Rotlös

 

Examen i kyrkan, pepparkaksgubbar, ständig ångest över att trampa någon på tårna, identitetskriser och kulturarvsproblem..
Var är vi på väg egentligen? Kan vi visa våra nya landsmän vad som är en del av vårt kulturarv.
Är det McDonalds, pepparkakor på burk, Hänt i veckan, pannacotta,True Blood, Bingolotto, helgfylla och mellanmjölk? 
Eller är det sötost, dansbanor, kaffesurr, falu rödfärg, timmerkörning med häst, berättartraditioner, tunnbrödsbak, Hylands Hörna och ljusstöpning.
Vad har format oss? Båda delarna naturligtvis, men det gäller att inte tappa sina rötter, oavsett var man kommer ifrån. Traditioner, seder och vänjor, ja hela vårt kulturella varande formas hela tiden av dåtid, nutid och framtid. 
Vi ska vara stolta över vilka vi är och har varit och kommer att bli, men det är lätt att formas av jantelagen. Tro inte att du är något.. eller varit något.. eller kommer att bli något. Lägg dig ner tyst och förinta dina förfäders tankar, slit, funderingar. 

Eller…
Bevara det, lyssna, skriv ner, dokumentera det du kan, medan du kan. Mycket har redan gått förlorat, men det är aldrig för sent att börja, vårat kulturarv vandrar ständigt framåt. Det som var nytt då är gammalt och nästan bortglömt nu. Raketost, trekantiga festisar, Frukostkubben eller luktisar, för nästa generation är detta något okänt. Raketost var före min tid, men festisar och luktisar kommer jag ihåg. Hur man lutar lutfisk har jag i varje fall minnen av, sötost, fatost och kalvdans finns i mitt vokabulär och jag vet hur det ser ut. Surgädda har jag hört talas om, men vet inte hur det smakar eller ser ut. 
Att slå med lie och hässja skulle jag vilja lära mig. Det ska jag lära mig. 
Men snart kan det vara försent. Ta vara på det, om inte för dig själv, så för kommande generationer som ska forma sitt kulturarv.

Efter kurser i etnologi, längtan efter mer kunskap och insikt att det är mitt egna ansvar, så tänkte jag nu gå med i Föreningen Norden. Jag har även börjat samla på mig familjerecept, passar på att vara med när mamma gör sådant som kanske inte är så vanligt längre, ser gärna gamla recept vandra förbi min väg så jag kan sammanställa och kanske publicera. Tunnbrödsrecept är också av stort intresse, alla har vi egna och någon sådan sammanställning har jag aldrig stött på.

Så.. kan du hjälpa mig??? Du får gärna skriva var de kommer ifrån och från vem, minnen kring det, berättelser och anektdoter. Svenska, finska, ungerska eller kenyanska? Det vore intressant med recept från hela världen
Jag tackar på förhand och hoppas att detta är början på något nytt och bra för både mig och andra. 

 

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.