Hetsiga och lugna brännare

Du har rätt didds. F.ö en mycket intressant diskussion så jag skriver ett inlägg istället för en kommentar.

Jonatan är hetsig som brännare och försöker gärna jobba in någon extra bränning genom att sätta press på domaren. Tävlingsmänniskan i honom kommer fram tydligt när han spelar brännboll.

Arken som vilar i utespelet kan också vara ganska på domaren. Det håller jag med om. I semifinalen räknade jag poäng och några gånger ropade de efter brännignar som knappt var nära. Jag och Krister som jag räknade med stod med bara skrattade åt försöken.

Visst det går att tycka att deras beteende är för mycket men de är sanneligen inte ensamma.

Marcus Bohlin i Übermensch försöker ständigt jobba in bränningar, skriker bränn för tidigt och pratar alltid till det egna laget precis när någon i motståndarlaget ska slå.

Anders Nordlund Västteg sätter alltid press på domaren vid bränningslägen, viftar med fingrarna och hoppar.

Tom i Tesa har psykat ut mången motståndare. Det är inte alla slagare som älskar Tom.

Fredrik Holmgren i Fantomen är kanske den brännaren som psykar motståndarna mest. Förra året när vi mötte dom höll han inte käften många sekunder på plattan.

* * *

Petter i Salming, Olle i Raska, Olle i Bullen, Marcus i Esox, Peter i BK Rel för att ta några exempel är mycket fromma brännare som håller sig lugna.

Är då de lagen med hetsiga brännare osportsliga lag eller är det en del av spelet och brännarens roll att vara lite hetsig?

* * *

Lite lustigt är det ändå att hatlaget nr 1 BK Rel har turneringens kanske frommaste brännare och publiklaget nr 1 Fantomen har den kanske mest psykande.

* * *

Nu när jag hänger ut personer lite så ska jag öppet erkänna att jag själv är ganska hetsig. Jag ropar ofta efter tveksamma bränningar. Jag precis som Arkhult vilar i utespelet och står då ofta vid poängräknaren för att håla koll på att allt går rätt till. Ibland sätter jag press på domaren. Jag blir så inne i spelet att jag inte kan låta bli. Yran spelas en gång per år och när man åker ut är det sååååå länge kvar till nästa chans. Därför är det så jobbigt varje gång man åker ut.

Som ett exempel sa jag till domaren efter en bränning på Stefan i mitt lag.

"Det där var det sämsta domslutet jag sett i cupen sedan 1995. Men det vet du ju själv så det får du ge tillbaka senare."  Det fick vi senare också när samma domare tog en horibel bränning till vår fördel senare. Den gången var istället spelarna i Lilla Gruppen helt galna.

Är jag osportslig och skamlig i mitt betteende? Kanske! Eller är jag mest som tvälingsinriktat folk är?

* * *

Dock kan jag helt klart hålla med om att det helt saknar perspektiv om du håller på och hetsar när du leder med 50p. Då är det nog dags att tagga ner några watt och slappna av lite.Men så brukar inte BC hålla på, allafall när jag har sett dom spela.

Etiketter:

24 kommentarer

  1. läsare!!

    vill säga att gillar verkligen att läsa bloggen och alla kommentarer sjuuukt kul 🙂

    det jag gärna skulle vilja ha lite mer info om är alla de här andra brännbolls cuperna i umeå och runt om i sverige Typ datum hur många lag osv skulle vara ett kul tillägg
    tack på förhand!

  2. James

    Fatta vad tråkigt det vore med sport utan hat, hets och känslor?

    Hetsiga brännare och annat löst folk kör man över. Man ska inte underskatta den fysiska delen av brännbollen.

  3. Johan

    Vill bara poängtera att Fredrik Holgren i Fantomen sällan snackar med dommaren utan snarare med publiken eller motspelarna. Deras gemensamma ”swooooch” som de utbryter när motståndarna svingar i luften kan dock säkert reta en och annan till vansinne.

  4. Mike

    Klockrent inlägg. Just att hela tiden snacka vid slagen hör nog mer till vanligheten än tvärtom. Jag menar när brännaren skriker: Nu är det näst sista slagaren!…i en åttondelsfinal…Eller att: Nu är det sista slagaren! Det tror jag inte går ngn, i en sån match, obemärkt förbi. Allt handlar naturligtvis om att psyka. Det är en del av spelet. Råkade själv ut för det mot Fantomen! Det är bara att garva eller grina åt det, å sen ge tillbaka lite med samma mynt. Med glimten i ögat. 🙂

  5. Lasse Hissare

    Motståndarna SKA vara tysta i slagögonblicket. Det är helt okej att ropa till sitt lag sekunderna innan och efter någon ska slå, men i samband med uppkast är det rent osportsligt. Det gäller oavsett vad reglerna säger (som t ex med att ställa en polare bakom brännaren).

    Bohlin i Ubermensch är nog skräckexemplet, men även snubben i BCZ visade ju på liknande takter i finalen. Samma gäller hon längst fram i Sikta Mot Tjejen som vrålade rakt ut varje gång motståndarna skulle slå ett viktigt slag…

    In med det i regelboken.

  6. Arne

    Tycker som många andra, samt tidigare kommentar att i slagögonblicket ska man vara tyst. Fredrik i Fantomen är speciell, men jag tycker helt klart man ska få hålla på med det som dom gör, psykningar och liknande.

    Varför jag också tror Fantomen vann i år var för man hade en egen hejjarklack (i form av Bandarerna). Såg 2 matcher i gruppspelet och 4 i slutspelet. Dom var med på varenda ”Fantomengrej” samt hjälpte till att störa och psyka riktigt ordentligt. Inte kul att bli bränd sen står det 10-12 testosteronpojkar på 1:a kon och skriker ”BURN BABY BURN!”.

  7. Monica Lundqvist

    Intressant inlägg om hur de olika lagen och brännarna agerar. Fantomen är ett otroligt roligt lag att titta på, både för showen och spelet. Men att kalla dem plojlag som många gör, det är helt uppåt väggarna. De är ju förklädda taktiker 😉 De har riktigt duktiga spelare och jag är helt säker på att själva ”plojgrejen” ger dem klara fördelar mot ”seriösa” lag som BCZ, BK Rel och Salming. Som domare friar man lättare en ”medelålders” man i röda flätor och och strumpeband, än en satsande spelare i BCZ. Inte medvetet, men omedvetet.
    ”Pippi” klarade sig från solklara bränningar i flera matcher.

  8. Monica Lundqvist

    Fredrik Holmgren är skoj att lyssna på som brännare, men han ”tjänar” också en hel del på plojgrejen”. Han tar säkert nästan totalt fem minuter per match av motståndarlaget genom att hålla i bollen och klappa igång publiken, innan han släpper den till innelaget så att de får slå. Andra lag fick tillsägelse så fort de sinkade minsta lilla – men inte Fantomen. Och få andra lag vill gnälla på den där skojiga utklädda figuren på plattan, även om de biter på knogarna för att hålla sig lugna. Plojgrejen där är definitivt en taktik i sig. Men allt är tillåtet 🙂

  9. Sanningen

    Det är inget snack om att Fantomen har domaren med sig. Klarar sig undan flera tveksamma bränningar i match efter match. På samma sätt som de får tveksamma med sig.

    Måste till riktigt bra domare för att hålla emot.

    Enligt min mening är innebandy-tjejen Rhöös den bästa domaren utan tvekan. Hon borde ha få dömt vidare hela vägen.

  10. didds

    självklart ska det få vara psykningar, lite hets och jävla vinnarskallar i dom bra och jämna matcherna. har man inte sånt tar man sig inte dit! Men BCZ uppträdande i åttondel när bränt ut bossen tre gånger och sedan fortsatte var rent osportsligt. Menar du att jonatan inte skriker inann han får bollen? för i sånna fall måste du nog titta igen… Fantomen tjänar mycket på att vara utklädda och spexa i och med mildare hantering från domarna, men det tycker jag nästan är förståeligt i en cup som yran!

    För övrigt så är BK Rel och Raska dom lag jag mött som uppträder sportsligast!

  11. Ödmjuke mannen

    Raska, sportsliga? Finns ju inget mer drygare lag. Sportslig = ödmjuk i mina ögon.

    Tvillingarna i Rel sportsliga?

    BCZ skriker en del under matchen, men släpper det direkt efter matcherna och är väldigt trevliga och hjälpsamma. Det ser jag som sportsligt att man kan göra skillnad på match och efter match.

    Prova t.ex. få en i Ubermench att hjälpa till och döma en match eller en i Raska. Lycka till.

  12. didds

    Nu vet jag inte hur det är med att hjälpa till runt omkring men i övrigt håller jag inte med dig alls ödmjuke man. BCZ snackar en hel del skit och komma med gliringar även när det inte är match och även på en del forum.

    Däremot så har BK Rel, Uber och Raska alltid varit väldigt trevliga efter matcher osv och har alltid släppt ”matchinställningen” ditrekt efter avblåsning.

  13. Gustav Pettersson

    Jag skrev aldrig att Jonatan inte säger bränn före. Jag skrev bara att Marcus B brukar göra det.

    Jag har spelat mot de flesta lagen o jag tycker att alla är trevliga o sportsliga inom ramarna.

    Raska är inte så roliga att spela mot på tråning då de är så sjukt loja då. Annars är alla roliga att spela mot.

    Überm är inte omöjliga att få att döma. Kalle, Peter Å m.fl ställer upp. Det handlar lite om att veta vem man ska fråga i det fallet. Så är det med många lag.

    Det finns en del spelare som är dryga men det är inte hela lag utan enskilda spelare. Lag ska inte dömas efter en enskild spelare.

  14. The elevator

    Raska loja på träning? Vet du något som vi inte vet gällande deras träningsupplägg? 😉

    Sportslig = någon som är både bra vinnare och bra förlorare.

  15. den okände trillingen i Rel

    BCZ, vilka är det? Hur många år har deras ödmjukhet gett totalsegrar i yran?

  16. Oskar

    didds. Som vi spelade den matchen så spelade vi sjukt bra. Vårt spel klickade hela vägen och bara för att vi blir glada då vårt spel stämmer och vi lyckas så skulle inte jag påstå att vi är så osportsliga. Sen att vissa av oss är lite dryga på forum och under matcher är ju bara spel för gallerierna. Ett spel i spelet skulle jag säga. Det är andra som kör på samma sätt. Men visst kan vi vara sjukt dryga det är inget att hymla om.

  17. Performance

    Det är skillnad på dryg och dryg. Frågan är ju om man kan backa upp det när push comes to shove…

    BK Rel är väll som alla topplagen när det kommer till sportslighet, även om hindrandet av spelare mellan 2:a och 3:e kon som en bröderna T ägnat inte är snyggt.

  18. Dekadens

    Nåväl, från brännbollen och tillbaka till jorden. Går det vara mer likblek än killen till höger ovan?

  19. saxat från hjärnsläpp

    ”Sista slagman på tid lägger upp en lyra mot Johanna vid andra kon och tyvärr blir Johanna överkörd av Lilla gruppens löpande spelare och får inte tag på lyran som hon hade inom kontroll. Vi ställer oss väldigt kluvna till händelsen: Hade vi fått ta lyran hade vi vunnit matchen med en poäng och nu förlorar vi den istället. Vi vet även att domaren kan gå in och döma till vår fördel, men denna regel används sällan. Lilla gruppen tycker att utespelaren står i deras löpväg och visst är det väl så; men vilka väljer att springa på en utespelare när man lugnt kan lunka in till andra kon?”

  20. Jonas T

    Det finns sedan länge en oskriven regel, vars efterlevnad på senare år kan ifrågasättas, som säger att löparen har väjningsplikt för lyrtagaren. Utespelaren som försöker ta lyran har ögonen på bollen och därmed sämre uppsikt. Nått för domarutbildningen och oss att diskutera här eller på http://www.brannboll.nu. Som högerhänt skarvare mellan konerna fick jag ofta problem eftersom jag stod med ryggen mot de som sprang. Jag blev påsprungen ett flertal gånger, men tydligen tror folk att det var en utstuderad taktik från min sida att försöka få en löpare i ryggen närhelst som jag skulle kasta in en boll..

  21. James

    @Jonas T: Nu var det ju inte bara de gångerna du hade en boll att kasta in som sittuationer med interference uppstog…

  22. Per Frank

    Jonas T är ju bland det drygaste som finns på en brännbollsplan. Vem minns inte kommentaren ”Prova du!” i Östersund 2000?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.