Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Alliansens stora skitdag. ….

image
Den första april år 2014 kan det inte ha varit kul att vara alliansanhängare eller för den delen sitta i regering som tidigare nämnda allians. Man kunde trott att det är allt lurande som borde gjort borgarna bittra. Men istället är det den kalla hårda verkligheten, och det är ju nästan ännu värre.

Så vad har sugigt så mycket idag då? Låt oss kolla in listan.

1. Vattenfall sänkte statens bolag

Tack vare Vattenfall sjönk vinstresultaten för de statligt ägda bolagen till 14,6 miljarder kronor jämfört med 48,4 miljarder kronor året före. Anledningen? Vattenfalls engångsnedskrivning på nära 30 miljarder kronor, bland annat för de holländska och tyska verksamheterna. Så bra är alltså vår regering på att driva företag.

2. KU-förhören om Nuon har inletts

På tal om Vattenfall och misslyckade affärer. Den här veckan har KU-förhören om den affär som brukar betecknas som den sämsta i svensk historia inletts. Maud Olofsson som spelade en nyckelroll i katastrofaffären har deklarerat att hon inte har någon lust att dyka upp. Samtliga inblandade har kastat varandra under bussen, allt för att försöka rädda sitt eget skinn och Fredrik Reinfeldts.

3. Regeringen kritiseras för nya försvaret

Riksrevisionen tycker att regeringen inte kan hantera försvaret eller pengar på ett särskilt bra sätt. Därför ger Riksrevisionen regeringen skarp kritik för att inte ha gjort en ordentlig genomgång av pengabehovet för försvaret. Med tanke på att alliansen vill se sig som de som är bäst lämpade för att ta hand om statens finanser och är de främsta kramarna av försvaret är denna kritik minst sagt anmärkningsvärd.

4. Nytt svenskt skolfiasko

Ytterligare en Pisa-mätning kommit, den här gången har man testat elevers förmåga att lösa problem som inte har direkt koppling till skolämnen. Även den här gången är resultatet minst sagt nedslående för Sverige och vår regeringen. Jan Björklund, nuvarande folkpartiledare och utbildningsminister var naturligtvis inte sen med att skylla på allt och alla.

5. Väljarnas förtroende för Löfven stärks

Som om det inte vore nog. Förtroendet för allianspartiledarna går stadigt neråt samtidigt som förtroendet för oppositionsledarna ökar allt mer. Den som upplever den största lavinen i förtroenderas är statsminister Fredrik Reinfeldt, som dessutom leder ett parti som har ännu lägre opinionssiffror än Socialdemokraterna hade när det stormade som värst kring Håkan Juholt. Då var det verkligen kris hos Socialdemokraterna, och då var man inte ens i regeringsställning.

Att vara statsminister och ha sjunkande förtroendesiffror samtidigt som man leder ett parti som sjunker lika mycket i opinionen som de svenska resultaten i Pisa-undersökningen kan inte vara lätt.

Den första april år 2014 var verkligen en skitdag för alliansen. Låt oss aldrig glömma den här finfina dagen.

Anna Westberg

@naeverbiten
http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/04/alliansens-stora-skitdag

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.