Levande matkultur med kosläpp

I Umeåregionen finns en stark grupp gröna småföretagare – bönder. Kosläpp i Spöland och andra ställen har under veckan varit mycket populära och uppskattade händelser.

Man kan inte överskatta den insats djurhållarna gör för att hålla vårt vackra sjö- och älvlandskap öppet. Här i skogslandet finns i genomsnitt bara ca 4 % öppen mark – det är procentuellt mindre areal än det finns parker i våra städer. Utan insatser med betande djur skulle det vara svårare att se solblänket i våra vattendrag.

Jag njuter varje dag under min arbetspendlingsresa till Umeå efter Gräsmyrvägen. Våra gröna företagare håller kulturlandskapet öppet. Mosjö – Hössjö – Holmnäs – Yttersjö – Kasamark – Djäkneböle – Skravelsjö – Röbäck. Hur skulle vårt landskap se ut utan de gröna företagarna. De skapar attraktiva miljöer för boende inom bekvämt pendlingsavstånd till stan.

Betande djur är också bas för produktion av högkvalitativa lokalproducerade livsmedel. I Vännäs hade hotellet förra veckan fint samarbete med lokala producenter samt lokal kock för att hålla fram lokal mat. Ett fint initiativ som borde uppmärksammats mer av Vännäsborna. Närproducerad ryggbiff, oxkinder,  potatisterrin och blåbärsmousse är uppskattade rätter på den lokala menyn. Även Pengsjö skola hölls i veckan fram som exempel där den lokala mattraditionen utveckades. Viktigt att visa på alla goda exempel.

Attraktiva miljöer skapas genom stora och små insatser. I Hästkommunen Vännäs med för Norrland redordandelen 12 % öppen mark är betande djur extra viktiga för att hålla landskapet öppet.

Betande djur skapar attraktivt landskap

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.