Uppdrag Grekland

Snillen spekulerar i Geneve

Hej från Geneve som de senaste två dagarna samlat aktörer från den globala sektorn för ”Camp Coordination Camp Management” i dess årliga retreat och strategiska planläggning.

Humanitärer från Syrien, Libanon, Yemen, Haiti, Sydsudan, Filippinerna, Palestina, Irak… Till och med FN:s Special Rapporteur on the Human Rights of Internally Displaced Persons. Det var många hundra års kollektiv erfarenhet under samma tak. Och dessa snillen har spekulerat!

Med Grekland färskt i minnet och tillsammans med andra humanitärer och aktörer som nu verkar i den europeiska kontexten ställs den traditionella synen på vad en humanitär kris är på sin spets. Och kanske viktigare, VAR en humanitär kris kan utspela sig. För inte har väl Europa varit på så högt upp på dagordningen i många andra globala strategimöten i modern tid. Inte heller har det funnits på världskartan för många europeiska länder själva att de skulle vara föremål för en humanitär kris som likt en dominoeffekt från andra sidan Medelhavet nått in i Grekland och Italien och hela vägen upp till ett land som till exempel Sverige.

Men världen förändras och då gäller det att man är dynamisk och hänger med i svängarna. Rusta inför det som komma skall. Rusta för det som redan är. För frågan har slagit mig många gånger de senaste veckorna… Om vi varit Grekland – vad hade vi haft för system att registrera, ta hand om och temporärt husera en halv miljon flyktingar och migranter på genomresa? Hur hade vi gjort om Stockholms skärgård plötsligt fylldes med oändligt många svarta gummibåtar med människor på flykt?

Men nu är vi inte Grekland, så den mer relevanta frågan är kanske… Vi som Sverige – vad har vi för system, procedurer och kapacitet att registrera, ta hand om, temporärt husera och integrera de flyktingar och migranter som har Sverige som destination? I dagarna byggs temporära tältläger i Sverige. Statsminister Löfvén talar om ett exceptionellt läge. Så hur kan existerande kapacitet stärkas för att mottagandet ska bli bättre för de människor som kommer, och samtidigt göra arbetet smidigare för de myndigheter, institutioner, offentliga och privata aktörer och organisationer som är involverade?

Dessa två dagar av utbyten, reflektion och planering har varit en ypperlig plattform för kollektivt lärande. Kanske snillen ska spekulera även i Sverige och mobilisera de många hundra års erfarenhet som redan finns, i direkt respons till detta exceptionella läge vi nu befinner oss i…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.