Jante-lagen fyller ett syfte…

Jag vill skriva lite mer runt det vi samtalde om idag på lunchen. Björn Ranelid…

Jag förvånas över att människor reagerar så starkt på hans medverkan i Melodifestivalen. Dels att låten inte passar in – men framför allt på hans person och utseende. De retar sig på att han gillar sig själv helt enkelt. Min reflektion är:

Vi betalar flera hundra kronor på att gå på föreläsningar, köpa böcker och tidningar som handlar om självförtroende och självkänsla. Vi pratar om Jante-lagen som någon som ska bort! Men hur reagerar vi då när någon gör det vi alla längtar efter och önskar; Att våga tro på sig själv och våga utmana sig själv?

Vi är snabb att tycka till, vi retar oss på den personen, hittar fel på utseende och handling, vi pratar illa i ett försök att trycka till den som vågar tro på sig själv. INGEN får lov att sticka ut.

Jag har svårt att verkligen tro på att vi vill ha bort Jante-lagen, det är allför många som finner skydd bakom den. Jante-lagen fyller ett syfte – vi behöver inte anstränga oss själva.

Hur skulle våra liv se ut om vi vågade tro på oss själva lite mer, om omgivningen hurrade på, och om vi i större utsträckning peppade varandra? Tänk att få känna sig fantastisk!

Önskar er en trevlig kväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.