Den enes död den andres bröd…

Tittar på min frukostmacka. Grov bröd, bakat på ett riktigt bageri, smör och skivad banan.

Då kom jag att tänka på att jag emellanåt brukar jag ha lite svårt med det här att äta kött. Genom åren har jag periodvis endast ätit vegetarisk mat. Samtidigt tycker jag att det är SÅ gott med en vällagad köttbit, speciellt att grilla på sommaren.

Jag tycker det är lite halvjobbigt just tanken på dödandet. Djuret har varit någon, en individ vars syfte är att bli föda. Och jag är en del av denna cirkel.

När jag var barn  fick jag följa med mina föräldrar på deras fisketurer. Det var inte speciellt roligt att trä på mask, försöka kasta ut en dödskämpande mask i det kalla vattnet när jag ändå oftast fastnade i trädgrenar på land eller i gamla trästockar i vattnet. Det slutade alltid med att jag satt eldvakt, fick knäcka nacken av fisken mina föräldrar fångade och rensade dem. (Jag fångade även smågrodor som jag försökte dressera att hoppa över små hinder) Då hade jag inga problem med att ta ihjäl fiskarna, men idag… nejtack. Fiskar gärna med förhoppning om att inte få nåt.

Ibland besöker jag min dotter på hennes jobb. Hon arbetar som grisskötare på en grisfarm. Som en "god mor" hänger jag med henne på en runda i grishuset. För er som ännu inte besökt ett grishus vill jag verkligen rekommendera skyddsoverall, keps och ordentliga stövlar.

Jag får portionera ut mat till små gulliga griskultingar,

trotsiga tonårsgrisarna och de enorma suggorna. Jag brukar faktisk ge dem lite extra mat för att döva ett litet dåligt samvete, när det slår mig att någon av dessa kanske dyker upp som skinkskiva på min frukostmacka i framtiden.

Jag är full av beundran inför min dotter som likt en "cowboy", föser runt stora bångstyriga suggor, vaccinerar grisar, skottar skit och förlöser griskultingar. Mitt i allt detta finns även tid för extra kärlek, omtanke och pyssel med en liten liten kulting som har svårt att tävla om maten med sina syskon.

Så morgonens bananmacka är mitt bidrag till att minska mitt dåliga köttsamvete.

Dagens uppmaning: Kom ihåg värdighet och tacksamhet nästa gång du njuter av en god köttbit.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.