Vad vet du om Vasaloppets ursprung?

Jag säger bara; VASALOPPET. För sju år sedan var det bara något som jag noterade att det äge rum. Nio mil på skidor, massor med folk och blåbärssoppa, det var ungefär vad Vasaloppet var för mig. Jag visste ju även att Vasaloppet hade en historia kopplat till Gustav Vasa, men exakt hur den historien såg ut hade jag dålig koll på. Men sen sju år tillbaka har Vasaloppsdagen fyllts med nytt innehåll och nya traditioner. Varför denna förändring? Jag träffade en riktig Vasaloppsentusiast som själv har fyra Vasalopp att stoltsera med, och att följa Vasaloppet på Tv är numera en självklarhet. Jag har även börjat uppskatta denna fantastiska tillställning, speciellt sedan jag fått mer inblick bakom kulisserna. Hur all logistik fungerar, transporter, uppladdning, stämningar och alla glada volontärer som år efter år ställer upp. Det är med glädje jag följer utsändningen från SVT och det är kul med en blandning av expertkommentatorer och intervjuver från spåret med vanliga motionärer.

kalle moraeus

Härliga och glada Kalle Moraeus med sitt sköna dalamål pratar och hejar på åkare vid de olika kontrollerna bland annat vid Risberg och Mångsbodarna.

Till våra Vasaloppstraditionerna hör även varm choklad och semla, i dag blev det dock en kraschad sådan efter ett mindre missöde men den smakade lika gott ändå.

140302 196

Men vad är då historien bakom Vasaloppet? Här kommer ett kort sammandrag av en del av vår historia hämtad på Vasaloppets hemsida: www.vasaloppet.se

Vasaloppets historia är också en del av den svenska historien. Den är spännande och intressant, historiskt viktig och innefattar allt från blodbad till vänskap och hjältedåd.

Låt oss berätta en kort version av vad som hände! Här kan du också bläddra dig fram genom unika lopp, segrare och kranskullor. Trevlig läsning!

Vasaloppets historia började redan år 1520. Sverige befann sig då i union med Danmark. Missnöjet med den danska kungen var stort, inte minst hos Gustav Eriksson som efter att ha opponerat sig fängslats i Danmark. Men den 24-årige Gustav lyckades fly. Efter att ha landstigit söder om Kalmar började en lång och äventyrlig marsch norrut. I byarna längs vägen manade Gustav bönderna till uppror mot den danska överheten, men folket ville hellre ha fred. Hoppet stod till Dalarna, där folket är känt som hårdfört och sällan fogar sig i fogdars och kungars beslut. Gustav jagades genom Dalarna av danska förföljare, men folket skyddade honom från kung Kristian II soldater.

Efter en månad på flykt genom Dalarna stod Gustav utanför Mora kyrka och talade till massorna.

2451_g_v_talar_till_dalkarlarna_sandberg_2282x196[1]

Gustav Vasa talar till dalmasarna i Mora. Johan Gustav Sandberg.

Veckorna innan hade hans far och bror samt 80 andra stormän blivit halshuggna vid Stockholms blodbad. Gustav undrade hur länge folket tänkte stå ut med grymheterna och uppmanade dem att gripa till vapen. Men de församlade ville först rådgöra med sina grannbyar innan det blev fråga om krig. Förföljarna närmade sig Gustav innan han fick det besked han ville ha. Därför tvingades han fly västerut mot Norge. 
Några dagar senare nåddes Mora av nyheten om kung Kristians brutala framfart i Sverige. Folket ångrade då att man inte direkt gett sitt stöd till Gustav. 
Ortens två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt, skickades därför iväg för att leta reda på den flyende Gustav. I trakten av Sälen var Gustav upphunnen. Han övertalades att återvända till Mora för att leda kampen mot kung Kristian II.

År 1521 började Gustav sitt anfall med dalkarlar i täten. Det tog två och ett halvt år innan kriget var över och Sverige ett fritt land. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung vid ett riksmöte i Strängnäs. Nu är han en symbol för världens största skidtävling – Vasaloppet! ”

Intressant med lite historia eller hur?

Gustav Vasa är fortfaranande aktuell…

1000fram[1]

Det kunde han nog aldrig ana när han skidade runt i dalaskogarna.

För er som undrar i fall jag själv är sugen på att åka Vasaloppet, är svaret nej. Men det skulle vara en enorm utmaning så man ska aldrig säga aldrig. Önskar er en fin söndag/Susanne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.