Äntligen betyg – skolpolitiken åt rätt håll..

Kunskap år glädje

Äntligen betyg – grundskolebarnen tar ett glädjehopp från badbryggan…

I går meddelade vänsterpartiet och de övriga  rödgröna partierna att de säger nej till att införa betyg från årskurs sex. Däremot accepterar de nu betyg från sjuan. 

Visst är det ett halvt steg i rätt riktning. Men det räcker inte. Skolan behöver betyg på mellanstadiet, för att summera upp resultaten av undervisningen innan eleverna går vidare till högstadiet.

Med de nya läroplanerna införs tydliga kunskapskrav och nationella prov i årskurs sex. Vad är det för vits med de kunskapskraven om man inte tydligt får berätta om eleverna har nått målen eller inte?

Att införa betyg i årskurs sex kommer att påverka hela mellanstadiet i en mer kunskapsfokuserad inriktning. Speciellt viktigt för regioner som profilerar sig på kunskap..

Betyg är viktiga för att utvärdera resultaten och fokusera på kunskap i skolan. De ger information till föräldrarna. Och för eleverna innebär betyg att skolan blir lite mer på allvar och att eleverna anstränger sig lite extra – vilket är bra.

Det framstår som allt viktigare att Alliansen får fortsätta på den inslagna linjen. Att det blir betyg från årskurs sex till att börja med och tydlig tidig kunskapssatsning – de allra flesta vill ju ha det..

För Umeåregionen, med Sveriges skolintensivaste kommun Vännäs, är satsningar på kunskap nyckelfaktor för långsiktig framgång. Bästa botemedlet mot ungdomsarbetslöshet är en bra start i grundskolan. För elever som inte kommer från hem med akademisk bakgrund blir det allt viktigare att ha höga förväntningar på sig från början. Matchade av engagerade lärare med högre status, bättre löner och bättre arbetsvillkor.

Frågan om staten borde återta ansvaret för skolan finns hela tiden i bakgrunden – här är en punkt där Folkpartiet och Vänsterpartiet (eller kommunisterna som fd fackpampen och landshövdingen Lillemor Arvids(s)on sa i Debatt häromkvällen) har åsikter som går åt samma håll.
Kunskap lyfter Sverige

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.