Vad hände?

Som hundägare är jag ute och promenerar varje dag. Ofta blir det ungefär samma runda. Det innebär bland annat att jag är väl bekant med omgivningen och lägger märke till när något nytt tillkommer. Plötsligt en dag låg det en, till synes använd blöja vid vägkanten. Den syndes väl mot den nyasfalterade vägen. Min första tanke var; – Hur kan man vara så korkad att man slänger ut en blöja från bilen. Min andra tanke var; – Hur gick det till, varför och vad är historien bakom att en använd barnblöja ligger vid vägkanten? Alternativen är oändliga och det är bara att låta fantasin få fritt spelrum.

Alternativ 1: Familjen är försenade till ett kalas. Barnet är nyttbytt, men är lös i magen efter att ha ätit pannkakor till frukost. Pappan misstänker att barnet är överkänslig för gluten och upprörd över att mamman trots det bjudit barnet på pannkaka. Familjen sitter i bilen på väg ut ur centrum och har en halvtimmes bilfärd framför sig. Trots den tryckta stämningen försöker mamman och pappan att lätta upp det hela genom att sjunga; ”Hej hej Monica” i kanon. Dom vill ju komma till kalaset med ett leende på läpparna och värme i hjärtat. Precis när stämningen börjat normaliseras sprids en välbekant doft i bilen och föräldrarna förstår att blöjan återigen är fylld. De kommer överens om att genomföra blöjbytet i bilen eftersom de har full utrustning med sig, fuktade tvättlappar, barnolja och nya blöjor. Efter ett lyckat blöjbyte, tittar föräldrarna på varann med frågan hängande i luften: – Vad gör vi med blöjan? Mamman nickar lite försiktigt mot bilrutan, pappan ger sitt tysta medgivande med en fördröjd blinkning. Bilrutan vevas ner. I ett ögonblick när det till synes var ingen som såg, kastas blöjan ut. En kilometer senare, bryts tystnaden. – Jag tror vi ska rösta på Miljöpartiet nästa gång.

Alternativ 2: Tidig morgon. Solen går upp och fåglarna sjunger. Inflyttningsfestens sista gäster lämnade nyss tillställningen. Det dracks en hel del alkohol och dess efterverkningar börjar kännas i huvud och mage. Frun i huset står i köket och plockar in i diskmaskinen samtidigt som hon hulkar sig över diskhon. Hon bestämmer sig för att lägga sig på rumssoffan en stund med en hink inom räckhåll. – Mamma, lillebror har bajsat på sig! Det är storebror som försöker få liv i sin slumrande mamma. När han inte lyckas med det tar storebror saken i egna händer, byter bajsblöjan efter bästa förmåga. Den luktar URK så han går ut ur huset och kastar den över staketet. Den landar strax nedanför. Han vet att man inte får skräpa ner i naturen och rädd för att polisen ska komma, försöker han sopa igen spåren efter sig och klättrar han över staketet, tar upp blöjan igen, småspringer för att ta sats och kastar den närmare vägen. För DÄR kan inte polisen spåra blöjan till familjens hus.

Alternativ 3: Singelpappan sitter i bilen med sitt barn i barnstolen. Han är förväntansfull och samtidigt väldigt nervös. Inget får bli fel. Nyduschad, nyinköpta kläder, en vacker blombukett är inköpt och tänderna är nyborstade. Barnet sover gott, mätt och belåten efter en ekologisk lunch med morotsjucie och smörgåsar av surdegslimpa. Hembakat naturligtvis. Allt känns perfekt. Det gäller att barnet gör ett gott första intryck på den person som förhoppningsvis ska bli singelpappans framtida partner. Han är kär. Upp över öronen kär. Förväntningarna är högt ställda. Barnet vaknar, gnyr lite grann men somnar om när nappen bjuds. Bilen parkeras på bostadsområdets gästparkering. Föremålet för hans kärlek kommer småspringande från sitt hus, vinkar glatt och välkomnande. Han stannar bilen, lossar säkerhetsbälte och böjer sig över barnet för att rätta till kragen på den lilla tröjan. Då inser han, att det som inte fick hända hade hänt. Det doftade bajs. Med ett nervöst leende mot Kärleken och en liten vink ropade han att: – Jag måste åka och fixa en grej som jag glömt, jag kommer snart. Förvånad stannar Kärleken till, vinkar tillbaka. – Aha, han har kanske glömt en present eller blommor till mig, tänker hen. Singelpappan rivstartar, svänger snabbt ut från parkeringen och kör utom synhåll från Kärleken. Stannar bilen vid vägkanten, sätter världsrekord i blöjbyte. Han tittar sig omkring i bilen, letar efter något att lägga blöjan i. Hittar absolut ingenting. Vad göra? En stinkande bajsblöja hör inte till den perfekta bilden han eftersträvar. Försiktigt öppnar han passagerardörren, smyger ut blöjan och lämnar platsen lika snabbt som han kommit dit.

Ja, vad tror ni… kan det ha gått till på något av ovanstående sätt eller kanske just DU som läser detta sitter inne med vad som verkligen hände.

Önskar er en bra dag/Susanne