Jag kan ibland tycka att vanliga lussekatter kan vara lite tråkiga. Man ska vara en mästare för att få en lussekatt att vara saftig med mycket smak osv. Jag hittade ett riktigt bra recept som jag tänkte dela med mig av:
Saffransbullar:
150g Smör
5dl Mjölk
50g Jäst
2dl Strösocker
2krm Salt
2pak Saffran
14-15dl Vetemjöl
Fyllning:
200gr Mandelmassa
100gr Smör
1st Apelsin
Sedan att toppa med: Ägg, Mandelspån
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Sedan saker som man kan tänka på:
Vad du än gör tag inte mindre socker för att göra det "nyttigare". Jästen behöver socker för att jäsa.
Sedan om du vill spara tid kan du blanda degen och låta den jäsa under natten. Ta kall mjölk istället för 37gr och låt den stå i kylskåp över natten. Tänk på att de den ordentlig med plats att växa på.
Sedan sist men inte minst. Prova gärna också att smula lite kokos flingor över bullarna. Eller det kanske bara är jag som tycker att det är så gott .
Ett recept som de flesta borde klara av.. lycka till!
Senaste kommentarerna