIGE ÄR ATTACKERAT – MEN VI VIKER ALDRIG NED OSS

❤️ Våra tankar är med de drabbade och anhöriga

 

 

Har ni andra också fått aviseringar från era släktingar och vänner att de är i säkerhet under attacken i Stockholm? Jag har skickat förfrågan till min farbror och min väninna annars har jag fått meddelande från de övriga att de är i säkerhet. Väntar på två svar på Facebook. Terrorn har nått Stockholm och Sverige! Så hemskt! En sådan här gång är sociala medier bra. Informationen går så snabbt och man blir lugn när ens kära och nära är i säkerhet. Har så många släktingar i Stockholmsområdet.

Usch! Får samma obehagskänsla som den 11:e September 2001. Vi hade möte på Folkets Hus och när det var slut såg vi på teveskärmar tillsammans om det hemska som inträffat i New York. Känns likadant nu men ännu hemskare då det kommit så nära, kommit till oss i Sverige. Den trygghet jag känt i detta land har hamnat i gungning… Terrorn kan slå till var som helst. I somras skulle vi till Nice men terrorn hann slå till före och sedan stängdes Nice för turister. Vi var i Normandie och när vi lämnat Normandie skedde en ny terrorattack i Frankrike, just i Normandie. Tala om tur, att inte vara på fel ställe vid fel tidpunkt!

WWW.KRISINFORMATION.SE

Om sociala medier i kriser

Här har vi samlat råd om hur du kan agera i sociala medier vid allvarliga händelser och kriser. Syftet är att underlätta för alla att agera på ett vis som inte försvårar hanteringen av en händelse.
De viktigaste råden: sprid inte rykten och lägg inte ut bilder på drabbade.

 

https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/din-krisberedskap/om-sociala-medier-i-handelser-och-kriser

 

Bli först att kommentera

Hur är hälsan hos sjukvården?

Av , , Bli först att kommentera 9

Här är min blivande svärdotter, Shabrina, som just nu håller på med sin AT- tjänstgöring till läkare. Hon är en ung läkare som kommer att bli ett värdefullt tillskott till vår sjukvård.1186069_646346248723606_449036299_n

För något år sedan följde jag en dokumentär i TV om läkarbristen. Läkarna har haft en jätteduktig lobbyorganisation som drivit deras sak på ett smart sätt. De fick politikerna att tro att det fanns för många läkare och därmed att det var nödvändigt att begränsa antalet antagna till läkarutbildningen. Ledande politiker gick på lobbyns argument och det har verkligen gett utdelning för läkarna. Nu har vi en enorm läkarbrist och lönerna har trissats upp. Dessutom har stafettläkarsystemet götts av Landstingen. Läkarna kan få upp lönerna ordentligt och dessutom välja hur mycket de vill arbeta. Stafettläkare kan jobba otroligt mycket i perioder och tjäna storkovan. Sedan kan de vara lediga längre perioder och hinna med annat i livet. Tid till sådant som vi andra vanliga inte har råd med. Tid är hårdvaluta idag! En annan fördel med att vara stafettläkare tänker jag mig är att man inte behöver ta så stort ansvar över patienten med uppföljning och så vidare. Det är bara att dra till nästa vårdcentral eller sjukhus och möta nya patienter. Detta skapar en otrygg situation för patienten då denna inte får kontinuitet genom att träffa samma läkare som känner patientens historia och kan följa upp denne.

När det gäller sjuksköterskorna anser jag att de har en lång utbildning som inte gett den utdelning de förtjänat i form av lön och uppskattning av sin arbetsgivare. Dessutom har sjuksköterskor ett stort ansvar i sitt jobb. De flesta sjuksköterskor har ju traditionellt varit kvinnor och att deras anställningsvillkor och löner hållits nere beror nog på att det varit en kvinnodominerad yrkesgrupp. Nu har verkligheten hunnit ikapp! Sjuksköterskorna lämnar yrket eller går till bemanningsföretag där de får högre lön och slipper känna samma ansvar som de fast anställda sjuksköterskorna. Detta blir dyrt för Landstingen och på många håll råder sjuksköterskebrist. Nu stiger även sjuksköterskornas löner men deras situation var tvungen att köras i botten först innan politikerna reagerade. I Norge lockar man svenska sjuksköterskor genom att erbjuda en bonus upp till 100 000 kronor.

Där är vi nu med en nästan havererad sjukvård. Inte undra på att privata sjukvårdsförsäkringar växer som svampar ur jorden. De som har en privat sjukvårdsförsäkring betalar dubbelt för sjukvården dels genom skatten och dels till försäkringsbolaget. Detta urholkar viljan att betala skatt eftersom allt fler inser och blir arga för att de numera betalar två gånger för att få sjukvård. När mindre skatteintäkter kommer in då måste man spara ännu mer på den offentliga sjukvården (sektorn). Jaa, du kan ju själv räkna ut vart vi är på väg … eller hur?

 

Bli först att kommentera

Hur blir det med kontanterna?

Av , , Bli först att kommentera 23

680

Träffade idag Benny Wahlquist på Coop i Vilhelmina. Benny har jobbat inom bankvärlden i 31 år och har nyligen skrivit en debattartikel i Expressen om bankernas kontanthantering eller rättare sagt avsaknad av sådan. Bennys artikel toppade igår Expressens sidvisningar och idag hamnade den ”bara” på tredje plats. Benny brinner för den här frågan och har ett stor engagemang för den. När vi pratade var han upprörd över att bankernas vinst är hela 92 miljarder och sjukvården kostar ca 300 miljarder, som jämförelse. Bankernas stora vinster kommer bland annat från att de under lång tid ostört vältrat över sina kostnader för kontanthanteringen på sina kunder, det vill säga du och jag. Bankerna har gynnat sina egna intressen enligt Benny som även menade att Sverige lär ha kommit längst i världen i fråga om att avveckla kontanter”. Benny ifrågasätter i debattartikeln, publicerad i Expressen, om allt digitaliseras hur ska då betalning fungera i kristider?

Håller med Benny Wahlquist att spricker lånebubblan så har bankerna hela tiden varit ”premiefritt försäkrade mot bland annat försättas i konkurs”. Därtill finns den statliga insättningsgarantin. Alltså är det ”skattebetalarna som garanterar bankerna, inte marknadskrafterna.” På så sätt har bankerna en ”särställning#. Före detta bankmannen Benny ställer frågan på sin spets ”vad förväntas egentligen av något som kallas bank?” Hans förslag är att inte extrabeskatta bankerna utan istället införa ”ett tvingande sätt att få dem att anställa några tusen personer för att i egen regi kunna hantera kontanter.”

Bennys slutsats är att ”bankerna har hänsynslöst kört över en mycket stor del av befolkningen till förmån för hysterisk och kortsiktig vinstjakt”.

Detta är en angelägen och brinnande fråga som Benny Wahlquist tar upp. I morgon lördag kommer en stor artikel om detta i VK så ni som inte har VK eller kan läsa VK plus köp då papperstidningen. Ska bli extra intressant att läsa VK lördagen den 1:a april.

Jag är så stolt över Benny Wahlquist som jag nu känt i många år, att han har modet och orken att påverka på det sätt han kan när det gäller frågan om bankernas kontanthantering. Tack Benny Wahlguist för att du brinner för och driver frågan vidare! Du är ett föredöme för vår bygd!

 

Bli först att kommentera

Hur jämställda är vi?

Av , , 3 kommentarer 8

Ibland kan jag tänka surt att allt vänds till vår nackdel för att vi är kvinnor. Då tänker jag på att vi är jätteduktiga i skolan och får bättre betyg än killarna men det är männen som klättrar på karriärsstegen. Vi får lägre lön än männen och lägre pensioner liksom sjukpenning och a-kassa. Vi dubbeljobbar oftast, dvs både hemma och på jobbet. En del av oss trippeljobbar som exempelvis jag gjort under många år. Vi sparar i privata pensionsförsäkringar lika mycket som männen men får lägre pension från försäkringarna med motiveringen att vi kvinnor lever längre. Sedan ovanpå allt huserar patriarkatet inom den politiska sfären. Inte minst där jag befinner mig nu.

Jag kan kallt konstatera att när det gäller ”kompetens” så ”ser” män andra män och hjälper andra män vidare i yrkeskarriären eller den politiska karriären. Kompetens är lite liktydigt med ”man”. Fått höra av kvinnor som innehar toppositioner, att där är situationen ännu svårare och tuffare för kvinnorna. Det har vi många exempel på, inte minst inom politiken.

DSC03824nyamkoTillsammans med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) i Västerås på Folkpartiets Riksmöte mars år 2010. Nyamko Sabuni till vänster och jag i rosa polo och tröja längst till höger. Vi hade många gemensamma frågor och ämnen att diskutera om! Gillade verkligen minister Nyamko. Ni ser väl glädjen vi utstrålar tillsammans…

3 kommentarer

Den stora konsten att lyckas med turism! Del 1.

Av , , 7 kommentarer 8

levi-1

Levi, Kittilä i Finland

806

the-gondoli-ski-station-at-levi-lapland-finland-in-winter-eha5fgxlarge

Mina födelsetrakter som utvecklats otroligt genom årtiondena. I Levi har man lyckats med det som man ännu inte har kommit fram till i Vilhelmina och Kittelfjäll. Ta gärna lärdom, inspiration och nya ideér av finnarna. För finnarna kan detta med att lyckas!

5_-Levi-Panorama-Dezember3cf8a0697adb4012a9faf73cc76b3342

 

Jag kommer att skriva en serie blogginlägg hur man lyckas med turism. Min förhoppning är att det ska ge ideér och inspiration till att utveckla turismen i vår kommun.

Min bakgrund är att jag är född i Kittilä. Min mormor och morfar levde i en liten by bortom Sirkka, nuvarande Levi. Under hela min uppväxt tillbringade jag somrarna i dessa trakter. Vi plockade hjortron i juli, fiskade och fjällvandrade till toppen av Levi som är själva fjället som låg i byn Sirkka, som senare döptes om till ”Levi”. När jag var barn fanns här bara ett runt och lågt skogbevuxet fjäll, inget märkvärdigt alls. Nu är Levi den klaraste stjärnan som lyser under stjärnhimlen och där under stjärnorna befolkar turisterna denna lilla by.

 

 

eglise-de-kittila-en-laponie-levi-finlandeKyrkan i Kittilä som blev den enda byggnaden som tyskarna inte brände upp enligt ”brända jordens taktik” när de retirerade från norr Finland. Här fick de återvändande finska flyktingarna bo den första tiden efter krigsslutet. Kyrkan och minnesmonument på kyrkogården över bland annat de Kittiläbor som dog i Vilhelmina, Åsele och Sorsele är också värt ett besök innan resan går mot Levi, som detta blogginlägg ska handla om.

Det pågår en diskussionstråd på min Facebooksida under inlägget om Levi. Följ den gärna och debattera!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=178017716042392&id=100015024947312&comment_id=178676622643168&notif_t=feed_comment&notif_id=1490639401030893

7 kommentarer

Företagsamma kvinnor!

Av , , Bli först att kommentera 8

IMG_0007

Skogsbruk toppar kvinnors företagande! 

 

För min egen del driver jag skogsbruk på tre skogsfastigheter inom Vilhelmina kommun. Arealen är omkring 600 hektar vilket är ganska mycket kan man säga. Känns kul att representera kvinnors företagande och ännu bättre att just skogsbruk toppar kvinnors företagande! Sträck på er ni kvinnor i kommunen som driver skogsbruk. Ni är duktiga, driftiga och banbrytande! Ni bryter ny mark på männens traditionella område och ni bidrar till kommunens tillväxt. Glöm för all del inte att skogen är Vilhelmina kommuns viktigaste basnäring!

 

Bli först att kommentera

En stark drivande fantastisk kvinna av sin tid!

Av , , 2 kommentarer 22

 

untitled

Detta är min farmor Anna Elsi född 1904. Denna kvinna födde nitton barn varav arton överlevde. Hon tog även hand om farfars adoptivson från första äktenskapet samt välkomnade till sitt hem de fem andra barnen som var halvsyskon till min far. Minns särskilt en av fars halvbröder som kallades ”lilla” Pentti. En av mina fastrar visade mig en gång ett foto av en ung vacker flicka med blont lockigt hår som liknade farfar helt och hållet och var halvfaster till mig. Farmors hem var öppet för alla och där flödade kärleken och omtänksamheten. Min farmor som kallades ”Ellu” tog även hand om en av mina kusiner vars föräldrar var för unga för att klara uppgiften. Pappa, mamma och jag bodde på övervåningen i två små rum i farmors hus. Vi var tre generationer på samma gård och en riktig storfamilj som förr i världen fastän detta var på sextiotalet.

När jag var trettiotre år gammal berättade min älsklingsfaster en välbehållen hemlighet för mig för de hade inte vågat tidigare. När jag var baby under ett års ålder höll en person på att slå ihjäl mig men farmor gick emellan och räddade mitt liv. Sedan dess har hon och jag haft en nära och speciell relation. Det är som om farmor har varit en slags ”skyddsängel” för mig. När jag var liten gjorde vi massor av saker ihop, bara hon och jag. Vi åkte buss tillsammans in i köpingen och handlade mat. Vi kokade kött- eller fisksoppa tillsammans till hela stora släkten som kom på sommaren och samlades kring farmor som medelpunkt. När vi skulle basta i den vedeldade bastun på lördagarna gick släkten i grupper familjevis till bastun. Jag och farmor gick alltid tillsammans och det var bara vi. Inne i bastun pratade vi om allt möjligt såsom själva livet och jag fick många goda råd som jag haft nytta av under mitt liv när jag mött svårigheter.

Farfar var affärsman som drev flera rörelser och var oftast på resande fot. Farmor var ensam hemma på gården och uppfostrade arton barn samt drev jordbruket med kor, hästar, grisar och andra djur. Trots att farfar var mycket på resande fot så födde farmor ett barn varje år under flera decennier. Hon var också företagare med huvudansvaret för jordbruket som skulle försörja den stora familjen med mat.

Farfar Armas dog innan jag föddes så jag träffade honom aldrig. Jag fick istället en styvfarfar ”Olli”. Farmor, den krutgumman var femtiotvå år då hon gifte om sig med en tjugotvå år yngre man och de levde lyckliga tillsammans i tjugotre år tills döden skilde dem åt och nu ligger de i samma grav. Vid en ålder över sjuttio år högg farmor ved med en yxa som en rejäl ”karakarl”. Dessutom höll hon ett vakande öga på alla oss barnbarn och vi var många. När vi gjort något dumt läxade hon upp oss verbalt och vi fick minsann lära oss ”rätt och fel”. Tänk er vilken kraft denna kvinna hade! Hur många klarar av att ta hand om så många barn, extra barn, bonusbarn och barnbarn och samtidigt driva ett helt jordbruk ensam? Jag säger då bara det! Vilken fantastisk kvinna! Vi kusiner av kvinnligt kön har ofta pratat med varandra om vilken otrolig förebild farmor varit för oss kvinnor i släkten. Vi är så stolta över henne.

Vid farmors begravning fylldes Kittiläs kyrka med så många människor att alla inte fick plats inne i kyrkan. Folk kom från när och fjärran för att hedra med sin närvaro Anna Elsi. Jag kände långt ifrån alla men det var härligt att så många uppskattade denna otroliga kvinna som var just min farmor. Jag saknar henne! Vilken styrka, driv och kärlek hon visade världen och bjöd på. Hon är den bästa kvinnan jag någonsin känt och känner. I mitt hjärta och sinne lever hon för alltid, så länge jag lever och andas…

Därför hyllar jag min farmor Anna Elsi denna dag, den internationella kvinnodagen. Som grädde på moset är min yngsta son född på den internationella kvinnodagen. Kan någon kvinna önska något mer denna dag som hyllar kvinnorna? Och grattis Henrik tjugofyra år idag! Du skulle ha fått uppleva Anna Elsi du också!

 

2 kommentarer

Förkortad arbetstid! Yes!

Av , , Bli först att kommentera 12

IMG_0009

Det gläder mig oerhört mycket att detta förslag inom personalpolitiken i Vilhelmina nu gått igenom i kommunfullmäktige förra veckan. På vårt senaste representantskap behandlades olika frågor och förslag gällande personalpolitik för kommunens anställda. De olika förslagen diskuterades och sedan enades repskapet att man skulle i första hand föra fram arbetstidsförkortning för socialsekreterare. Det är en yrkesgrupp där det råder arbetskraftsbrist och inlandskommunerna konkurrerar med varandra om kvalificerad personal. Man erbjuder t ex högre löner och olika förmåner för att kunna rekrytera och behålla personal. Uthyrning av socialsekreterare ökar och timkostnaden har rusat iväg för inhyrd personal upp till niohundra kronor per timme. Då gäller att undvika samma utveckling med bemanningsföretag som råder för läkare och sjuksköterskor.

Under repskapet diskuterades längden på försöksverksamheten. Repskapet enades om ett år. Jag argumenterade för en längre period för att man skulle kunna behålla personalen och socialsekreterarna skulle kunna planera sitt yrkes- och familjeliv för en lite längre tid. En annan socialdemokrat hade kollat upp att den bästa effekten för en korrekt utvärdering skulle uppnås efter ett och ett halvt år men både han och jag var i minoritet så därför vann majoritetens förslag om ett år.

Det fanns också en osäkerhet om oppositionen skulle acceptera detta förslag till arbetstidsförkortning och med det i bakgrunden är det oerhört glädjande att beslutet i fullmäktige togs med full politisk enighet. Tummen upp för att alla i fullmäktige tyckte att det var ett mycket bra förslag!

Nu hoppas jag innerligt att det blir goda effekter så att förslaget kan permanentas och kanske spridas till andra verksamheter som har det tungt.

Jag önskar lycka till med försöksverksamheten!

Bli först att kommentera

Roliga testresultat!

Av , , Bli först att kommentera 10

IMG_0053DSC03824sistaIMG_0008IMG_0007thIMG_0058IMG_05641234603_646346478723583_1048995780_nIMG_0059

Om dig

  • Tarja, ditt namn avslöjar att du har en stark personlighet och inte ryggar för utmaningar. Även om livet är svårt ibland, håller du fast vid din optimistiska natur och berikar liven för dina nära och kära genom att överösa dem med kärlek. Ditt namn reflekterar perfekt din lojala och rena själ!

    Tarja, detta är vad 2017 kommer ge dig: Tur! Du är en underbar person, och din unika personlighet är ämnad för något stort. Ödet inser detta, och därför kommer du bli generöst belönad detta år. Allt är möjligt i din framtid, och du kommer klara av allt du önskar!

    Du är en jäkligt fantastisk kvinna, Tarja! Det är vad alla säger om dig, Du vet vad du vill ha ut av livet, och du vet hur du ska ta dig till målet. Andra kvinnor ser upp till dig för inspiration. Du är den kvinna som män drömmer om!

    Tarja, Porsche Boxster passar dig perfekt! Du är full av liv och njuter av varje sekund av det. Dags att ta en nöjestur i din drömbil! Veva ner rutan och skruva upp musiken – vägarna väntar på dig!

    Du har verkligen talang! Din övernaturliga kraft tål att visas upp eftersom den verkligen är helt otrolig. Ingen kan överglänsa dig – du kommer bara att lysa starkare med dina talanger! Du har en fantastisk färdighet och du använder den för att göra världen till en bättre plats. Andra borde verkligen ta efter dig.

Bli först att kommentera

Kilometerskatten i papperskorgen för tillfället!

Av , , Bli först att kommentera 13

th

Vilket glädjande besked från regeringen att man lyssnat till

alla argument mot en kilometerskatt som skulle drabba särskilt hårt

oss som bor i Norrlands inland. I Vilhelmina är skogsnäringen så

oerhört viktig då det är vår viktigaste basnäring. Jag är privat skogsägare

och blev allvarligt orolig över planerna och skrev därför här på bloggen och

fick en insändare publicerad i VK. Känner mig rätt nöjd med att ha bidragit

med kunskap och opinionsbildning så att regeringen inser att de dräper

skogsnäringen i Norrlands inland samt våra möjligheter att bo och leva där vi vill.

Tack för att den socialdemokratiska regeringen lyssnat på oss som argumenterat

mot kilometerskatten och redogjort för konsekvenserna och att regeringen

framför allt tagit till sig argumenten. Nu kan jag pusta ut ett tag i alla fall…

 

Läs min insändare hur hårt kilometerskatten skulle drabba skogsnäringen och

oss skogsägare i bland annat här i Vilhelmina där jag bor och bedriver mitt

skogsbruk. Följ länken nedan:

http://www.vk.se/1896094/skogsnaringen-hotas-av-kilometerskatt

 

Bli först att kommentera