Experimentet Projektet (O)Balan(s)

Det handlar inte om Åseles Ambulans, Doroteas akutvårdsplatser, ambulans i Robertsfors, vårdplatser i Sorsele, Umeå, Skellefteå.
Det handlar om patientsäkerhet, prioriteringar, val och vad Landstingsskatten ska gå till i vårt 55 432 km² stora län.

Projekt Balans har inneburit stora besparingar på många håll i länet, kust som inland, stad som glesbygd. Men folkomröstningen handlar om fysiska, levande (får man hoppas) människor som bor och verkar i Västerbottens län. Arbetar inom vård och omsorg, fabriker, skola, kontor, betalar landstingsskatt.
Snälla, ställ inte länets delar mot varandra för att försöka skapa motsättningar. HELA länet ska leva men hela länet har också drabbats av en cynisk ledning som tycks tro sig vara odödliga, aldrig sjuka utan går på operan i godan ro med tanken att ”det här gjorde vi bra”.
En ledning som väljer att titta bort när människor far illa.
En ledning som gömmer sig bakom ett bullerplank av siffror och statistik; siffor som många gånger är svår att greppa bakgrunden till.
En ledning som så totalt sågat den risk- och konsekvensanalys som faktiskt gjordes av Projekt Balans…och som kom fram till att det inte borde genomföras.

Vi får väl hoppas att de slipper ligga i en slalombacke i timmar, utan smärtlindring i väntan på., ja vad kan man undra. Den andra helikoptern som skulle till?
Att de slipper få ett njurstensanfall, andnöd, hjärtinfarkt, stroke eller kanske panikångestattack mitt i natten ute i obygden. För närmaste ambulans kanske är långt borta, vädret för dåligt för att flyga helikoptern och vägen alltför lång för att orka åka till Åsele utan smärtlindring.
Att något sådant kan uppstå har ökat dramatiskt sen detta experiment påbörjades.

 

Bör vi börja märka upp våra kommuner så turisterna kan se vilken typ av vård man kan förvänta sig? Ett slags ekomärkning men i annan, mer tragisk form.
Vi vill inte ta från någon annan utan ge hela länet en chans till så bra, effektiv och människovärdig vård som möjligt.
Sveriges friskaste befolkning 2020? Om delar av länets befolkning dött p g a avsaknaden av basvård, då kanske målet går att nå? En död person finns inte i statistiken, så en död patient är en bra patient?
Se ironin i det hela, ta det inte så allvarligt, men man blir lätt cynisk när man ser hur vårdpersonalen går på knäna, medborgarna drar sig för att söka upp sjukvård (också bra för statistiken inför 2020), patienter och personal som kommer i kläm. Igen och igen och igen…
Och kvar står landstingsledningen och tycker att allt går som på räls (Botniabanans kanske?). Akutbilen fungerar så bra, är billigare än ambulansen. Åsele och Vilhelmina klarar vården och platserna, Sorseleborna är SÅ nöjda och allt är frid och fröjd.

Vad händer vid nästa alla besparingar framöver? Om DIN vård ännu inte drabbats så hårt, vad tror du händer vid nästa neddragning om vi låter dessa galenskaper passera obemärkta förbi oss?
Om jag åker från inlandet till kusten kanske jag inte kan få den vård jag plötsligt behöver. Om DU åker från kusten till fjällen och olyckan är framme. Vad händer då?

 

Välkommen till verkligheten- välkommen till valåret 2014.

Sitter du säker?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.