Hur ska Vännäs klara sin roll Umeåregionen !?

Vännäs drivkraft har under lång tid kommit från bra och säkra jobb inom stat och kommun. I framtiden kommer det att ställas nya krav på Vännäs om kommunen vill attrahera nya invånare. Ska Vännäs hänga med i Umeås tillväxttakt måste kommunen utvecklas som attraktivt alternativ till bosättning i Umeå. Hur ska det gå till? Vad krävs för att hänga med?

Om Umeå siktar på minst 150.000 inv på sikt – ska då Vännäs sikta på 15.000 inv??

Vännäs måste få bättre utväxling på det strategiska läget mitt i Umeåregionen. Det handlar om att hänga på när de nya jobben kommer. De offentliga verksamheterna måste utvecklas för att locka den nya generationen. Framför allt kommer nya småföretag inom tjänste- och kunskapsområdet att skapa nya jobb. Nya jobb och småföretag kommer att växa fram, de behöver nödvändigtvis inte etableras i Vännäs bara vi kan vara ett bra alternativ för boende.

För att Vännäs ska få del av tillväxten måste vi bli bättre på visa prisvärda alternativ till boende i Umeå. Skapa attraktiva boendemiljöer genom både förtätning och utveckling av fler nya boendealternativ. Nya möjligheter vid hanteringen av strandskyddet ska tillvaratas.

Attraktionskraft skapas också genom att visa kvalité inom skola och omsorg. Vännäs har förutsättningar att vara i topp när det gäller studieresultat i grund- och gymnasieskola. Vi är nog Sveriges skolintensivaste kommun med en så stor skolverksamhet i en såpass liten kommun. Skolan är en viktig faktor när nya familjer väljer bosättningsort.

Vilka är det då som kommer att bosätta sig i Vännäs? Unga familjer som vill stanna i Umeåområdet ser Vännäs fina läge i regionen. Prisvärt boende i fin miljö  och möjligheter till utveckling för hela familjen lockar. Bra jobb inom bekvämt pendlingsavstånd och hög visad kvalite i barnomsorg och skola tilltalar många. Skolverkets rapporter visar att det finns förbättringsmöjligheter på skolans område. Det är en fråga för hela regionen – inte bara de kommuner som hamnat i strålkastarljuset de sista veckorna.

Företagsklimatet behöver förbättras både genom bättre generella villkor samt satsningar på företagande inom framtidsbrancher. Befintliga småföretag måste stimuleras att våga utvecklas vidare. De som driver och jobbar i framtidens företag måste uppfatta Vännäs som ett attraktivt alternativ för boende och möjligheter för hela familjen att utvecklas.

Småföretagande med både jobb- och tillväxtfrågor kommer att bli avgörande för Vännäs framtid. Som verksam inom utveckling av privat företagande märker jag att i hösten val kommer trovärdigheten i dessa frågor att vara viktig för många väljare.

Nedan ett exempel på fin boendemiljö i Vännäs med närhet till vatten. Mer sånt!Attraktiv boendemiljö i Vännäs

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Anders Lennartson

    Tack Jan, bra sätt att ibland dela tankar!

    Inget slår naturligtvis att träffas ”live”, men vårt rörliga liv gör det naturligt att använda tekniken för att umgås.
    Har alltid ansett det viktigt att vara diskret, men det är bra att många deltar i det offentliga samtalet. Lycka till med ert nya liv utanför skolans värld.

  2. Katarina Hampusson

    Hej Anders, välkommen ut på bloggen.
    Jag har läst och funderat, och funderat och läst ”Om Umeå siktar på minst 150.000 inv på sikt – ska då Vännäs sikta på 15.000 inv??”
    Jag får hela tiden en nya frågor. En av de avgörande för mig är vilken profil Vännäs ska ha? Jag undrar nämligen om inte det är den avgörande faktorn för vad vi ska sätta för mål? Beroende på vilken profil Vännäs tar kanske det räcker med 8000 medborgare?

  3. Anders Lennartson

    Visst är det så, Katarina!
    Det gäller ju inte bara kvantitet utam minst lika mycket kvalitet – alltså skattekraftsutvecklingen hos kommunmedborgarna.

    Vi har låg arbetslöshet vilket gynnar skatteutfall. Bra med skatt ger bra kvalite i verksamhet.
    Intressant att diskutera i strategiplaner mm. Viktigt med tydlig målsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.