Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Så här ser jag på saken…

… Jag fick frågan idag : "Hur kan du …?" på ett sms .

Jag försökte mig på ett svar per sms tillbaka. Jag vet inte om personen i fråga blev nått klokare men jag hoppas det. Sen vard et en FBvän som säger:

"Kan du förklara så att jag förstår?"

Och jag svarar att jag ska ge mig på ett försök. Det kommer här:

 

Så här ser jag på saken !

Regnbågenärendet

Här råder det inga som helst tvivel på att det begåtts flagranta misstag och att man har brustit i ansvar , uppföljning och styrning på ett sätt som lett till stora fördyringar… Detta skulle inte ha hänt om Jonny haft koll på sin del av verksamheten med återrapportering på ombyggnaden…

Maria i sin tur sitter i det organ som har den näst högsta beslutanderätten och ansvarsplikten. Hennes ansvar ligger i att hon har brustit i uppföljning och styrning och ansvar.

 Ingen av dom har tydligen förstått vilket ansvar dom tog på sig när dom tackade ja till uppdraget. Och nu kommer man i efterhand och försöker skylla på, i Jonnys fall VIBO och tjänstemän(?). Det är inte acceptabelt. Maria påstår sig veta zipp zero nada och “förstår inte vari hon har brustit” (som hon skriver i sin blogg och också yttrade i talarstolen igår)Det är också är oacceptabelt.

 Både Maria och Jonny är ytterst ansvariga för sina respektive nämnder, och för det lyfter dom ett arvode på runt 15 000 kr/månad. Detta är ännu en orsak till varför dom borde ha haft tillräckligt med initiativ för att driva frågan mera ansvarsfullt, och inte med denna “låtgåmentalitet” som speglas i deras handlande både tidigare och igår i Fullmäktige.

Revisorernas berättelser som Maria lutar sig emot ska enligt information om en Revisors ansvar och åtagande endast ses som en rekommendation till Fullmäktige. Fullmäktige kan sedan besluta nått helt annat med motivering. Vi, socialdemokraterna och Vänstern, gjorde efter mycket nogsamma kontroller och efterforskningar i hela det här ärendet en annan bedöming och röstade därefter.

Information om vad som är en revisors skyldighet hittar ni t.ex. i

Max blogg1 och Max blogg 2. Läs också om Maxans funderingar kring gårdagens fullmäktige.

 

Ansvarsfrihet för Åke Nilsson som KS ordförande  i Cloudberry -ärendet

Jag har hela tiden stått bakom det ska Miljonlånet och framhåller fortfarande att iden  med att gå in som delägare liftbolaget iKittelfjäll, för att säkerställa driften  av liftarna i Kittelfjäll . NU blev det tyvärr en pannkaka tack vare att  att  Cloudberrys ägare inte hann få ihop till nyemisson i tid. Affären  med det nya liftbolaget som tänkts gick i stöpet men och Miljonlånet som kritiserats så mycket  gick ändå till nytta eftersom det gick direkt in i  bolaget som driver Hotell Kittelfjäll. Vår säkerhet i lånet, dvs panten i Malgovikshus är enligt oberoende värderare fullgod, och vi går nu den lagstadgade väg som är bruklig  för att återfå vårt lån…

Ärendet överklagades av oppositionen och Förvaltningsdomstolen bedömde det som en olaglig handling av KS att besluta om detta ärende. Men eftersom vi som stått bakom den här frågan "inte riktigt höll med" i det utslaget, så överklagades ärendet till kammarrätten. och där ligger det nu i väntan på utfall. Domen från förvaltningsrätten har alltså inte vunnit laga kraft, och alltså rimligtvis inte användas som stöd i en argumentation. Det har ändå skett och det vänder vi oss emot…

Eftersom jag stöder beslutet om miljonlånet och anser att det var rätt att satsa i Kittelfjäll så tycker jag inte att Åke Nilsson har gjort fel och han ska därför beviljas ansvarsfrihet

Alla handlingar till detta ärende är offentliga handlingar så man kan gå på Vilhelmina kommun och hämta dom. Man kan också hämta dom här

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Vilhelmina/Hem1/Vilhelminas-nyheter/Vilhelmina-kommuns-laneaffar/

 

När det gäller vice ordförandeposten

 Vi har hela tiden vänt oss emot att Maria skulle ta den posten eftersom hon deklarerade innan valfullmäktige att hon inte skulle kunna delta på KS möten pga av sitt nya jobb. Nått som hon heller inte gjort särskilt ofta… och då ifrågasätter jag om man verkligen ska ha ett uppdrag som man lyfter arvode för men inte kan sköta, vilket hon inte kan om hon inte kan närvara. Det är min grund för att rösta som jag gör i det fallet. Maria är dock ledamot i styrelsen så hon är inte avsatt eller undanskuffad på nått vis. Och snacket om att vi tar ifrån borgarna möjligheten till information är ren bullshit. Om Maria deltog i mötena överhuvudtaget, skulle dom ha samma möjlighet att få information som om hon varit vice. OCH det finns andra borgare också i KS som skulle kunna informera OM dom ville. Men efetrsom dom uppenbarligen inte pratar med varandra så förstås man att det blir svårt.

Efter gårdagen då Maria ej beviljades ansvarsfrihet kom det upp ännu en anledning till varför hon inte ska sitta på vice ordförande posten I KS. Förtroendet för Maria är sedan länge förbrukat och det blev inte bättre av gårdagens händelser och utfall. Hon har helt enkelt gjort bort sig….och det har Jonny gjort också. Dom allra flesta vet att när man klantar sig får man ta konsekvenserna.

Personligen så anser jag att vi borde ha gått ett steg längre och avsatt dom båda. Det var det för övrigt fler i vår grupp (S) som tyckte, men jag inser att jag inte har förstått hur pass skarp en sån här markering är så jag låter det bero…  och vi bestämde oss slutligen efter ett par ganska hårda diskussioner att gå en mjukare väg, som också (V) anslöt sig till.  Några av oss ville vara ännu mjukare men vi beslöt som sagt att gå en gyllene medelväg. Dom som varit med längre än jag övertygade mig till slut om att enbart att inte bevilja ansvarsfrihet var en tillräckligt hård markering.

Det är min syn på saken.

 

Kristina Norman

Socialdemokraterna i Vilhelmina

Etiketter: , , , , ,

22 kommentarer

  1. orolig sosse

    Intressant att ni i S övervägde att avsätta dom.
    Nästan avgrundslik skillad mot Eva R-A och Hans i S som vill ge ansvarsbefrielse.
    Tog ni inte till er nåt av dragningarna som gjordes? Viveka sa att inget nytt framkommit under Kfm. Det är väl och vettläst spola alla argument?
    Lyssnar ni inte eller vill ni inte lyssna?

  2. Kristina Norman

    Svar till orolig sosse (2011-06-21 22:20)
    Vi är olika människor som kan ha varierande åsikter som alla i alla andra partier. Det viktiga är att vi kan kommunicera med varandra och komma överens. Vi har högt i tak under våra diskussioner och det kan bli ganska heta debatter, men vi går inte hem förrän vi förstår varandra.
    Jag håller med Viveka. Vi har också gjort efterforskningar och läst på. Det som framfördes under fullmäktige var inga nyheter för oss. Men vi har gjort en annan bedömning. Men jag lovar dig att vi lyssnade… Jag lyssnade intensivt. Ingen skulle ha blivit gladare än jag om något kommit fram som visat på att vi hade haft fel i vår bedömning, för tvärtemot vad våra antagonister tycks tro, så var det här en mycket smärtsam process, för oss alla.
    Utifrån de uppgifter som vi tagit del av till enades vi efter ett par långa och heta diskussioner om ett beslut, men OM det hade kommit fram uppgifter som vi inte känt till sen tidigare så hade vi lätt kunnat ajournera oss och enas om ett annat tillvägagångssätt. Nu skedde inte så.

  3. Kristina Norman

    Svar till orolig sosse (2011-06-21 22:20)
    Om du är en orolig sosse, så rekommenderar jag att du besöker nått av våra möten. Då får du dels,aktuell information om vad som händer och du får ta del i våra samtal och debatter, och se med egna ögon vad som händer. Information och kunskap är den bästa medicinen.

    Vilhelmina S-förening håller medlemsmöte varje månad. 1:a Tisdagen kl 18.30 på Folkets Hus. Håll utkik efter annons i Vilhelmina-aktuellt eller gå in på vår infoblogg: Möjligheterna(S) Vilhelmina/ Vilhelminasossarna.bloggo.nu
    Våra andra S-föreningar har också möten som annonseras på lämpliga ställen…

    Välkommen!

  4. Inte försent att avsätta!

    Du har rätt. De här politikerna trodde nog att de kunde plocka russinen ur kakan. Kanske blev de helt berusade av makten och uppmärksamheten och tappade fotfästet och hade inte längre fötterna på jorden? Kanske befann de sig i en annan verklighet och kanske fick de känslan att de var oåtkomliga? Lönechecken varje månad hade nog också betydelse. Hur mycket är en kommunalrådslön
    40 000 – 50 000 i månaden?

    Att inte bevilja ansvarsfrihet var en mycket bra väckarklocka. Glöm inte bort att det faktiskt inte är försent att avsätta dem. Ni kan göra det på nästa fullmäktige. Johhnys uppdrag i KUN kan verkligen ifrågasättas. Tänkt till en gång till åtminstone runt Johnny.

    Medborgare

  5. Ivar

    Vad händer efter att man inte har beviljats ansvarsfrihet?
    Blir det polisanmälan om förskingring eller blir det bara en punkt i protokollet?

  6. Andreas Lundqvist - Bollnäsbloggen

    Hej Kristina!

    Tack för ditt svar!!

    Vad kul att du har denna bloggen, då kan jag fortsätta läsa dina härliga bloggar!!

    Ha det så bra!!

    Med vänlig hälsning
    Andreas Lundqvist

  7. Kristina Norman

    Svar till Ivar (2011-06-22 11:57)
    Det förs in som en punkt i protokollet. Sen är det kommunen som äger frågan om rättsligt efterspel och den ska isåfall avgöras inom ett år. Men det finns inga planer på att driva den frågan vidare.

  8. Kristina Norman

    Svar till Ivar (2011-06-22 11:57)
    Det förs in som en punkt i protokollet. Sen är det kommunen som äger frågan om rättsligt efterspel och den ska isåfall avgöras inom ett år. Men det finns inga planer på att driva den frågan vidare.

  9. Kristina Norman

    Svar till Inte försent att avsätta! (2011-06-22 11:48)
    Det är iallafall tydligt att man inte har förstått ansvaret i sitt uppdrag och att man fortfarande inte gör det. Initiativet till att ta ansvar och styra upp frågan borde ha legat på en betydligt högre nivå.
    Men det finns inga planer på att driva frågan vidare. Avstyrkande av beviljad ansvarsfrihet bedöms vara är en tillräckligt stark markering. Frågan om uppföljning och översyn av rutinerna i nämnderna ligger redan på bordet och fortsätter till hösten.

  10. Max Fredriksson

    Ivar: Bortsett från de omedelbara sakerna som Krstina beskriver så är det också som en prick i körkortet. Det innebär egentligen att man inför nästa bokslut (om ett år) får sköta sig annars blir det en hårdare bedömning vilket i så fall borde vara att man mister sitt uppdrag.

  11. Kristina Norman

    Svar till Andreas Lundqvist – Bollnäsbloggen (2011-06-22 12:57)
    Hej Andreas!
    Det värmer i mitt hjärta att du gillar mina bloggar. Varmt Välkommen in i min läsekrets igen!
    Ha det bra du med !
    Kicki

  12. Kristina Norman

    Svar till Andreas Lundqvist – Bollnäsbloggen (2011-06-22 12:57)
    12:57
    Idag
    #151368
    [reply] Besvara
    [delete] Ta bort

    Hej Kristina!

    Tack för ditt svar!!

    Vad kul att du har denna bloggen, då kan jag fortsätta läsa dina härliga bloggar!!

    Ha det så bra!!

    Med vänlig hälsning
    Andreas Lundqvist

    Din blogg föll bort Andreas(hmmm…), men här kommer en kopia

  13. Medborgare

    Tack för ditt svar. Det är trevligt när en som skriver bloggar visar respekt och bemödar sig att svara. Det ger respekt för bloggägaren.

    OK då vet jag hur ni resonerar. En reflektion till. Jag anser att de här personerna som inte beviljats ansvarsfrihet nu ska visa att de har åtminstone en gnutta omdöme. De bör ta konsekvenserna och lämna sina uppdrag. Det är det enda raka och rätta.

  14. Ivar

    Tack för svaren. Så det värsta straffet är det som skrivs i media av alla som vet och inte vet. En prick glöms bort fort men en dikeskörning kan leva kvar länge i minnet hos omgivningen.

  15. Kristina Norman

    Svar till Medborgare (2011-06-22 13:52)
    Tack för det ! Jag svarar mer än gärna på kommentarer och debatterar när det görs med respekt för varandra.

    Men du har rätt! Om man inte beviljas ansvarsfrihet så är väl den naturliga gången att man själv tittar över sitt förtroendekapital och tar ansvar för det.
    Tänka över sitt handlande och analysera vart det gick fel. Sen kan man vid nästa val söka nytt förtroende bland väljarna…
    Att skylla på andra och okunskap är inte rätt och ger inget förtroende heller . Snarare tvärtom.

  16. Kristina Norman

    Svar till Ivar (2011-06-22 14:02)
    Fortsättning… (Det blev nått mickel med nån knapp)
    ”att pricken följer med en, så att man ska vara medveten om att nu har vi ögonen på dig och sköter du dig inte nu så blir konsekvensen ännu hårdare om det blir en nästa gång”. ”Pricken” glöms alltså inte bort om jag har förstått det rätt utan följer med perosnen som dragit på sig den . hur länge vet jag dock inte . Men Max kanske kan gå in och bistå mig med den informationen nästa gång han går in och läser här? 😉
    Men det är klart media puffar ju på också.

  17. Max Fredriksson

    Det finns inte något jag har sett angående hur länge en ”prick” ligger kvar. det man ser efter är om det finns upprepade förseelser och där får man väl använda lite sund förnuft.

  18. Aiva

    Undrar hur HE känner det med KN som ersättare, HE som en av de få i (S) som ville bevilja ansvarsfrihet får en ersättare, KN, som helst velat avsätta de (S) anser som ”ansvariga” utan att helt veta om vilken effekt/konsekvens ett sådant agerande skulle ha. Vi får verkligen hoppas att Evas kloka förslag kommer att tas upp av politiken även om det snudd på avfärdades på ett mycket märkligt sätt att kfms ordf.
    Max: Det talas mycket om ”sunt förnuft” vilket inte innebär ett jota egentligen det är upp till var och en och är ofta mycket ego/etnocentriskt, det borde talas mer om etik. Vilket ansvar har exempelvis en vice ordf (VA)? Etiken och det eventuellt sunda förnuftet går enbart åt ett håll när ett dagisbygges kostnadsrusning ska ansvarsutkrävas men inte ett miljonlån (som resulterat i luft) vars beredning var undermålig.

  19. Kristina Norman

    Svar till Aiva (2011-06-22 20:46)
    Aiva!
    Jag skulle tro att om HE hade velat bevaka sin röst så hade han stannat kvar och röstat själv.

    Beträffande Evas förslag om utredning så kommer den frågan upp på bordet i nämnderna till hösten efter semestrarna. Vi har den redan på bordet i gruppen.

  20. Kristina Norman

    Svar till Aiva (2011-06-22 20:46)
    Du skriver: ”KN, som helst velat avsätta de (S) anser som ”ansvariga” utan att helt veta om vilken effekt/konsekvens ett sådant agerande skulle ha. ”

    Jag tyckte att om man inte beviljas ansvarsfrihet så borde ju följden bli att man avsätts, eftersom förtroende banken är förbrukad. Men jag kunde ändra åsikt efter information om det faktiska förhållandet.

    Det skulle inte falla mig in att rösta utan att veta konsekvenserna, och informera mig om det ärende jag ska rösta om. Om du läser vad jag skriver så behöver du inte missförstå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.