Björkstalagets historia, del 1

Björkstalagets historia
(utdrag ur Göran Larssons kompendium skrivit till 75-års jubileet 1998)

Vid sekelskiftet spreds den nya amerikanska dansmusiken i Europa och nådde efter 1910 till Sverige. Dessa danser med sitt nya sätt att röra sig till musik fascinerade och lockade många ungdomar till dansbanan. Bland annat nykterhetsföreningarna såg med oro denna utveckling och tog i stället upp folkdans och lek på sina program för att bevara de gamla traditionerna. I Umeå grundades i februari 1922 SGU-avdelning 177 Björksta. (SGU= Svensk Godtemplar Ungdom). På SGU-Björkstas program fanns redan från start folkdansen och som folkdansledare valdes Richard Lundgren.

Gammaldansaftnar

1932 skrev Björkstalagets ordförande och ledare ett brev till Västerbottens Hembygdsförening där man erbjöd sig att ".. med lämpliga medel motarbeta det osunda sätt varpå den moderna dansen bedrivs". Det vapen som Björkstalaget hade att erbjuda var gammaldansaftnar på Gammlia i Umeå. I stora salen på Sävargården arrangerade Björkstalaget under några år på 30- och 40-talet offentliga gammaldanser. Danserna sågs som god PR för Björkstalaget och gammaldansen. Efter att ha anordnat gammaldanser under några år på trettiotalet återupptar Björkstalaget traditionen våren 1943. Man annonserar om gammaldansaftnar på Sävargården med bl.a. Harry Holgers orkester. Resultatet av de offentliga danserna detta år slutar med ett underskott i kassan på 42:60. Året därpå ger man upp kampen mot "jazzen" och anordnar dansafton på Sävargården med både gammal och modem dans.
 
Under 1940-talet verkar Björkstalagets verksamhet ha gått på sparlåga, mycket troligen p.g.a. det hårda världsläget.
 
Femtiotalet var av allt att döma ett framgångsrikt decennium för Björkstalaget. Ökat medlemsantal, många uppvisningar och även en del internationella kontakter. Man satsade stort. I Björkstalagets arkiv finns från 1952 en brevkopia där Björkstalagets ledare skrivit till filmbolaget Metro Goldwyn Mayer i Hollywood och erbjudit lagets tjänster. För en summa av 44.000 dollar erbjöd sig Björkstalaget att göra en månadslång turné i USA sommaren 1953. På programmet fanns upp till 40 olika danser, allt från "the dance of harvest" till "castle waltz from 1850". Tydligen nappade inte Hollywood på erbjudandet – i Björkstalagets korrespondens finns tråkigt nog inget svar på brevet.

1954 reser man istället österut till Vasa. Man gästar folkdanslaget Brage under pingsthelgen. Med sig på resan har man en nyckelharpospelman från Uppsala, en vissångerska från Umeå samt en bygdemålsberättare från Tvärålund.

1955 blir ett danspar från Björkstalaget uttaget att tillsammans med sju andra svenska par dansar uppvisning i Wolfsburg i Tyskland.
1956 åker två andra av lagets dansare till Kiel. Efter uttagningstävling i Södertälje hade Björkstalagets Märta och Henry Sjöblom kvalificerat sig till denna uppvisning.
1958 kommer den stora resan för Björkstalaget. Man blir inbjuden att delta vid det internationella storlogemötet i Haag – en världskongress inom nykterhetsrörelsen. Nio danspar från Umeå deltog och på resan ner till Haag bjöd Björkstalaget även på uppvisningar i Köpenhamn och Hamburg.

To be continued…

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.