Pendeltåg Vännäs – Umeå – Holmsund lyfter ”Stor-Umeå” och Vännäs

En kvart till Umeå. Satsningar som ger storstadens fördelar med undviker dess nackdelar utvecklar Umeåregionen. Det förslag som finns (se dagens VK) har 12-16 dubbelturer med pendeltåg mellan Vännäs och Umeå med stopp i Vännäsby och Brattby. Att få fungerande pendeltåg mellan Holmsund och Vännäs skulle lyfta regionen och ge innevånarna fler möjligheter att välja prisvärt boende med hög livskvalite. 

Vännäs – Vännäsby förvandlas med modern pendeltågsförbindelse från små samhällen till en attraktiv stadsdel i Stor-Umeå.

Och blir en ännu attraktivare bidragande tillväxtfaktor i regionen.

Reginatåg vid Vännäs station, Bild från Järnvägsfrämjandet.

En kvart till Umeå. Att Vännäs kan erbjuda attraktiv boendemiljö kombinerat med effektivt pendeltåg ger naturlig tillväxt.  I Vännäs har du råd med boende i fin miljö med sjöutsikt. Det är dags att Vännäs tillvaratar de underbara älvs- och sjömiljöerna och vänder ansiktet mot vattnet.

En kvart till Vännäs. Moderna penlingsmöjligheter är ochså viktigt för att Vännäs ska kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser och ett attraktivt företagsklimat. Vännäs har väldigt många viktiga inpendlare, t.ex lärare, som gynnas av effektivt pendeltåg. Det ska vara attraktivt att jobba i Vännäs.  Du ska kunna bo i Holmsund och ha ett bra jobb i Vännäs – eller tvärt om. Med moderna miljövänliga kommunikationer ökar valmöjligheterna för den enskilde.

Kvinnor och unga gör största vinsten på ett fungerande pendeltåg. Arbetsmarkanden för kvinnor är med Norrländska mått mätt fantastisk i Umeå. Tänk att ha tillgång till denna inom en halvtimme på cykel och tåg.

En kvart till och från Liljaskolan. En modern stor gymnasieskola med 1200 elever som Liljaskolan vinner också mycket på att Umeås utbud öppnar sig för eleverna på ett tydligare sätt. Elever. lärare och annan personal kan också enkelt pendla till Vännäs och ha skolan inom bekvämt gångavstånd.

Ett arbete pågår i samverkan mellan kommun och landsbygdsråd att föreslå fler områden med tomter i attraktiva lägen. Det skulle också behövas lite mer radikala åtgärder för att öppna och upp älvmiljöerna mellan Vännäs och Vännäsby. Att binda ihop Vännäs och Vännäsby.

En ny väg/bro behövs som klarar buss- och lastbilstrafik och öppnar upp området söder om älven och bidrar till att knyta ihop Vännäs och Vännäsby. Det vore en långsiktig tillväxtåtgärd. Nya attraktiva boenden med lägenheter, villor och hästgårdar med cykel- och gångavstånd till skolan och pendeltågsstation vid Hemberget i Vännäsby skulle säkert locka många barnfamiljer.

Ett Vännäs med grundskola och modernt attraktivt gymnasium med hög kvalitet till och friluftsliv med halfpipe och idrotts-, rid,och simanläggningar inom cykelavstånd  ger livskvalité och är en tillväxtfaktor för hela regionen !!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.