Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

SCB: Alliansens politik skapar klyftor

SCB: Alliansens politik skapar klyftor

RESULTAT. Man blir inte förvånad, det är liksom själva planen. Fast då maskerad med den något missvisande parollen ”det ska löna sig att arbeta”. Dagens Arbete:

Den rikaste tiondelen av befolkningen har fått se sina inkomster höjas med nästan 50 procent sedan 1999. Det kan jämföras med den fattigaste tiondelens inkomstökning under samma period. Fem procent.

Dessutom har andelen personer med låg ekonomisk standard nästan dubblerats. I dag är en av sex svenskar fattiga. Och det är framförallt ensamstående kvinnor med barn och unga med eget hushåll som är utsatta.

Och skälen?

Skillnaderna i inkomst mellan de som jobbar och de som står utanför arbetsmarknaden har också rusat iväg. Studerande, sjuka och arbetslösa har ungefär lika mycket att röra sig med i dag som för elva år sedan.

Löna sig att arbeta omsatt i rejält sänkt stöd för sjuka och arbetslösa.

Även här tror Hans Heggemann [utredare på SCB] att det delvis beror på den borgerliga alliansens politik.
– En bidragande orsak är jobbskatteavdragen.

Well done you.
 
Högerspöke
Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Lisa

    Vad du inte skrev:
    Hushållens ekonomiska standard har ökat varje år sedan 1995. Under 2000-talet har ökningen varit 36 procent.

    Inkomstskillnaderna har också ökat mellan de som förvärvsarbetar och de som inte gör det. Under 2000-talet har standardökningen varit 38 procent för förvärvsarbetande och 5 procent för icke förvärvsarbetande.

    År 1999 hade de som inte förvärvsarbetade, till exempel studerande, arbetslösa och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, en ekonomisk standard som motsvarade nästan 75 procent av vad de förvärvsarbetande hade. År 2006 hade andelen sjunkit till 69 procent. Under 2007–2010 infördes skattelättnader för förvärvsarbetande, vilket bidrog till att avståndet fortsatte att öka.

    Floskler som att de rika blir rikare och fattigare blir fattigare stämmer alltså inte, för alla har fått mer. Mest har de som drar in mest skattepengar fått. Det är inte mer än rätt.

  2. Conny Forsström

    Lisa: Jag tror inte att den ensamstående sjukskrivna utförsäkrade (p.g.a. alliansen) mamman som hänvisas till soc för sin försörjning, får mer mat på bordet till sig och sina barn, för att den som är frisk och har ett jobb får mer. Snarare tvärtom, mamman i exemplet har mindre men hon har fortfarande sig själv och sina barn att försörja. Uppenbarligen tycker alliansen och dess anhängare att sjuka ska straffas just för att de är sjuka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.