Förstagångsväljarna – Fp:s viktiga ungdomspolitiska program

Partierna står inför en stor utmaning i höst. Nästan 500 000 unga svenskar ska för första gången gå och rösta, det är ett större antal som är högre än den någonsin varit. Alliansare med liberala värderingar

Vännäs är den kommun i Sverige som har störst andel förstagångsväljare. Folkpartiet i Vännäs satsar därför extra på ett ungdomspolitiskt program i höstens val. Som alla andra frågor måste vi se helheten inom Umeåregionen samtidigt som vi ser vad speciellt Vännäs kan göra för att bidra till förbättra ungdomars situation.

Liberal politik syftar till att ge unga bättre livschanser. Den välkända kraftsamlingen för ännu bättre kvalite och resultat i skolan är givetvis den viktigaste enskilda framgångsfaktorn för att ge unga en bra start. I en kommun i en universitetsregion som vår är det viktigt att en större andel verkligen kommer vidare till kvalificerade högre utbildningar. Med en modern utbildning kommer de väl rustade att möta framtida arbetsmarknad. Varje kommun måste ha tydlig utvärdering av kvalitet i grundskolan. Skolverkets senaste rapporter visar att det finns förbättringsmöjligheter.

Fp:s satsningen på  yrkesbanan med lärligngsmiljarden är ett steg till mot att uppvärdera de praktiska jobbens betydelse.

Båda satsningarna är viktiga för att få ungdomarna att ta skolan mer på allvar – och verkligen uppskatta den.

Vilka fler frågor är viktiga för ungdomar i Vännäs och Umeåregionen?  En hög ungdomsarbetslöshet med svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. En tuff bostadsmarknad. Integrationsfrågor är alltid aktuella. En rad beslut i bl.a. integritetsfrågor känns främmande för många yngre, upphovsrättsfrågor mm. Kulturprogram och brist på mötesplatser för yngre. Det är exempel på frågor som vi i folkpartiet vet berör många ungdomar. Vissa frågor är mer attityd- än pengafrågor!

I Vännäs kommer vi som vid förra valet att samarbeta med det mycket aktiva Liberala ungdomsförbundet (LUF) i Umeåregionen för att fånga upp och driva undomsfrågor.

Vi behöver också få fler ungdomar som vill vara med och föra fram sina åsikter. Vilka mötesplatser kan vi erbjuda? Fp i Vännäs kommer vid några tillfällen att ordna ungdomscafé och finnas tillgängliga  vid Vännäsdagarna. Vi vill också medverka i skolaktiviteter. Hoppas också på fint allianssamarbete för gemensamma ungdomsfrågor.

Vi vill som vid förra valet ha mer lokala paneldebatter, skolbesök, radio- och TV utfrågningar, vk.se forum och andra aktiviteter för att få tillfälle att diskutera framtidfrågor med våra ungdomar. Här är det fritt fram för bra ideer. Ett problem i Vännäs är att vår fina gymnasieskola med elever från 80 kommuner töms över lång tid över sommaren och det blir kort tid att verka på från skolstart till valet – och i då stor konkurrens från rikspolitiken!! Det är synd att det inte är skilda valdagar för riks- och kommunalpolitik. Jag tror lokala frågor och ungdomsfrågor skulle få mer utrymme då!!

Hur som helst är alla välkomna med förslag på viktiga ungdomsfrågor att driva lokalt i Vännäs och i Umeåregionen. Ta för er i höst ungdomar!!! Framtidsfrågorna är viktigast för er!  Ta kontakt med ungdomskandidaterna på våra listor till Kommunfullmäktige!

Var med och påverka Fp:s ungdomspolitiska program för Vännäs och Umeåregionen.

Ett nytt APBERG med "speakers corner" i Postparken i Vännäs – kan det vara något??

Apberg i Postparken i Vännäs - kan det vara nåt???

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.