Stoppa rödgröna skattesmällar!!

Jobba mer – men du får mindre kvar, det är de rödgrönas budskap inför valet. Världens högsta marginalskatter ska bli ännu högre om de rödgröna vinner valet. De ska höjas från 56,5 procent till 60 procent – på fullt normala heltidsinkonster – är det rimligt?

Tomas Östros och Sahlin (s) brukar säga att "vi som tjänar lite mer kan bidra lite mer". Om den som tjänar 45.000 i månaden får en extra inkomst om 1000 kr får han behålla 400 kr medan stat och kommun delar på 900 kr inkl arbetsgivaravgifter. Kostnaden för arbetsgivaren är ju minst 1300 inkl arbetsgivaravgifter. Är det rimligt att du bara får 400 kr kvar? Naturligtvis inte. Den som tjänar mer bidrar ju ändå med mer i kronor räknat.

När staten vill att vi ska jobba mer är väl det rimliga att de som gör en extra arbetsinsats får behålla mer? Självklart borde det vara så! EU-statistik visar att snittet av de högsta marginalskatterna är 37,5% detta år. Trenden är att marinalskatten blir lägre i hela vår omvärld. Om våra ungdomar ska satsa på Sverige och utveckla företag i Umeåregionen måste det löna sig bättre att jobba mer och att utbilda sig.

Ungdomar vill välja jobb före fritid!

Skattereformen 1991 hade målet att alla ska få behålla minst HÄLFTEN av en inkomstökning. Tyvärr blev det aldrig så. Men det måste bli så. Självklart borde alla få behålla mer om man jobbar mer – gör en extra insats. Alla ska ha lön för möda. Den statliga s.k. värnskatten om 5 % ger bara 3 promille av de totala skatterna och den 20-procentiga statliga skatten ger bara 20 Mdr. Tillsammans är de skadliga statliga inkomstskatterna bara 3 procent av de totala skatteintäkterna.

Den stenhårda svenska progressivitetet ger också väldigt lite fördelningspolitiskt. En facklig rapport från SACO av Eva Löfbom visar att den svenska inkomstfördelnngen skulle tillhöra de jämnaste i världen även om all statlig inkomstskatt togs bort!!

I en flitigt refererad ESO-rapport om Sveriges skatteruttag skriven av Peter Birch-Sörensen konstaterar han att värnskatten ger nettoförlust för staten. Det skulle alltså bli större skatteintäkter om den togs bort!!

I ett modernt framtida samhälle – där vi vill att våra ungdomar ska jobba mer – måste de också få minst hälften kvar. De vill inte ha straffskatt på högre utbildning och extra arbetsinsatser.

För de rödgröna handlar det inte ens OM stat och kommun ska ha STÖRSTA DELEN av värdet av din arbetsinsats – utan det handlar bara om HUR STOR denna största del ska vara!!

Vad tycker du – är hälften för mycket begärt?

Mer att läsa:

"Swedish Tax Policy – Recent Trends and Future Challenges" ESO-rapport

"Inkomstfördelningen som resultat av arbetet, lönerna och skatterna" SACO-rapport

"Svensk skattepolitik i teori och praktik, 1991 års skattereform" SOU 1995:104 Bil 1

 

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Marcus

    ”Om den som tjänar 45.000 i månaden får en extra inkomst om 1000 kr får han behålla 400 kr medan stat och kommun delar på 900 kr.”

    Vart får du de extra 300 kr ifrån?

  2. Anders Lennartson

    Svar till Marcus (2010-07-23 02:13)
    Bra fråga , det är inte lätt med skatter – annat än när de ska betalas in. Att få något tillbaka är som att pressa blod ur hälleberget.

    De 300 är ARBETSGIVARAVGIFTERNA som stat och kommun lägger rabarber på!! Det är ju inget eget sparande direkt!

    Om den som tjänar 45.000 i månaden får en extra inkomst om 1000 kr får han behålla 400 kr medan stat och kommun delar på 900 kr inkl arbetsgivaravgifter. Kostnaden för arbetsgivaren är ju minst 1300 inkl arbetsgivaravgifter. Är det rimligt att du bara får 400 kr kvar? Naturligtvis inte. Den som tjänar mer bidrar ju ändå med mer i kronor räknat.

  3. Marcus

    Det är väl klart att det är rimligt att man ”bara” får 400 kr tillbaka om man vet att skatten går till att bl.a. minska klyftorna mellan lågavlönade och högavlönade. Om jag ens var nära på att tjäna 45 000 i månaden så skulle jag mer än gärna skattat högt.

    Men då tänker jag på mer än bara jag själv 🙂

  4. Anders Lennartson

    Grejen är ju att gränsen för att räknas som högavlönad och betala statlig skatt ligger så otroligt lågt i Sverige. Hälften kvar skulle innebära 500 kr kvar och 800 kr till stat och kommun! Till och med hälften kvar är dyrt för arbetsgivaren. Staten tar extra skattepengarna på inkomster över brytpunkten, även kapitalskatten är ju statlig. Kommunerna måste får mer direkt skattekraft utan att vara beroende av att staten pytsar tillbaka skatt i form av oloka skatteutjämning och olika påsar med statsbidrag. Sänkt marginalskatt och fler sysselsatta är bra för kommunerna – eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.