det är över

Inget cookiehouse

Av , , 3 kommentarer 1

Skulle ha byggt ett pepparkakshus idag. Blev inget av. Nya tag imorgon! Annars så har jag mest åkt runt och kollat och fixat små saker till toan.

Eller jag gjorde mat här hemma också. Bra mat! Helt sjukt bra mat ska ni veta.. haha
Jag lagade Cordon Bleu. Schweizisk mat. Tror moster i Basel skulle varit stolt. Jag lägger upp receptet på det en annan dag. Jag vill tipsa om något annat gott.

Jag tror säkert att ni alla vet om det. Det känns självklart på något sätt.
   Zeunerts Julmust

Har ni inte provat den så ska ni sluta snåla. Den ligger och balanserar så att den passar både ung som äldre. Dessutom alla där i mellan. Perfekt!. Mustiga Julmusten fylld med mustighet.

Näe nu spårar det, God Natt!

Pepparkakshus

Av , , 4 kommentarer 2

Hello, Hoppas att alla haft en bra dag.
Dagen har jag spenderat på jobb. På väg till jobb. Och på väg hem från jobb. Kanske en aning överdrivet. Jobbet gick bra. Jag fick en sån känsla att jag höjde andras humör. Det är nog mitt stora mål med varje dag.

Imorgon har jag ledigt och då tänkte jag försöka lura min mamma att baka pepparkakshus. Hennes konstnärliga talang lär komma väl till hands. Vi har inte jobbat fram någon design än. Men vi har några favoriter:

Lite sagohus variant

Alltid snyggt när de är ljus..

Lite halleluljah över Julen.

Det här blir nog favoriten. Kanske lite överkurs? men på julen ska men gå "All in"

Näe men jag lägger upp bilder på mitt resultat om jag inte skäms. Då hittar jag ett foto till på google och lurar er. Ha en bra dag! 😉

 

Recept: Underbar Adventskaka m. äpplen, saffran & nötter

Av , , 1 kommentar 0

Lagade denna på jobbet förra veckan. Den var mycket populär bland dom som fick smaka. Även om receptet verkar lite klurigt så var det inga konstigheter. Bakar ni denna så har ni ett garanterat lyckat adventsfika

Adventskaka med äpple saffran och nötter

Ingredienser
Portioner: 8-10 bitar

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g margarin eller smör
2 ägg

Saffranskräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker (alt vaniljstång)

Fyllning
4 äpplen 600 g
1-2 dl blandade nötter

Gör så här
Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.

 

Byggare Bob

Av , , Bli först att kommentera 1

Ja, Bob har varit här och vi har fortfarande ingen toa. Men man kan snart se slutet på de hela. Jag kan säga att jag är positivt överaskad  när jag går och smyg kollar på färgerna vi valt.

Idag har jag julstädat i alla fall. Sedan så tok köperna jag massa julklappar på tradera. Så jag vet inte om min ågest de kommande dagarna kommer sitta i om sakerna hinner komma innan jul.

Men dom borde i alla fall.

 

i-lands problem.

Av , , Bli först att kommentera 0

Hejsan, Har jobbat hela kvällen och ska göra så även imorgon så det blir lugnt.
Så vilket av alla i-landsproblem skulle jag nu skriva om. Det finns så många. För många faktiskt. Näe skämt och sido, det är så att vi ska göra om våra toa/badrum här hemma. Och tyvärr så har vi bara en toa här hemma. Konstigt tycker ni. Värdelöst tycker vi.

Det kommer in en arme imorgon vid 12 och ska köra på till på tisdag är det sagt. Är det så att dom brukar hålla sina tider eller är det som vi inte vågar tro annat? Var ska vi gå på toa tänker ni? Ja vi har i alla fall turen att min bror bor bara några hundra meter bort. Med en fullt fungerande toa. Så dit ska vi hela familjen springa mest hela tiden.

Måste erkänna att chansen finns att jag kissar i skogen om de är mörkt. Det är så gud skapade oss för tusentals år sedan. 😉

Förhoppningsvis blir det fint. Fint till jul!

Hoppas alla har en fin fredagskväll. Heja Tove!

Recept: Saffransbullar m. Mandelmassa.

Av , , Bli först att kommentera 2


Jag kan ibland tycka att vanliga lussekatter kan vara lite tråkiga. Man ska vara en mästare för att få en lussekatt att vara saftig med mycket smak osv. Jag hittade ett riktigt bra recept som jag tänkte dela med mig av:

Saffransbullar:

150g      Smör
5dl         Mjölk
50g        Jäst
2dl         Strösocker
2krm      Salt
2pak      Saffran
14-15dl  Vetemjöl

Fyllning:
200gr     Mandelmassa
100gr     Smör
1st        Apelsin

Sedan att toppa med: Ägg, Mandelspån

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Sedan saker som man kan tänka på:
Vad du än gör tag inte mindre socker för att göra det "nyttigare". Jästen behöver socker för att jäsa.
Sedan om du vill spara tid kan du blanda degen och låta den jäsa under natten. Ta kall mjölk istället för 37gr och låt den stå i kylskåp över natten. Tänk på att de den ordentlig med plats att växa på.
Sedan sist men inte minst. Prova gärna också att smula lite kokos flingor över bullarna. Eller det kanske bara är jag som tycker att det är så gott .

Ett recept som de flesta borde klara av.. lycka till!

 

Kanske inte så dåligt iaf

Av , , Bli först att kommentera 1

Hejsan,

Idag har det varit en rätt bra dag. Jag har varit hemma sedan i tisdags med en rätt svår förkylning. Den har lixom satt sig som man säger. Dock har alltid målet varit comeback på jobbet till på lördag. Än så länge lever det målet.

Idag har jag suttit med filt och lyssnar på julmusik och tagit dom små stegen för att få gjort lite här hemma. Det blev bra. Fick en hjälpande hand av min goda vän Nils så jag ska inte klaga. Jag tror nästan vi ligger i topp när det gäller julmys i stugorna i Ersmark. Kan bara bero på att jag sattsar dubbelt eftersom att jag ar borta förra julen.

För att prata om något helt annat så har jag och Busan haft lite extra skola den senaste tiden. Busan är alltså vår hund. Namnet må vara rätt udda men ingen kan säga att de inte stämmer in på henne. Dessutom klingar de bra tillsammans med Blue. Så vi har i alla fall gjort lite som alla andra när de är lågkonjunktur fått sikta in oss på att fixa grunderna istället för att satsa oss ur problemen. Och ska vi vara ärlig fick inte Busan den uppmärksamheten som hon borde när hon var valp. Blue är mycket duktigare när det gäller trixa och dylikt.

Nu efter några veckor så tror jag att vi har kommit en rätt bra bit. Hon kan de mesta utan att se förvånad ut. Så jag tror vi får se till att ge henne något diplom till helgen. Man kan säga att hon har klarat komvux galant!

Jag kan sluta med att kvällen kommer vara i julens tecken även den.

APELSINER m. Kryddnejlikor.. Önska oss lycka till!

 

Var tog min lunga vägen?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vaknade idag av att jag satt  på golvet och försökte få upp en gigantiskt hårboll. Det kom ingen och jag inser även att jag inte är en katt. Något hade smygit sig in i mitt rum under natten och stuligt min lunga och bytt ut den mot en så kallad förkylning.

Jag har spenderat dagen med att försöka hitta min lunga. Den var inte i botten på en kopp te och inte heller i badkaret. Så min kamp fortsätter.

Har du sett eller hört någonting? Hör då av er till oss på telefon nr: 08 702 00 90