Att sluta kontrollera för din egen och andras skull.

Som nära anhörig till personer som väljer ett destruktivt liv är det nästan ofrånkomligt att man, i sin önskan att hjälpa, försöker påverka och styra personen i MIN önskade riktning. Allt eftersom tiden går är det lätt att succesivt utveckla ett kontrollbehov som varken hjälper andra eller är bra för vår fysiska och psykiska hälsa. Depressioner, nedstämdhet, högt blodtryck och utbrändhet är bara några av de vanligaste åkommorna som anhöriga drabbas av. Många blir sjukskrivna och medicinerade på grund att detta, men, alla är inte medvetna om att det kan vara ett kontrollbehov av en anhörig som ligger i botten. Likaså är det många barn och ungdomar som mår dåligt på grund av att en nära anhörig drogar eller dricker för mycket. Vi pratar inte om detta – det är ofta väl bevarade familjehemligheter.

Även om vi innerst inne VET att någon är på gränsen till ett missbruk vill vi inte riktigt inse fakta, vi hittar ursäker, bortförklaringar och rättfärdigar personens beteende och handlingar. Vi undviker samtalsämnet för det skapar bara dålig stämning. Vi försvarar och vi ägnar mycket tid och energi till att hålla fasaden uppe. Vi tjatar, hotar, gråter och manipulerar för att inbilla oss att vi kan kontrollera – vi vill absolut inte accepetera vår maktlöshet. Vi anpassar oss, ältar, underlättar och fixar. Vi vill hjälpa, vi vill att personen ska må bra, sluta dricka och droga och slippa alla negativa konsekvenser. Vi vill ha tillbaka personen som den en gång var.

På mitt kylskåp har jag satt upp denna påminnelse:

ATT SLUTA KONTROLLERA

  • Att släppa konrollen innebär inte att du ska slutar bry dig om – det betyder att du inte kan fatta beslut åt någon annan.
  • Att släppa kontrollen innebär inte att skära av banden – det är att inse att du inte kan kontrollera en annan människa.
  • Att släppa kontrollen innebär inte att möjliggöra – utan att tillåta att andra lär sig av naturliga konsekvenser.
  • Att släppa kontrollen innebär att erkänna sin maktlöshet, vilket innebär att jag inte kan förutsäga resultaten.
  • Att släppa kontrollen innebär inte att ”fixa”, utan att vara ett stöd.
  • Att släppa kontrollen innebär att tillåta en medmänniska att vara mänsklig.
  • Att släppa kontrollen innebär att tillåta andra människor att påverka sina egna öden.
  • Att släppa kontrollen innebär att låta andra se verkligheten som den är.
  • Att släppa kontrollen innebär inte att förneka, utan att acceptera.
  • Att släppa kontrollen innebär att inte anpassa allt efter dina önskningar, utan att ta varje dag som den kommer och glädjas åt den.
  • Att släppa kontollen innebär inte att ångra det som varit, utan att växa som människa och leva för framtiden.

Det här har hjälpt mig otroligt mycket i min personliga utveckling och strävan efter att uppnå balans och sinnesro i mitt liv. Vissa dagar känns allt enkelt och självklart men så stöter jag på ett isberg lite då och då. Men det är bara att ta ett djupt andetag, samla energi för att hitta en väg förbi. Önskar er allt gott/Susanne