Stärk rättigheterna för äldre i Vännäs

 Lokala värdighetsgarantier

Folkpartiet vill göra det tydligt vilka förväntningar de äldre och anhöriga har rätt att ställa på äldreomsorgen i Vännäs.

Vår fina äldreomsorg i Vännäs kan bli ännu bättre med ökade ekonomiska resurser.

Vi är därför glada för beskedet från Alliansens partiledare idag om satsningar på parboende för äldre makar och på lokala värdighetsgarantier.

Det är en värdefull markering av att vi måste stärka de äldres rättigheter. Alliansregeringen vill satsa 400 miljoner kronor under den kommande mandatperioden på att öka rättigheterna för de äldre i äldreomsorgen.

Folkpartiet i Vännäs vill använda dessa resurser för att utveckla konkreta och mätbara garantier för äldreomsorgen i vår kommun.

De bör handla om saker som är betydelsefulla i vardagen för äldre människor och där vi ser att det behövs förbättringar. Om resuserna nu finns vill vi satsa vidare efter det fina nybygget Vännäsby Äldrecenter.  

 en parboendegaranti. Vi vill verka för att äldre par i Vännäs, om de så vill, ska kunna fortsätta leva tillsammans också när den ena maken behöver flytta till ett äldreboende.

 – en ut och gå-garanti. Äldre som bor i något av äldreboendena i Vännäs, eller behöver hemtjänstens hjälp att komma ut i friska luften, ska få hjälp att komma ut varje dag om de så vill.

– en välja mat-garanti. Äldre som bor i äldreboende, eller får hjälp med mat via hemtjänsten, ska ha minst två olika maträtter att välja bland. 

Om Vännäs kommun inte lever upp till sina åtagande ska den äldre ha rätt till ersättning, t ex genom sänkt avgift.

Det kan naturligtvis till sist bli andra saker som prioriteras.

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.