Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Appropå budgethål…

…som Fredrik Reinfeldt pratade om i söndags i Agendas partiledardebatt… Reinfeldt ville göra gällande att socialdemokraterna hade stor budgethål i sin budget. Så naturligtvis kändes det relevant för TTs faktameter att titta närmare på det…

Det visar sig att Reinfeldt blandar ihop äpplen och päron, och återigen hemfaller åt sitt siffertrixande…

”De siffror Reinfeldt använde kommer från Socialdemokraternas senaste budgetmotion. Siffrorna i sig är inte något påhitt. Problemet är att Reinfeldt blandar två olika tidsperioder. När S-budgeten presenterades var den fullt finansierad med ett överskott på 4 miljarder kronor. Det byggde emellertid på att S sade nej till femte jobbskatteavdraget (12 miljarder kronor) och höjd skiktgräns i statsskatten (3 miljarder). De 15 miljarderna har dock försvunnit, eftersom S nu säger ja till jobbskatteavdraget och höjd skiktgräns stoppades.

Reinfeldt hävdar nu att om man drar bort 15 miljarder från de totala intäkterna i S-budgeten på 31 miljarder, så får man 16 miljarder kvar. Drar man sedan av de 16 från utgifterna på 27,5 miljarder, så saknas det 11 miljarder i finansiering.

Siffrorna och matematiken är korrekt. Men en budget kan inte blanda intäkter från en period och utgifter från en annan. Socialdemokraterna hänvisar till att budgeten i oktober var fullt finansierad och att den utifrån de ändrade förutsättningarna kommer att vara finansierad när den presenteras härnäst. Exakt var de försvunna miljarderna ska tas ifrån har ännu inte redovisats. (TT den 17 mars 2014, 14.37)”
http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/03/reinfeldt-har-siffertrixat-till-sig-ett-gult-kort

I år lånar regeringen 87 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket. Det är 240 miljoner kronor om dagen, tio miljoner i timmen. Detta är budgethålet i svensk ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.