Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Idag vill jag rekommendera …

Lennarts Holmlunds blogg  där han beskriver vad han anser om sjuk- och arbteslöshetspolitiken som alliansen för…

Bra rutet Lennart!

Igårkväll var jag  äntligen ute och provkörde moppen.  Vi åkte ner på en undanskymd plats där ingen skulle kinna se om jag trillade av det första jag gjorde och så ficka jag med bankande hjärta sätta mig på och starta och köra iväg.  och vet ni vad …JAG KUNDE !!!! och jag överlevde…

NU är det ju inte så att jag inte har kört moped förut, men det är ganskaa länge sen. Närmare sen jag var runt 15 år. Så jag var duktigt nervös för hur jag skulle klara balans och sånt, men det var ju ingen konst alls… Köra moppe är som att cykla. Kan man det en gång, så kan man det . Det sa ju maken också visserligen, men jag trodde honom nog inte riktigt. Nåväl… efetr några svängar så att jag kände att jag hade balansen, kände hur bromsarna tog, blinkers och sånt där, så kastade jag mig ut i kvällstrafiken och körde hem genom plass’n…. med ett fånigt leende på läpparna skulle jag tro, för det bubblade inom mig av både skräckblandad förtjusning och lycka… Jätteroligt helt enkelt!

Maken tyckte att jag var skittuff som vågade köra hem på en gång. Det hade han inte väntat sig sa han. Kan man hoppas på att man imponerade lite grann då kankse ???

Idag är det regningt och grått ute just nu, med lite sol längst borta i horisonten så man kanske kan ta en tur i efetrmiddag också… "Måste" ju ner till svägerskan och "nöta ut" vovven ( vi ska ju kära ner oss… jag o vovve… ) och då kan jag ju slå två flugor i en smäll . Måste bara komma på tekniken med den där mojängen man ska dra upp moppen på. (= fotstöd? heter det så?) Det är nån teknikgrej som jag inte kommit på ännu och att bara slita upp moppen på stödet går inte alls… tur att det finns ett stöd som man bara fäller ut…

Nä nu är det "How clean is your House ", mittinspirationsprogram.

Hej på en stund

Etiketter: , , , , , , , ,

19 kommentarer

  1. fd sosse

    Jag tycker inte att alla åtgärder alliansen gjort för långtidssjuka/sjukbidrags tagare är 100 % bra, men även arbetarerörelsen behöver ta en rejäl intern debatt. Min granne, med sjukbidrag, 53 år bygger själv en sommarstuga, en annan i byn, 47 år har så många politiska uppdrag att det motsvarar snart en deltid. Kan verkligen inte dessa personer åtminstone arbeta halvtid?? För mig med bakgrund i sjukvården är det obegripligt. Jag tror inte att alla klarar av heltid, det är sant, men deltid. Om du kollar runt hela sverige så får du än fler exempel på personer som faktiskt förstör för de som faktiskt behöver hel tids ersättning. Varför tror du att endast 2-4 st av 10 med arbete röstar på sossarna 2010? Var är debatten inom partiet? Som du ser så hoppar jag över ”arbetare” och skriver endast partiet.

  2. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-05-19 16:48)
    Känner du din granne så väl att du tycker att du kan döma honom som du gör ? Vet du allt om hela hans sjukdomsbild och arbetsförmåga??? Det där är ju en bedömning som en läkare ska göra .Är du hans läkare? Om inte så gör di ju inget annat än att sprida osanningar utifrån din egen högst amatörmässiga uppfattning. Är det rätt tycker du?…
    Jag har iallafall inget svar på dina frågor för jag tycker inte at man kan döma andra människor utifrån dom aspekterna som du anför… Det är sånt som har lett till att vi har den hetsjakt på sjuka som vi har nu Forts

  3. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-05-19 16:48)
    forts … Kan också vara den inställningen till medmänniskor som hamnat i svårigheter pga sjukdom eller arbetlöshet som gör att personer med arbete röstar som dom gör. Moderaternas propaganda har gått hem alldeles ypperligt och det räknas numera som en svaghet att känna empati och solidaritet för svaga i samhället. Men jag kan efterlysa en debatt också… det är åt skogen fel att det ska vara så…

  4. LM

    Allvarligt talat, vad är det där för filosofisk bullshit. Kan man bygga en sommarstuga så kan man spika ihop något under arbetstid. Punkt. Man behöver faktiskt inte vara en läkare för att räkna ut det. Nä, sanningen är att man får inte ifrågasätta om nån verkligen är för sjuk för att jobba.

    Jag känner en kvinna som klarade av extrema övningar, bl.a. tokdansa disco inklusive headbangning, ta sig in i en för henne låst fastighet genom ett sidofönster som satt HÖGT upp, köra bil genom hela Sverige – själv, utan stopp, etc. Men jag kan väl antagligen inte ifrågasätta att hon var heltidssjukskriven för whiplash-skada? Helt oförmögen att arbeta. Nej, för hur skulle jag kunna veta. Jo, helt enkelt för att jag observerat denna kvinna under lång tid och enda gången hon drabbades av värk och blev sängliggande var när det vankades tråkigt arbete. Roligt arbete som renovering av hus klarade hon dock utmärkt av. Så säg inte att det inte finns de som utnyttjar det vi alla arbetat ihop. Det är däremot inte så lätt att bevisa det i och med att det har blivit förbjudet att ifrågasätta om nån säger att de har ont.

    Sen känner jag en man som är rullstolsbunden, med begränsad rörlighet i armar och helförlamad i benen. Massor av mediciner och värk. Vet du, karln jobbar – för att han vill. Inte heltid förstås men så mycket han orkar.

    Jag tror att det finns de som verkligen inte kan jobba, eller verkligen inte kan jobba heltid. Fast jag vet att det finns de som kan men som helt enkelt inte vill. Du kommer inte att hålla med men jag är säker att många andra gör det. Vi borde skapa ett upprop mot folk som utnyttjat systemet så att regeringen tvingas ta till de åtgärder som gäller idag. Det är de som är de riktiga skyldiga till att de som är sjuka på riktigt tvingas arbetspröva etc.

    Men tyvärr, i dagsläget finns det ingen skam i att ljuga och mygla. Så mycket har samhället gått utförs.

  5. Kristina Norman

    Svar till LM (2011-05-19 18:58)
    Tja … Lika samma bullshit som det du kommer med kanske? Det kan aldrig bli rätt att grannen ska vad en som ska hålla koll på om man är arbetför eller inte. Det är ett angivarsystem som är helt förkastligt. Och vad du än tycker dig veta om din granne så är jag ganska
    säker på att du vet inte allt. JAg skulle iallafall vara försiktig med att uttala mig så tvärsäkert om en annan person. Det finns säkerligen andra och humanare tillvägagångsätt som sätter focus på den som fuskar och inte gör en hel grupp misstänkt. Av vilka dom flesta är oskyldiga!

  6. fd sosse

    Jo, Kristina, klart jag känner min granne, jag anlitar ju själv han till att skotta snö med traktorn, och lite röjning……för han är ju hemma dagtid. Sen efter 25 år i landstinget, jo lite kunskap om vård har jag. Kan lägga till att en av mina systrar är precis som morfar= otrolig hederlig sosse. Dvs min syster som har scolios (sned ryggrad) jobbar heltid inom dagis. Det medför att hon ligger värkbruten varje lördag. Har alltså en (1) ledig dag i veckan. Kallar du det rättvisa? När tar sossar den debatten? Vågar du?

  7. fd sosse

    Vet inte om jag i hastigheten klickade fel, eller om du inte vill ha min kommentar, men skickar den igen. Jo, jag känner mannen med sjukbidrag väl sedan många år. Faktiskt så anlitar jag honom själv för snöskottning och röjning i skogen…Efter arbetat i vården i snart 25 år så tror jag att jag har rätt stor kunskap om sjukdomsbilder. Min morfar var ”gammelsosse”, hederlig till tusen, min syster likadan. Arbetar heltid, med scolios och lördagen går åt at vila efter veckans arbete. Sjukskriven? Aldrig. Det är märkligt att S inte tar debatten om att det har funnits missbruk i detta, som med allt annat. Har man inte ngt att skämmas över så kan man lägga upp allt på bordet.

  8. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-05-20 10:01)
    Jo, nog vågar jag ta den debatten… Jag gör det tom gärna. Jag äger inte att det inte finns fuskare, men jag menar att det finns andra sätt att ta itu med dom än att sätta grannen till att hålla koll. Det är ett system som jag vänder alla taggar emot. Vi utveclas till ett angivarsamhälle där alla är misstänkta istället för att sätta in resurserna där dom behövs. Jag tänker inte heller ifråga sätta din kunskap i sjukdomsbilder, men det kräver ju att du vet verkligen ALLT innan du kan sätta en dom om din granne och frågan är fortfarande om det är du som granne som ska göra det ? Forts

  9. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-05-20 10:01)
    forts- Det tycker inte jag… jag är själv sjukpensionär och får med jämna mellanrum höra”varför jobbar inte du?” och ”du orkar gå på möten men inte jobba?” och i den stilen. Men det är för mig anonyma som inte känner mig. Men om min grannar, vänner och partivänner skulle ifrågasätta mig på det viset så skulle jag bli verkligen ledsen och knäckt. Jag tycker att jag borde få så pass mycket respekt och förtroende bland mina vänner att jag inte ska behöva ifrågasättas på det viset. Det handlar om empati, medmäsnklighet,förståelse …Solidaritet.

  10. fd sosse

    Ja, nu anklagar jag inte dig personligen, jag vill inte heller ha angiveri, vart får du det ifrån? Jag säger bara att jag anser att de allra flesta klarar av nga timmars arbete per vecka. Det är det enda jag säger, inget annat. Min granne tar jag som exempel eftersom jag känner honom, jag har inget personligt emot honom, men jag kan ju inte undgå se, heller. Problemet sen är väl att hitta och få ett arbete, på deltid och kanske med anpassning. Jag tror det är bra att politiken funderar förutsättningslöst, och vågar ifrågasätta gamla sätt att se på saker. Tack för debatten.

  11. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2011-05-20 20:46)
    Jag menar inte att DU vill ha angivarsystem heller. Jag tror att för att kunna bedöma nån annans medicinska tillstånd så måste man ha ALLA fakta på bordet, och det har man inte om många medmänniskor. Kan ofta vara svårt tom när det gäller ens närmaste. Men självklart är det bra om man tar rag i detta problem i politiken , dock inte på det sätt som har skett de senaste åren . Det måste finnas ett humanare sätt att gå till väga. För vi talar ju om redan svaga människor, som behöver hjälp, stöttning och rehablitering och absolut inte blåslampa…
    Tack själv för debatten
    Kristina

  12. glesbygdsbo

    Jag är inne på samma linje som fd sosse att det skulle vara bättre koll på förtidspensionärer eller vad de kallas nu för tiden. Jag bor i en liten by där det finns flera sjukpensionärer. Det är ett par saker som de har gemensamt det är att de är inflyttade och några av dom är beroende av nappflaskan. Erbjuder man dom svartjobb så blir de väldigt arbetssamma men nämner man vittjobb så blir de tvärsjuka och har alla de olika krämpor och värk i hela kroppen. Är man utsliten i kroppen och söker läkarhjälp så blir man rekomenderad nån receptfri värkmedicin och får till svar att de inte kan göra något åt ens problem. De behövs en rejäl debatt om det här med sjukskrivningar och rehabilitering av de sjuka. Det ska inte vara att har man sträckt sig en gång i ryggen och missköter kroppen medvetet ska man få pension. Jag tror att du skulle må bättre om du lade om din livsstil lite och skippade all alkohol och grillade köttbitar. Jag har träffat flera kvinnor med fibromyalgi som har gjort det och de har blivit mycket bättre. Alla kan jobba om de har viljan och lämpligt stöd.

  13. Kristina Norman

    Svar till glesbygdsbo (2011-05-20 22:22)
    Tack för ditt tips, men det visar bara igen på hur lite man känner en annan människa,men tycker att man vet bättre. Ta alkoholen tex.Jag dricker alkohol kanske 1 gång per två månader. Vi smakar aldrig hemmavid då vi har alkoholfri zon. Men visst … i den bästa av världar ska alla bli helnykterister, bara äta 100 % nyttigt enl AS, sova sina 8 timmar och så vidare… Nu är det sant att jag lider av fibromyalgi men det är inte den enda sjukdomen jag drabbats av så, tyvärr… det skulle INTE göra mig arbetsför. Alla KAN INTE jobba hur mycket vilja och lämpligt stöd man än har.SORGLIGT MEN SANT

  14. Kristina Norman

    Svar till glesbygdsbo (2011-05-20 22:22)
    Här har vi ett typexempel på vad jag menar. Jag har varit på utredning och ändfarits fram å tillbaks och ut och in och man har konstaterat att jag är ICKE ARBETSFÖR INOM ÖVERSKÅDLIG TID. Det har dom som skulle skaka fram arbetsförmåga i folk alltså konstaterat.Men här kommer ändå en person som överhuvudtaget inte känner mig som tycker ungefär att ”det ser inte ut att va nått större fel på dig” och tycker att ”nog skulle du kunna jobba också”… utan att veta vad som egentligen gäller… Rätt eller fel ? Tja… Jag förlåter dig för att du inte känner mig…men visst är det trist.

  15. LM

    Så vad anser du att man ska göra för att komma till rätta med de som helt uppenbart ljuger och utnyttjar systemet? Eller ska man inte göra något? Ska man vara tyst när man ser någon som man vet är långtidssjukskriven med Whiplash-skada lyfta tunga ölbackar i och ur bilen och senare på kvällen headbanga till tonerna av stereon? Ska man vara tyst även andra och tredje gången det händer under loppet av några veckor? Ska man se till att doktorn blir bjuden till hemmadiskot och får se damen i fråga ”in action”, eftersom man som lekman enligt dig inte kan bedöma om hon är frisk eller inte? Jag pratar inte om angiveri. Jag pratar om att ändra attityder. Det är min högst personliga åsikt – men jag tycker att det ska var skambelagt att ljuga och mygla. Sen undrar jag varför det ska vara en skillnad på folk och folk. Varför ska man se mellan fingrarna med t.ex. undersköterskan som sitter hemma och lever på skattepengar trots att hon skulle kunna jobba men inte med VDn som satt in pengar i en västindisk bank för att slippa skatta? Själv tycker jag att båda uppför sig lika dåligt och borde få ta sitt straff, samt definitivt sluta med sitt fiffel med skattemedel.

  16. Kristina Norman

    Svar till LM (2011-05-26 13:39)
    Men det är ju fortfarande inte din buisness oavsett hur fel det än verkar vara. Du ser ju bara hur det ”ser ut” och vet inte hur mycket den där människan offrar för att kunna leva en kväll.
    Om jag tex går ut på dans en kväll ( dans är det roligaste jag vet )så vet jag att jag får extra mycket värk några dagar, men det kan vara värt det ändå när jag har fått ”leva ” en stund… Det här är nått som friska människor har väldigt svårt att förstå. Att man som sjuk ändå vill leva ett så normalt liv som möjligt… Göra saker som alla andra gör…Lika väl han som spikade på sommarstugan… historien förtäljde inte om han smällde upp stugan på en vecka eller om han slog in två spikar om dagen… Det kanske är ett försök till livskvalite för honom. Det handlar ju ändå om att försöka få så bra livskvalite som möjligt trots den sjukdom man har drabbats av… och särskilt om man är långtidssjukskriven eller sjukpensionerad…
    Jag har inget färdigt recept på hur man ska komma åt fuskarna och jag tycker det är lika fel som skattesmitare men jag föreställer mig ett system med uppföljning och rehabilitering utan tidsgränser och stupstockar, eftersom varje människa är individuell. Har man drabbats av sjukdom så behöver man inte alls en ytterligare press/tvång som typ ”skynda dig bli frisk eller känn dig blåst på ditt liv”. Man behöver lugn och ro och möjlighet att i sin egen takt pröva sig fram och tänja på gränserna och på så sätt så småningom kanske kunna komma tillbaka om det nu går…och det säger jag av egen erfarenhet.
    Kristina

  17. glesbygdsbo

    Tack för svaret. Du svarade precis som jag hade väntat mig.Jag citerar dig lite ”Jag har varit på utredning och ändfarits fram å tillbaks och ut och in och man har konstaterat att jag är ICKE ARBETSFÖR INOM ÖVERSKÅDLIG TID. Det har dom som skulle skaka fram arbetsförmåga i folk alltså konstaterat.” Jag kan bara konstantera att du hade tur i lotteriet. Jag känner ett flertal personer som inte hade samma tur och som inte kan utföra ett fysikt arbete men tvingas att stå till arbetsmarknadens förfogande. Jag känner även personer som trots svåra olyckor och sjukdomar fortsätter att jobba. Är det inte en fråga om inställning till livet? Jag vill ha lite roligt saksamma om jag blir dålig. Det sista var lite elakt men det var ett konstanterande på ett av svaren som du har gett i en av kommentarerna här nedan. Det finns många som inte orkar ha roligt efter arbetsveckans slut utan måste vila för att orka med nästa vecka.

  18. Kristina Norman

    Svar till glesbygdsbo (2011-05-31 10:55)
    Hej! Fick främmande därav dröjsmålet med svaret.
    Nja.. man kanske kan säga att jag har haft tur som befunnits helt arbetsoförmögen (???)… det känns tveksamt… Men jag fattar vad du menar.
    Inställning till livet? Jo det är det absolut! Och som dom flesta andra som bär på livslånga sjukdomar så har jag också kämpat på in i det sista, innan jag till slut blev tvungen att inse att om jag ska ÖVERLEVA så måste jag backa på mina prestationskrav.
    …och tvärtemot vad jag tycker mig känna att du antyder, så räcker det inte med att det blir Fredag för att jag ska dra på mig ”partykostymen”. Det krävs stor mobilisering och planering för att jag ska klara av en sån kväll så det händer inte så ofta…och då får jag ofta lov att gå hem när det börjar bli som roligast för att orken tar slut…
    Bland dom verktyg som jag lärt mig på rehabliteringar som jag varit på, så är ett av dom att jag ska se till att leva så normalt som möjligt. och att försöka göra sånt som jag tycker är roligt också. Det höjer livskvaliten och livsglädjen som man måste försöka uppanamma trots allt. Utan den funkar ingenting.. så visst är det medvetna val man gör om vilken inställning man ska ha till livet. När man är långtidssjuk så måste man ibland göra medvetna och planerade val där en frisk människa bara behöver flyta med och inte behöver tänka på saken alls, där för att det bara fungerar… Tänk på det innan du dömer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.