2 år- och sen då?

Sossepack eller borgarbrack, det spelar ingen roll. Alla har någon gång varit med och tagit dåliga eller felaktiga beslut, tänkt fel, gjort misstag. Någonstans måste alla gräva i sitt inre, lägga stolthet och ego åt sidan och gemensamt ställa saker till rätta.
Det som började som en protest mot ett beslut som drabbade Dorotea Åsele, Sorsele m fl på lokalt plan i och med projekt balans för 2 år sen, har vuxit till något större än sig själv.
Vårdfrågan tas upp i riksmedia, något har gått snett i vårat välfärdssamhälle. Fler blir äldre och behöver vård, man lever längre, kan bo hemma längre. Men när man väl känner att man vill till annat boende är det stopp. Istället hänvisas man till isolering, ökad risk för fallskador, depression m m. Inom primärvården ska färre och färre göra mer, under kortare tid, Administration tar tid från läkare och annan personal, stressen gör att misstag lättare görs, patienter får vänta längre och skickas hem tidigare. Tid att verkligen prata med patienten finns inte, man hinner inte gå på toaletten, äter så fort man kan. Samtidigt är det brist på vårdpersonal inom många områden. Många slutar p g a den situation som nu råder, man slutar, skolar om, åker till Norge eller blir kanske sjukskriven,
Det stora i det lilla….Dorotea saknar fortfarande en vettig lösning på akutvårdsfrågan, Åsele har fortfarande ingen ambulans, andra kommuner kämpar också på i motvind med bristande primärvård p g a dessa besparingar, som fortsätter ödelägga våra fina sjukstugor i länet.

Ikväll kommer många av oss att gå till Medborgarhuset i Dorotea för att uppmärksamma att vi nu ockuperat i 2 år. Några stannar kvar nere på sjukan och håller ställningarna så andra kan gå upp på MB. Alla ställer upp för varandra när det behövs, lägger sitt ego åt sidan, skjutsar, ringer och kollar hur det står till med någon som kanske inte synts till på ett tag.
Tänk om vi kunde se samma ödmjukhet inför livet på landstingsnivå. För efter 2 år tror jag nog de inser att vi inte tänker backa. Betalar vi landstingsskatt så ska vi väl också få något för det och inte hänvisas till kommunen (som det verkar som man försöker lägga över allt på).
Det handlar om moral, etik, patientsäkerhet, arbetsmiljö..och vanligt jädrans SUNT BONDFÖRNUFT!

Så..hur ska ni ha det?

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.