Fler entreprenörer lyfter Umeåregionen

För att Umeåregionen ska växa och få intressantare arbetsmarknad för unga människor behövs fler småföretag inom alla brancher.

Det är en avgörande framgångsfaktor för att få unga människor att satsa på att stanna eller flytta in till regionen. Entreprenörskap är inget som kan kommenderas fram. Det är mer en fråga om attityd. Att alltid uppmuntra kreativa ideer och nytänkade inom befintliga företag och organisationer ger i längden resultat.   

Företagsamhet måste stimuleras tidigt. Redan i grundskolan måste det finnas rejält med utrymme att utveckla entreprenörstalanger. Idag finns fina exempel på hur ung företagsamhet stimuleras inom gymnasieskolan. Hälften av landets skolor jobbar idag med konceptet Ung Företagsamhet (UF) där eleverna ges möjlighet att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap genom olika utbildningar.

I en ny gymnasieskola måste detta få en ännu mer framträdande plats. Ungdomarna måste tidigt få insikten om att anställning inte är det enda alternativet. I Sverige har det traditionellt funnits en märklig motsättning mellan att vara anställd och företagare. Omoderna politiska föreställningar har eldat på detta förhållande. I en framtidsinriktad utbildningsmiljö måste ungdomarna få lära sig att tidigt tänka både och!!

Entreprenörskap som inslag i gymnasieutbildning vid både praktiska och teoretiska utbildningsinriktningar ger en bra grund att senare tänka sig gå från anställning till företagande. Det går också att kombinera ansällning med företagande på olika sätt. I större städer med växande antal mindre tjänste- kunskapsföretag syns detta tydligt.

Strategiskt är det viktigt att uppmuntra och öka elevernas intresse mot företagsamhet genom ännu bättre kontakt med arbetslivet. Mer praktik, lärlingsplatser och ökat utbud av yrkesutbildningar inom alla områden behövs för att täcka framtida behov av kompetenta yrkesmänniskor. 

Tjänster inom alla områden kommer att behövas i en Umeåregion som går mot 200.000 invånare!!

Det måste bli lättare att få prova på att vara företagare – om än bara för en dag!

På bilden nedan säljer Emil, 6 år, saft i kiosken på förskolans lekplats. Bra början!

kioskförskolan

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.