Marsfjäll och Kultsjödalen – pärla för fjällturism

Besöksnäringen har stora framtida inkomstmöjligheter för länet. Med pärlorna måste tas tillvara. Kultsjödalen med Marsfjällen är ett område har stora möjligheter. Fjällväg och andra gemensamma satsningar tillsammans med entreprenörer med moderna ideer och tillgång till kapital behövs för att öka "turistekonomin" i Västerbotten.

Turistnäset

Turistbåten Mars vid Stalon ca 1925. Den gick i passagerartrafik på Malgomaj  mellan Storholmen och Stalon. Bilen på bilden en sk T-lastford ägdes av handlare Forsberg i Bäsksjö och hade tillbyggd turisthytt ovanpå flaket för turisttransport mellan sjöarna. Det var tidiga entreprenörer som ordnade flexibla lösningar för turistverksamheten. Foto: E Ricklund stiftelse.

Marsfjällen från Saxnäs

 

Ovan Marsfjällen sett från Saxnäs. Bernard Nords Marsliden ligger vid fjällens fot.

Sen slutet av 1800-talet har Saxnäs och Kultsjödalen varit attraktivt för turister. I en resehandbok från STF (Svenska Turistföreningen) som kom ut 1899 beskrevs hur turisten kundefölja en led efter Ångermanälven ända till Norge. Fatmomakke nämns och leden beskrivs som en av de härligaste och bekvämaste fjällturerna i vårt land. I STFs årsbok från 1919 beskriver Ellen Hagen en resrutten efter Ångermanälven till Saxnäs och Fatmomakke och sedean tillbaka över Tärna till Storuman. Resandet efter fjällkedjan hade varit mindre bekväm utan nyttjandet av de stora sjösystemen. Hon nämner ett 20-tal sjöar de färdades på med båt!! Narurligtvis var det både äventyrligt och avkopplande att uppleva fjällvärden från båtdäck.

Här nedan syns fjället Stöken resas sig ur morgondimman.

Stöken i morgondimma

Att uppleva vår Västerbottniska fjällvärd genom Kultsjödalen är högklassig avkoppling och lagom äventyr. I en av våra Outdoor-tidskrifter rankas vandring i Marsfjällen högt. Fatmomakke och Ricklundgården erbjuder kultur. Stekenjokkvägen gör det lätt att komma upp på högalpint område även för de som inte har så lätt att färdas. Jakt – och fisketurismen behöver utvecklas genom samarbete mellan ortsbefolknng, stat och länsstyrelse, rennäringen mfl inblandade. En modern och flexibel utveckling som bygger på win-win gör att massor med arbetstillfällen för våra ungdomar skapas.

Vi kommer också att få en starkt ökande grupp välbärgade och pigga pensionärer med lust för välförpackade upplevelser och äventyr. Varför inte uppleva Kultsjödalen på lämpligt sätt -den har något att erbjuda alla.

Jag och min fru åker dit idag!

Indranie vid Östra Marssjön

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.