Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Den stora konsten att lyckas med turism! Del 1.

levi-1

Levi, Kittilä i Finland

806

the-gondoli-ski-station-at-levi-lapland-finland-in-winter-eha5fgxlarge

Mina födelsetrakter som utvecklats otroligt genom årtiondena. I Levi har man lyckats med det som man ännu inte har kommit fram till i Vilhelmina och Kittelfjäll. Ta gärna lärdom, inspiration och nya ideér av finnarna. För finnarna kan detta med att lyckas!

5_-Levi-Panorama-Dezember3cf8a0697adb4012a9faf73cc76b3342

 

Jag kommer att skriva en serie blogginlägg hur man lyckas med turism. Min förhoppning är att det ska ge ideér och inspiration till att utveckla turismen i vår kommun.

Min bakgrund är att jag är född i Kittilä. Min mormor och morfar levde i en liten by bortom Sirkka, nuvarande Levi. Under hela min uppväxt tillbringade jag somrarna i dessa trakter. Vi plockade hjortron i juli, fiskade och fjällvandrade till toppen av Levi som är själva fjället som låg i byn Sirkka, som senare döptes om till ”Levi”. När jag var barn fanns här bara ett runt och lågt skogbevuxet fjäll, inget märkvärdigt alls. Nu är Levi den klaraste stjärnan som lyser under stjärnhimlen och där under stjärnorna befolkar turisterna denna lilla by.

 

 

eglise-de-kittila-en-laponie-levi-finlandeKyrkan i Kittilä som blev den enda byggnaden som tyskarna inte brände upp enligt ”brända jordens taktik” när de retirerade från norr Finland. Här fick de återvändande finska flyktingarna bo den första tiden efter krigsslutet. Kyrkan och minnesmonument på kyrkogården över bland annat de Kittiläbor som dog i Vilhelmina, Åsele och Sorsele är också värt ett besök innan resan går mot Levi, som detta blogginlägg ska handla om.

Det pågår en diskussionstråd på min Facebooksida under inlägget om Levi. Följ den gärna och debattera!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=178017716042392&id=100015024947312&comment_id=178676622643168&notif_t=feed_comment&notif_id=1490639401030893

7 kommentarer

  1. Eva

    Hej
    Så roligt och läsa ditt blogginlägg och förklaringen på namnet Levi! jag bor nämligen i Kirkenes och kör vägen om Kittilä och Siirka varje gång jag ska ”hem” til Saxnäs(uppvuxen stora delar av livet i Saxnäs) Så Levi är själva fjället som nu också är namnet på orten, men det står ju Siirka också? Många från Kirkenes far till Levi och åker skidor, fin plats.

  2. Tarja Eliasson

    Hjärtligt tack för din positiva respons! Levi har blivit världsberömt och världskänt. Jag kan likna finnarnas satsning på turism som en riktig Askungesaga. Tycker att det är extra roligt att denna fantastiska utveckling skett i just mina födelse- och hemtrakter. Jag har ju följt utvecklingen sedan barnsben och har många släktingar som bor både i Levi (Sirkka) och Kittilä med omnejd så därför blir jag naturligt insatt i traktens explosiva utveckling. Kittilä är i storlek och befolkningsmässigt ganska lika Vilhelmina. Men den stora skillnaden är att i Vilhelmina ”snackar” man och i Kittilä får man saker gjorda!

    • Eva

      Det har du nog rätt i, det är mer ”fart” på Finlands satsning på turism. Dom gör mycket ut av det dom har får man väl säga. Köra förbi Levi är ju som och hamna i en vilken som alpby som helst. Interessant och höra historien också, jag visste inte att Kittilä var vänskapsby med Vilhelmina f.eks! Men bättre sent än aldrig! Ha en fin helg.

  3. Berndt Lundqvist

    När satsningen på VILHELMINAFJÄLLEN och SÖDRA LAPPLAND kom igång i mitten av 80-talet sneglade vi naturligtvis mycket på bl a Levi, som då hade mer än 90% beläggning på året runt basis! Dock en stor skillnad var att i FINLAND hade man ett flygbolag som hjälpte till med turismsatsningen. Finnair! I Sverige fanns då SAS, som enbart satsade på KIRUNA och affärsflyget. Stora delar av svenska Lappland var svåra att nå för turism. Det blev bussar främst från Tyskland och Italien. En satsning som var mycket lyckosam och Vilhelmina blev ett känt begrepp ute i Europa. En marknadsföring som gjordes då har fortsatt än idag turister som åker bilrundturer (organiserade och oorganiserade) med sommarbesök i Södra Lappland. Tyvärr hade vi i Vilhelmina politiker som inte såg möjligheterna av en utvecklad turism och som genom okunniga beslut stoppade denna utveckling. Vilhelmina blev Sveriges första charterort för utländsk turism. Men raserades innan den riktigt kom igång!

  4. Tarja Eliasson

    Tack Berndt för att du kommenterat mitt inlägg! Jag har alltid uppfattat att du verkligen kan detta med turism samt marknadsföring av turism. Har ju bott i Vilhelmina i över trettio år och kunnat följa politiken och utvecklingen i decennier. Ditt engagemang för att utveckla turistnäringen kommer jag väl ihåg. Minns att parkeringen vid hotellet alltid var full med tyska turistbussar.

    Jag håller helt med dig i din kommentar. Så har jag också uppfattat det hela under mina trettio år som jag följt utvecklingen i Vilhelmina. De dåvarande ledande politikerna hade inte visionerna och såg inte möjligheterna för denna näring. Tror att makten var viktigare än att utveckla kommunen. Här står vi nu. Politikerna försöker med näbbar och klor att satsa på främst Kittelfjäll men tåget gick ju för länge sedan så nu har man fått börja om från början.

    Turismen är inte den enda näringen politikerna missat under 80- och 90-talen samt första årtiondet på 2000-talet. Min make Lars hade visioner på att utveckla näringar som gav jobb till Vilhelmina, bland annat såg han tidigt att biltestverksamheten kunde mycket väl förläggas till Vilhelmina och ge arbetstillfällen. Lars (fp) lämnade en motion av detta till kommunfullmäktige men den röstades ner av den dåvarande majoriteten socialdemokraterna och mycket riktigt snappade kommuner i Norrbotten upp idén och där är numera biltestverksamheten förlagd. Jag ser de tyska bilarna som susar på Volgsjövägen förbi Vilhelmina mot Arvidsjaur. Tyvärr kom motionen från ”fel” håll dvs folkpartiet och oppositionen och därmed röstades den ner med automatik av socialdemokraterna. Jag har för kanske ett år sedan frågat en ledande socialdemokratisk politiker varför motionen röstades ner och jobben gick till Norrbotten, Gissa svaret? Jo, den socialdemokratiske politikern sade: ”det var ett DÅLIGT förslag”. Jag vad säger man… Kompetens?

  5. Berndt Lundqvist

    Med biltestverksamheten var även jag och Bo Kristoffersson, Bilprovningen, och pratade med dåvarande kommunalrådet. Vi hade ju Mercedes som stora kunder på HW. Men vårt duktiga (S) sa att Vilhelmina skulle satsa på PLASTINDUSTRIN! FAKTUM är med bättre kommunpolitiker i Vilhelmina haft en mycket positiv utveckling. (S) har varit en katastrof för denna del Sverige. Tyvärr var det politiker i andra partier som hade lika dåliga kunskaper. Det geografiska läget för Vilhelmina är motsvarande Rovaniemis i Finland. Och egentligen ännu bättre genom närheten till Fjällnaturen och Norge. Men den stora möjligheten som Europas turistindustri gav Vilhelmina är nog svårt att så här 27 år senare att åtstadkomma. Tyvärr! Det är att börja om igen och det är bara att önska lycka till. Dock lita aldrig på Politiker!

    • Tarja (inläggsförfattare)

      TACK Berndt för dina åsikter här på bloggen! Alltid roligt att få reaktioner!

      Det är oerhört tragiskt att se med backspegeln hur utvecklingen i Vilhelmina gestaltat sig. Hade vi haft ledande politiker som hade haft visioner och lagt maktbegäret och ”veta-bäst attityden” åt sidan och jobbat för Vilhelminas bästa hade mycket kunnat se annorlunda ut idag. Hade ledande politiker dessutom tagit till sig oppositionella politikers idéer och förslag samt lyssnat på näringslivet – ja, då tror jag att vi hade haft en annan situation i kommunen idag. Vet inte om jag uppfattat fel men jag har förstått att PLASTFABRIKEN blev ett fiasko av stora mått. Sedan var det också nå´t källvatten i Kittelfjäll och någon pizzabagare som det blev pannkaka av… Kanske du kommer ihåg mer exakt? Vore intressant att ta del av historien runt vattnet i Kittelfjäll och ”Pizzabagaren”. Kul om du kunde skriva här och berätta. Säkert fler som tycker det är intressant att ta del av historien i kommunen. Jag skulle uppskatta att få veta mer då näringslivsfrågor är mitt främsta intresseområde. Historien är viktig att känna till för att kunna hitta rätt färdriktning mot framtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.