Vil(s)e i jobbpolitiken – varför vill inte (s) och de rödgröna skapa mer jobb åt unga och invandrare

Dags att överföra gammeldags knegarmentalitet till tjänstesektorn.

Ta vara jobbpotentialen som faktiskt finns. Unga och invandrare är grupper som har svårt att komma in på den rigida och högskattetyngda svenska traditionella arbetsmarknaden.

Att försörja sig är viktigt – arbete utvecklar och ska ge motivation att anstränga sig mer. Unga vuxna kan ta hand om sig själva. I stället för att klaga över industrijobb som flyttar till Kina och en offentlig sektor som effektiviseras och kostnadsanpassas måste vi satsa mer på att stimulera tjänstesektorn och skapa massor av jobb av allt som behöver göras.

I det läget väljer de (s) och de rödgröna att skrota RUT-avdraget. Hur tänker man då? RUT gynnar framför allt kvinnor, unga och invandrare. Vill man motverka allt för snabb jobbtillväxt inom den underutvecklade svenska tjänstesektorn!! I andra jämförbara länder är tjänste- och kunskapssektorn mycket större och viktig för jobbtillväxt. I storstäderna växer tjänstesektorn snabbt – i norrland existerar den knappt – allt är ogjort!! Vad är man rädd för – att det ska bli för mycket gjort!!

Tjänstesektorn behöver utvecklas

Att gå till stormarknaden är jobbigt för många äldre. Att ta hem balar med toa- och hushållspapper kan vara sånt som är svårt. Att köpa hjälp med skrymmande sällanköpshandel är exempel på enkla jobb som många vill ha hjälp med. ,

Efterfrågan ökar stadigt på servicetjänster som ger jobb och underlättar för äldre och tidspressade barnfamiljer . Det är jobb med allt från städning, kemtvätt, barnpassning till att fixa igång trådlösa internetanslutningen eller IP-telefoni hos en äldre person. Det som behövs är istället mer stimulans och bättre villkor med mindre krångel för företag, inte minst inom tjänstesektorn. Det ska också vara ännu förmånligare att driva företag samtidigt som man har ett jobb. Det är också viktigt att upplysa om de speciellt gynnsamma skattereglerna för äldre att driva företag och utföra tjänster nästan helt utan skatt. Jobbskattavdraget är viktigt för att mer arbete ska löna sig. Demografin med fler äldre gör också att vi snabbt måste få fler som jobbar.

Då väljer (s) att istället driva rödgrön sextimmarsdag och i stället lägga pengarna på mera bidrag till unga vuxna och invandrare. Det är svårt att förstå. Hur tänker man då?

Lika värdefulla är de väl – rörmokaren som fixar termostaten på pannan som datatjejen som kommer och ställer in abonnemanget för  IP-telefoni och Skype så jag kan öka kontakten med barn och barnbarnen. Tjänster på sånt jag inte klarar själv.

Se tjänsteföretagarna som den nya tidens "tjänsteknegare". De kommer att behövas massor av tjänsteföretagare som smörjmedel i den nya tidens samhällsekonomi.  

Alliansen har infört en skattereduktion på hushållsnära tjänster (RUT) och byggarbeten (ROT) på 50 procent av arbetskostnaden, men högst 50 000 kronor per person och år, vilket gett fler vita jobb, minskat svartarbetet och många nöjda konsumenter. Svarta arbeten blir vita. Delar av detta vill de rödgröna skrota – när det behövs ännu mer!!

Folkpartiet vill utöka reformen så att familjer med barn under åtta år och äldre pensionärer över 80 år får en reduktion med 75 procent istället för 50 procent av arbetskostnaden. De som har störst behov ska få störst skattereduktion. Jag kallar det "proggresiv nyttoeffekt" – jfr proggsesiv skatt. 

 Allt är ogjort – vi måste lära folk att ändra attityd till att köpa tjänster – själv är inte alltid bäste dräng!

Vi norrlänningar och många vänsterpolitiker borde ha en öppnare och moderna syn på arbete. Det skulle gynna många grupper och snabbt skapa ett effektivare samhälle med mer tillväxt och mer skatteintäkter till välfärdens kärna – skola och omsorg!
 

 

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.