Om hur köksträdgård ger ökat skatteunderlag

Vännäs är bra exempel på en småkommun som borde ha haft bättre utveckling av befolkningstal och  skattekraft. Folkmängden har minskat från 8584 inv år 1999 till 8357 inv år 2009. Trots att vi ligger mitt i hjärtat av Umeåregionen. Det är dags att ta rejäla tag för att satsa på tillväxt och tillvarata Vännäs fina läge. Erbjud attraktiva boenden en kvart från Umeås arbetstillfällen. Effektivt pendeltåg och mycket prisvärda boendealternativ med egen trädgård attraherar unga barnfamiljer.

Gårdsmiljön hemma i Hjåggsjö formas av trädgården

Kommunpolitiken fokuseras alltid på kostnadskontroll. Intäktssidan är svårare att påverka. Kommunpolitikerna kan ju inte byta befolkning om skattekraften är för låg. Men visst går det att påverka utvecklingen av skatteunderlaget. Många småkommuner är alldeles för beroende av skatteutjämnngssystemen och har för liten kvot egna skatteintäkter.

Vännäs skatteunderlag ligger på 154 533 kr/inv. Ett mål måste vara att sikta på att nå riksgenomsnittet som ligger på 173 027 kr/inv. Den höjningen skulle innebära dramatiskt ökade egna skatteintäkter till kommunen. Hur gör man den förflyttningen?

En kvart till Umeå. Att erbjuda en attraktiv boendemiljö kombinerat med effektivt pendeltåg innebär ökat antal inflyttade som höjer medelinkomsten och därmed skatteunderlaget.  I Vännäs har du råd med boende med egen trädgård i fin miljö med sjöutsikt. Det är dags att Vännäs tillvaratar de underbara älvs- och sjömiljöerna och vänder ansiktet mot vattnet istället för mot järnvägsspåren.

Ett arbete pågår i samverkan mellan kommun och landsbygdsråd att föreslå fler områden med tomter i attraktiva lägen. Det skulle också behövas lite mer radikala åtgärder för att öppna upp älvmiljöerna mellan Vännäs och Vännäsby. En ny bro som öppnar upp området söder om älven och bidrar till att knyta ihop Vännäs och Vännäsby vore en långsiktig tillväxtåtgärd. Nya attraktiva boenden med lägenheter, villor och hästgårdar med cykel- och gångavstånd till pendeltågsstation vid Hemberget i Vännäsby skulle locka många. Skola och friluftsliv med halfpipe och idrotts- och simanläggningar inom cykelavstånd  har hög livskvalitéfaktor!!

Till sist Grattis till Kaj Johanssons, en av Vännäs viktiga tillväxtföretag, som 50-års jubilerar. Vi lyfter på kepsen och hurrar..

Ett lycka till behöver nog Prins Danne och hans Victoria också. Det kan säkert tära på familjelyckan att varje steg bevakas, och varje antydan till putmage skapar krigsrubriker. Som gammal kavallerist hissade jag flaggan i morse….trots regnet!

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.