Klimatsmart grönt guld skapar framtida välbetalda jobb, skatteintäkter och välfärd i Umeåregionen.

All  time high i dagarna. Svensk skogsindustri får nu mer betalt än nånsin tidigare för pappersmassan. Även sågade trävaror går mycket bra. Priserna på skogsprodukter stiger snabbt och produktionen i landet ökar i samma takt. Fler får jobb och framtidstron gör att stora investeringar genomförs. Vi hör dagligen om investeringar i vidareförädling, utbyggnad av möbelindustrin i Lycksele, miljardinvesteringar i allt från biobaserade värmeverk till sodapannor och nyutvecklade torkanläggningar för trävaror.

 Västerbottens  gröna guld

Det är alltid en fråga om utbud och efterfrågan. Efterfrågan på klimatsmarta skogsprodukter av hög kvalite med säker leverans kommer att öka. Utbudet i världen ökar inte i samma takt. Pappersmassan är ett bra exempel där suget ökar från Asien medan det inte byggts ut ny tillverkningskapacitet i världen. Tvärtom har massabruk lagts ner pga finanskrisen. Jordbävningen i Chile slog också ut ca 8 % av världens kapacitet.

Sveriges stabila ekonomi gör att investeringarna här istället ökat.

2.3 miljarder kronor investerar skogsbolaget Holmen i en ny sodapanna i Iggesund. Bra för norrland. Holmens nybyggnad av stort sågverk vid Braviken gör också att duktiga Västerbottensföretag får leverera teknik, limträ från Martinssons, torkar från Valutec osv.

Skogsnäringen ligger tidigt i konjukturcykeln. Det gör också att efterfrågan snabbt ökar i närliggande verksamheter som transporter och verkstadsindustri med skogsanknytning.  Komatsu ,skogsklustret i Vindeln (Indexator,Vimek mfl) och Olofsfors som gör band till skogsmaskiner är exempel på detta. Nyinvesteringar i lastbilar märks på Volvo.

Västerbotten är ett skogslän med många anställda i företag relaterade till skogsnäringen. Det är en modern, framtidsinriktad och långsiktigt hållbar verksamhet som bygger på att använda den förnyelsebara träfibern på effektivt sätt. Lagrad solenergi i träfiberform som kan användas till i stort sett vad som helst och sedan åtranvändas.

En anläggning för produktion av talldiesel tog i bruk i Norrbotten förra månaden. Snart kan jag köra min Volvo elhybrid på hembränd tallolja. Mineraloljan får vara kvar under havsdjupens bottnar!

Fotosyntesen är ingen dålig grund för olika affärsideer som grundas på träfibern i hela kedjan från frö till färdig produkt – trävaror, pappersmassa, hygienprodukter, biobränsle osv. Forskning och produktutveckling med den klimatsmarta och förnyelsebara träfibern som grund måste ökas kraftigt.

SLU, arkitekt- och designhögskolorna är exempel på utbildningar som kan ta ökat utvecklingsansvar. Ungdomarna är smarta och kommer själva att driva utvecklingen mot att använda träfibern på listigt sätt – och sedan återanvända den. Plasten i bilar kan kanske bytas ut mot högtycksbehandlat träfaner med egenskaper som kevlar. När bilen skrotas mals delarna ner och blandas i frukostflingorna som fibertillskott eller finfördelas och pressas till pellets man kan elda med!!

Det klimatsmarta skogsbruket med sina egna industrier och olika produkter med ursprung i skogsnäringens produktionskedja är viktiga för Umeåregionen och min hemkommun Vännäs. Flera familjeföretag som Tväråbäcks och Brattby sågar är viktiga för sysselsättningen lokalt. Våra fina industrier i Obbola och Holmsund betyder mycket på orten. Sävar såg har investerat i energiproduktion och är viktig inte bara för Sävarborna. Vad vore Rundvik utan sågverk och masonitefabrik?

Det finns många goda exempel på hur man kan utveckla industri och energiproduktion. Moderna industrier investerar också i egen elproduktion. Södra Cells massafabrik i Mönsterås har fyra biodrivna turbiner som producerar 800 Gwh el per år, av detta säljs 200 Gwh på marknaden resten förbrukas i egna industrin. Elen klassas som grön el och certifikaten säljs på marknaden. Bruket säljer också fjärrvärme till Mönsterås samhälle. Mer sånt.

 

Den hypermoderna skogsnäringen säkrar många jobb och viktiga skattekronor i Umeåregionen. Olika hot som påverkar investeringsviljan måste undanröjas. Elproduktionen måste säkerställas så att inte exportindustrin ska behöva stanna som hände i vintras. Det räcker nog inte med bara vindsnurror för att säkra detta. 

En utvecklad skogsindustri baserad på vårt gröna guld kommer att ge fina välbetalda framtidsjobb åt våra ungdomar inom alla områden.

Dagens investeringsvilja i klimatsmart skogsnäring skapar framtida jobb och välfärd. 

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.