Damma av Kjell-Olof Feldts kloka tankar – sänk de skadliga skatterna…. marginalskatterna måste sänkas – inte HÖJAS som de rödgröna föreslår

Alliansen måste fortsätta att ändra skattesystemet tillbaka till de nyttiga och rättvisa effekter Kjell-Olof Feldt, Bengt Westerberg mfl såg nödvändiga redan 1991.

Otroligt att vi svenskar år 2010 fortfarande ska vara drabbade av riksdagspolitiker som inte orkar återställa marginalskatterna till åtminstone 50 % i ett första steg.

Varför ska vi dras med ett omodernt skattesystem som inte skapar drivkrafter i samhället? Alla tjänar ju på att det jobbas mer totalt sett och därmed blir det också mer skatt i kronor räknat – det är ju fler kronorna vi faktiskt behöver till välfärden – inte högre procentsatser men i praktiken oförändrade eller LÄGRE skatteintäkter i kronor!

Kapitalskatterna måste också sänkas för att vi ska få ett starkare svenskt ägande i våra tillväxtföretag – våra nya Volvo, Ericsson, ASEA och SKF. Det är förödande för svensk sysselsättning  att svenska tillväxtföretag pga ålderdomligt och konfiskatoriskt skattesystem snabbt övergår i utländsk ägo och att kommande investeringar och jobb då raskt flyttar ut och växer i länder med modernare syn på företagande och hur drivkrafter i samhället skapas och stärks på lång sikt. Sänkt kapitalskatt skulle starkt gynna svenskt personligt ägande jämfört med utländskt och anonymt fondbaserat ägande.

Arbetslinjen ska vara både kunskaps- och arbetslinje. Våra unga välutbildade svenskar som ska ut på arbetsmarknaden upptäcker snabbt skillnaden på beskattning av kvalificerade jobb inom Sverige och i andra moderna industriländer. Vi måste ha ett skattesystem gör att unga vill satsa på karriär och familjebildning i Sverige, Umeåregionen och Vännäs!

Umeå vill ju satsa på att vara kunskapsregion – nu utökad med Övik i en växande arbetsmarknadsregion. Då måste också rimligen alla politiker i området vara intresserde av att få bättre villkor för tillväxt i antal heltidsarbetande skattebetalare samt ett bättre företagsklimat som gynnar investeringar i Sverige och Umeåregionen. Att Umeå utvecklas så långsamt torde bero på just detta – vi behöver fler investeringar i små- och medelstora företag som kan växa.

Umeåpolitikerna kan för att driva på sina partikamrater i riksdagen göra något drastiskt och kreativt – t.ex ansöka om att det utökade arbetsmarknadsområdet Umeåregionen med Övik får vara FÖRSÖKSOMRÅDE FÖR ÖKAD TILLVÄXT genom sänkt marginalskatt till i 5 år ett första steg 50% och i ett andra steg efter fem år till 45%. Kapitalskatten kan också ingå i försöket – ner till 20% vid utdelning från företag eller någon annan konstruktion som kraftigt gynnar företagsklimatet!!

Nu när staten satsat stort på fysisk infrastruktur i Umeåregionen måste också den "ekonomiska infrastrukturen" moderniseras. Att med dagens omvärld förespråka skattehöjningar som medel för tillväxt känns mycket gammalmodigt och visar brist på kreativitet och modernt framåtsyftande tänkande – eller hur?

Övergripande slutsats är att det viktigaste politiska vägvalet blir att den 19 sept se till att alliansen får fortsätta modernisera landets ekonomiska politik och inte tillåta en tillbakagång till ett (v)änsterdrivet omodert skattehöjar-race med en leende Ohly i spetsen!

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.