Succé med Telephone remake

Av , , Bli först att kommentera 3

Amerikanska soldater i Afghanistan som gjort en egen version av Lady Gagas musikvideo”Telephone” har fått bloggosfären att gå i spinn och har setts över 3,7 miljoner gånger på Youtube bara på en vecka.  Juckdans i grupp må vara helt oskyldigt, men vissa menar att klippet bara är ett mildare uttryck för en militärhumor som lätt kan gå över styr, skriver Dagens Nyheter.

Filmen var menad som en rolig hälsning till familj och vänner därhemma. Men nu har den spritt sig över nätet och flera amerikanska medier har visat den. Soldaterna själva tycker att uppmärksamheten är lite pinsam.

Här är originalet  Telephone med Lady Gaga och Beyoncé:

I Umeå avgörs valet via bloggar

Av , , Bli först att kommentera 0

Många trodde att sociala medier skulle få ett stort genomslag i årets val men så är inte fallet, enligt Brit Stakston som skrivit boken Politik 2.0.

– Jag är förvånad över att partierna inte har kastat sig över de här verktygen med liv och lust för att förnya det politiska samtalet. Det ger dem ju en så bra chans till aktiv medborgardialog, säger hon till IDG.

Det kanske inte är så konstigt att det inte blir någon dialog med väljarna eftersom så många partier ännu inte vet hur de ska använda sociala nätverk, menar Joakim Jardenberg som häpnar över Centerpartiets senaste sms-tjänst där Maud Olofsson försöker vinna över väljarna med olika mobilfilmer.

"Det tråkiga är att jag tycker egentligen att Centern är ett bra parti. Jag har medverkat på seminarier i Mauds regi och jag har hört henne tala om digital tjänsteinnovation med stor glöd. Men det här är bara dåligt."

Och svaret till centerns satsning finns att hitta i kommentarerna till Jardenbergs inlägg. Stefan Hallgren skriver:

"JJ, du är fantastisk, men "volym-målgrupperna" kommer inte att befinna sig där du är förrän om ett par tre år. Det är till och med många som fortfarande är kvar på 1999 års internetanvändarnivå så du skulle blekna om du fick se vad jag ser i supportmailen ibland."

Så om sociala medier inte har haft något stort genomslag i den nationella valdebatten så verkar det vara tvärtom på det lokala planet. Mikael Hansson, Infotech Umeå  skriver i sin blogg om valrörelsen i Umeå:

"Här förs en skarp valrörelse i bloggformat och flera av inläggen tas upp av lokala medier där journalisterna fortsätter att granska utspelen på politikerbloggarna.
Att sociala medier och internet påverkar den lokala valrörelsen borde uppmärksammas mer i den riksaktuella debatten."

Hur kommer det sig? Är det lättare att vara personlig med sina väljare på lokalnivå än på riksnivå? Eller kan det vara så att politikerna i Umeå har fått lära sig att blogga i ett tidigare skede och förstått vilken genomslagskraft de kan ha med sociala medier?

Relaterade inlägg:
Gert Frost: Stakston och musöronen

NSD: Sociala medier ett osäkert hot i valrörelsen
i valrörelsen

Newsdesk PR 2.0 : Oförmåga att förstå den sociala webben – enda floppen i valrörelsen

SVT Rapport: Sociala medier floppar i valrörelsen

SSDB: Nej, sociala medier är ingen röstmagnet men det kan vara något mycket större

DN i sociala medier en flopp: http://skitch.com/zackrisson/dseui/dn-sociala-medier-i-valet-en-flopp-sid-1
http://skitch.com/zackrisson/dseu4/dn-sociala-medier-i-valet-en-flopp2

VA: På nätet vinns inga val

Vecka 36: Tipp-Ex, Tjarn och Reco

Av , , Bli först att kommentera 0

Tipp-Ex- veckans roligaste Youtubekampanj
Alla födda före 70-talet minns väl tippex? Den lilla vita färgburken som rädda en från felskrivningar på skrivmaskinen. Numera är tipp-ex ett minneblott med datorernas intåg men se, plötsligt lanserar de kampanjen A hunter shoots a bear på Youtube. Dessutom är den interaktiv. Du måste testa den, mycket skojig. Till dags dato har över 4,7 miljoner sett kampanjen på Youtube gjord av buzzman.

Reco – rekommendera ett företag eller en tjänst

I veckan lanserades reco.se. En sajt där du kan rekommendera och betygsätta företag, varor och tjänster. Många av mina twittervänner har kastat sig över sajten som är faktiskt riktig kul att använda. Förutom att poängsätta företag så kan du ställa frågor till andra på sajten om du söker något speciellt. En annan trevlig sak är att det går att ladda upp egna bilder till företagen, vilket ger ett ökat mervärde. Det som triggar många är att det finns ett tävlingsmoment i rekommendationerna också som gör att de med flest rekommendationer, "gillningar" eller kommentarer kan hamna högt upp på en topplista. David H:s ilskna kommentar är en rekommendation som hamnade högt i veckan. Läs mer om reco.se på deras blogg.Dessutom skänker de två kronor till välgörenhet för varje rekommendation över 150 tecken.

 

Tjarn – en konferensanläggning utan el
I veckan var jag inbjuden till Tjarn, ett gammalt hemman sex mil söder om Umeå. Ett par kompisar till mig Bengt-Erik Hesse och Åsa Borgström hittade hemmanet som hade stått tomt sedan 1954. Det byggdes i slutet av 1800-talet av Olofsfors Såg AB intill Lögdeälven och deras förmän kunde arrendera huset. Det är verkligen en pärla som tar en med till en svunnen tid innan elektriferingen och datorernas inträde i våra liv.
Tjarn är en annorlunda konferensanläggning där deltagarna kan åka flottfärd på Lögdeälven. De tar bara emot grupper och företag. Det finns el för de som verkligen har behov, de har ett diselaggregat och solceller så det går att använda medhavda datorer.
Kolla in lite fler bilder här.

VK & VF vill satsa på läsplattor

Av , , Bli först att kommentera 0
 

Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad , samma ägare, men redaktionella konkurrenter, meddelande i förra veckan att de ska utöka sitt samarbete än mer. 13 miljoner kronor ska sparas för en nysatsning på digitala medier, eller multimedia som de själva säger.

Ännu är det oklart var pengarna ska sparas, men mycket tyder på stora personalnedskärningar, enligt facket omkring 23 tjänster, vilket skapar stor oro på de båda redaktionerna.

Publicistklubben Norra Norrland bjöd ikväll in till debatt om det förestående samarbetet, hur ska det se ut, kan de fortfarande konkurrera med varandra i framtiden och vad innebär satsningen? Det var många frågor som ställdes under kvällen.

 Läs mer om debatten här.

Wikileaks till Social Media Club Umeå

Av , , Bli först att kommentera 1
Nu drar vi igång med Social Media Club Umeå.
Det handlar om nystart, då de som drev klubben under förra året,

Jenny Eklund, Anders Carlsson och Anja Säker,har gått vidare till andra uppdrag.

I styrgruppen för nya sociala medieklubben Umeå, förutom jag,

även Erika Åberg, Germán Díaz och Linnéa Olsén.
SMC Umeå ingår nu också i det internationella nätverket

Social Media Club Tillsammans med nio andra klubbar i Sverige är många kända för att spela olika sociala mediespel online.

Det blir fyra träffar i höst, den första redan imorgon.
Vi rivstartar med afterwork på Scharinska Villan i Umeå mellan kl.17-20.

Robert Renling med uppdrag för grävsajten Wikileaks kommer och

berättar om deras arbete och svarar på frågor.

Läs mer om träffen och Social Media Club Umeå här.

Gå med i vår fanpage på Facebook så får du veta det senaste

som händer i SMC Umeå.

Nattvandrare på stan

Av , , Bli först att kommentera 0

” Det är jättebra det ni gör!”, säger en överförfriskad man i dryga 50-årsåldern när vi ett av två gäng nattvandrare sätter oss ned för en stunds vila på Stora Hotellet i Umeå. Det är lönefredag och första skolstartshelgen efter sommarlovet. Mer medelåldersfylla ute på stan än ungdomsfylla, konstaterar vi.

Sedan ett par år nattvandrar elva föreningar mellan maj och september Umeås gator för att skapa ett trivsammare och tryggare centrum. Vandringarna görs i samverkan med socialtjänstens fältgrupp, Polisen och Umeå fritid unga, UmeBRÅ (Brotts- och drogförebyggande rådet i Umeå), Länsförsäkringar och Umeå C.

De kycklinggula jackorna med Nattvandrarna inbroderat på ryggen har en lugnande effekt på omgivning. Det märks.
Klicka här för det bästa ljudböcker gratis på nätet.

Vi är fem föräldrar från Minervaskolans IF som spankulerar runt Umeås gator för att kolla så att ingen ungdom ligger utslagen i något hörn. Ungdomar följer oss nervöst med blicken, sträcker på sig lite extra och gömmer ölen under jackan när vi går förbi. Andra kommer fram och hälsar, frågar om vad Nattvandrarna gör och om det är ideellt. Det är ideellt men föreningarna får en ganska rejäl ersättning för att de ställer upp.

Det är en märklig känsla att gå ute i sin egen hemstad med syfte att skapa trygghet mellan kl 21 och 2. Vi har inte befogenhet att ta alkohol från någon men vi kan påpeka att det är olagligt att dricka på allmänplats. Om något riktigt allvarligt inträffar så ska Nattvandrarna kontakta fältgruppen och polisen.

Vi pratar lite med fulla ungdomar och kollar att de mår bra, frågar om de vill ha hjälp. De tackar för hjälpen men avböjer artigt. På en liten gräsplätt vid en parkering bakom ett fik hittar vi en ung kille liggandes och bröla högt i en mobiltelefon. Han är förbannad och ledsen för att tjejen har stuckit. När han ser oss stönar han högt och skrattar: ” Åh nej, det är helt gäng med vakter här!”

Vi hjälper honom upp på fötterna och han förklarar att han mest är sur för att tjejen stack och att han nu måste ut och hitta en ny för natten. Han verkar betydligt gladare när han försvinner utan jacka vidare i den kyliga augustinatten.

Trötta går vi tillbaka efter fem timmars vandring på stan till Nattvandrarnas huvudkvarter på Stora Hotellet. Vi summerar våra intryck med det andra gänget och skriver rapport. Grupperna som även bär stegräknare under kvällarna konstaterar att det blev över 60 000 steg gemensamt den här kvällen. Det känns, men det var kul.
Jag kommer definitivt att nattvandra igen.

Kolla in fler bilder här.

#SSWC 2010 i TV4

Av , , Bli först att kommentera 0

Detta gjorde jag i helgen, deltog för andra året i rad på SSWC-Sweden Social Web Camp, en unconference på Tjärö i Blekinge. Kolla in inslaget så kanske du förstår lite mer vad det handlar om.

Ett nytt Almedalen men för sociala webben, hävdar Joakim Jardenberg, webbkonsult.

Relaterade länkar:

#SSWC 2010 – Nu börjar det snälla året

Webbkollo för nätnördar

Av , , Bli först att kommentera 2

Tjäröööö! Here I come!
Äntligen är det dags för Sveriges största webbkollo-Sweden Social Web Camp 13-15 augusti. I år ska 400 nätnördar åter samlas på Tjärö i Blekinge skärgård och dela erfarenheter, lyssna på föredag och bara njuta. Allt tack vare Tomas Wennström och Kristin Heinonen på What´s next.
Förra året var det premiär för eventet, som först var tänkt för några få inbjudna, men som svällde till över 280 personer, och jag var lyckligtvis där. I år blir det som sagt ännu större.

Förgäves har jag försökt att få tag på ett rum, men det blir tält i år igen. Men det kommer att gå bra, intalar jag mig. Alla bekvämligheter finns ju på Tjärö, duschar, toa, sköna människor och fantastiskt god mat

Kreativiteten inför SSWC 2010 har varit stor, allt från egen tidning, bloggbok, orkester, dokumentärfilm och en egen iPhoneapp har lanserats.

Min packlista för att sova i tält på Tjärö:
öronproppar( prio ett)
ficklampa med radio (laddas med vev, inga batterier behövs)
sovsäck
självuppblåsande liggunderlag
tunn filt
underställ
yllesockar
vindjacka
tjocktröja
regncape
gummitofflor (tar mindre plats än stövlar)
flipflops
gympadojjor
klänning
två par byxor
underkläder
badhanduk
bikini
linne
två långärmade tröjor
jeansjacka
sockar
necessär
huvudvärkstabletter
iPhone med laddare
Min gamla bärbara iBook
böcker
skrivbok
kamera
tom vattenflaska
paraply
…och ett smil på läpparna.
Hepp!

Relaterade länkar:
Campingsnygga SSWC 2009

Sweden Social Media Web Camp 2009

SSWC-sommarens häftigaste upplevelse

Twitterflöde/ #sswc

Ledsnat på Kesomackan!

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu byter jag namn på den här bloggen till Ingelas digitala spaningar. Kesomackan har börjat leva ett alldeles eget liv på nätet, jag behöver få tillbaka kontrollen. Så det så.

Jag bloggar även på Wheelforce Media om du vill läsa mer blandade grejor, inte bara digitala funderingar.

Sedan bloggar vi hela famlljen på The Phone House, där vi i sommar har testat mobiltelefoner och annat jox.

Otrogen på Facebook

Av , , Bli först att kommentera 0


Konsten att vara otrogen på Facebook. Vilken spännande boktitel? Visst blir man triggad?

Jag har svårt att tänka mig att det går att vara otrogen på Facebook, fast jag kan ha fel, förstås. Det är nog en konst att vara det utan att bli upptäckt.

Jag har just fått hem Gunilla Bergenstens nya bokmanus från Boktipset. Jag har blivit utvald att få recensera hennes nya bok som kommer ut i september. Nu ska 247 sidor plöjas, skärskådas och recenseras här på min blogg. Det ska bli spännande och se om hennes bok faller mig på läppen eller inte. Jag vill kasta mig över den på en gång.

Jag läser på hennes blogg att hon bor i San Fransisco med man och två barn. Hon verkar ha hemlängtan.
Hon har tidigare skrivit Familjens projektledare säger upp sig, 2008 och När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig( och yngre), 2009.