Fotbollsengland

Engelsk fotboll - här och nu.

sum-up från helgens matcher!

Det är dags igen och eftersom ingen kan ha undgått helgens matcher är det precis det som är dagens ämne.

Igår bänkade jag mig, som många andra, framför tv:n och jag såg först Manchesterderbyt såklart. En match som hade mycket. Ett sämre och bortaspelande City som tar kommando första 20 minuterna för att sen de röda vänder på steken och även gör första målet strax före halvtidsvilan, de i form att ett klassanfall med ett perfekt avslut av Nani. Men framspelet av Giggs då? En klinisk boll som Nani tar ner helt perfekt för att sen lägga i högra hörnet. Citys kvittering i 65′ och sen Uniteds press mot slutet. Som tillslut, av en slump och av ett misslyckat anfallsupplägg hamnar på högerkanten. Ett inlägg som skarvas på en City-back och Rooney tvekar inte ens. Rooney handlar instinktivt och drar årets mål. Sitt karriärs mål. En bicycleta i högre krysset. Det avgörande målet i Manchesterderbyt i 78′. Bicycleta – i krysset. Ja, man kan säga det många gånger. Så perfekt. Som taget ur en bok.

Självklart slänger jag in en länk på konstverket :
Se och njut

Men vi får nog lämna det där även om man man skriva många rader om det. Att jag gjorde det kladdigt och svårt för mig i texten ovan är som det är. Matchen slutar 2-1 och Rooney är tillbaka på toppen i vilket fall som helst. Hans torra 2010 är bortglömt. Hans mål var perfektion.

Den andra matchen jag såg i lördags var när Wolverhampton gästade Emirates Stadium för ett möte med ligatvåan FC Arsenal.

På förhand är det en enkel match för Arsenal och man kan väl säga att dom gjorde det dom skulle. Tar en komfortabel seger och tre viktiga poäng i titelrace:t.

Dagens man får man väl ändå säga är Robin van Persie med sina två mål trots att jag tycker Arsenal kunde hängt både En och Två mål till.

 

Övriga matcher:

 

Birmingham – Stoke 1 – 0.

Zigic 90′

* Birmingham vinner och det var väl inget otippat. Visst kunde Stoke ha vunnit även dom men hemmaplan var nog det som vägde över. Att målet kom i 90′ minuten däremot måste ha varit en sur smak i munnen efter matchen för Stokeanhängare. Oerhört tungt.

_____

Blackburn – Newcastle United 0 – 0.

*Jag såg inte matchen själv men resultatet och matchrapporterna vittnar om en relativt avslagen historia. Joey Barton fick ett gult kort i slutminuterna vilket inte kan klassas som någonting otippat.

____

Blackpool – Aston Villa 1 – 1

Elliot Grandin 14′ – Gabby Agbonlahor 10′

* Trots bortaplan känner jag att Aston Villa borde ha tagit Tre poäng. Att inte kunna fokusera efter sitt ledningsmål känns klantigt. Ett aningen förvånande resultat må jag säga.

____

Liverpool FC – Wigan Athletic 1 – 1

Meireles 24′ – Gohouri 65′.

Att detta eviga neråtfall för Liverpool aldrig tycks sluta förvånar väl knappast någon längre. Dom vinner inte matcher ens mot dåligt motstånd. Många, likt mig själv, trodde kanske att en förändring var på gång efter Chelseamatchen. Dom visade ju faktiskt vinnarskalle och vilja… Men så kom Wigan på besök.. och trots sin tidiga ledning så klarar dom inte av att hålla tiden ut. 1-1 stannade måltavlan på.

_____

Sunderland – Tottenham Hotspurs 1 – 2.

Gyan 11′         Dawson 44′, Kranjcar 57′

Att Tottenham har sett oerhört pigga ut såhär långt på säsongen är tydligt. För att inte för längesen jävlas under mittsträcket i ett Liverpoolfall, ta sig mot toppen igen är stort för Londonklubben. Förra årets Champions League-intåg fick säkert många att tvivla på hur dom egentligen ska klara av att matcha ett starkt lag i både CL samt ligan. Jag själv är i vilket fall som helst förvånad över hur starkt dom har stått upp denna säsong. En 4:e plats i ligan Tre poäng före Chelsea med en match mer spelad. Ja, klarar dom hela vägen fram eller kommer CL ta ut sin rätt på Londonlaget? Återstår att se.

____

West Bromwich – West Ham United 3 – 3

WBA: Dorrans 3′, Tomas 8′, Reid (OG) 32′

WHU: Ba 50′, Cole 58′, Ba 83′

Vilken cirkus. WBA kör igång stenhårt. Gör två snabba mål och bottenlaget West ham gick mot sin 13:e förlust för säsongen. Spiken i kistan var i 32:a minuten då Reid gör självmål – trodde nog alla. Förmodligen trodde de själva det också. Men en match är inte över förän domaren blåst av matchen – det bevisade Newcastle förra veckan. En match har två halvlekar. West Ham hämtar upp och snor En poäng. En oerhört viktig poäng i en tight slutstrid. Ska det klassiska West Ham åka ur Premier League? Det ser inte ljust ut. Enda ljuset just nu för Londonklubben är att Hitzlsperger är tillbaka efter lång tid på skadelistan. Men hursom, så måste de börja vinna matcher och detta är förhoppningsvis en match som ger dom energi i vår. Dom behöver allt dom kan få.

____

En match har spelats idag (:söndag) också. Matchen spelades på Reebook Stadium och gästade gjorde Everton.

Bolton Wanderers – Everton

Cahill 10′, Sturridge 67′

Hemmalaget Bolton tar tag i matchen tidigt, redan efter 10 minuter gör mittbacken Gary Cahill 1-0 och med facit i hand var det spiken i kistan. Sturridge 2-0 mål punkterar matchen totalt och Boltons starka säsong fortsätter. Efter några år av misslyckande så är Bolton tillbaka på övre halvan. Kul att se. Men vart har Elmanders starka säsongsinledning tagit vägen? Ja, inledningen är ju borta. Men målformen? Som svensk är det tråkigt – men trots allt en redan godkänd säsong av Johan trots att det är 11 matcher kvar.

____

Samt då även :
Manchester United – Manchester City 2 – 1

Nani 41′, Rooney 78′ – Silva 65′

____

Arsenal – Wolverhampton

van Persie 16′, van Persie 56′

____

 

Imorgon spelar även Fulham – Chelsea och den matchen är oerhört viktig för Chelsea. Dom måste, för att hänga på top4 och ännu en säsong i CL, ta poäng. Såklart är det 11 omångar kvar efter imorgon. Men att både Liverpool och Chelsea står utanför "top-four" tyder på ett maktskifte i den engelska ligafotbollen. Det klassiska "top-four" är historia. För nu i alla fall.

 

Tack för mig. På återseende.

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.