Mer kommundebatter- live och på nätet

Val är intressanta och skapar tillfällen för männinskor att tänka efter. Tillfällen att tänka längre än nästa vecka och nästa månad. Politiken på riksnivå tar det mesta utrymmet. Det är svårt för lokalpolitikerna i kommunerna att få uppmärksamhet. Man hamnar i skugga av valbevakningen på riksnivå och i riksmedia. Det behövs fler intressanta tillfällen att bevaka för ny digital media. Lokalpolitiken måste paketeras bättre – för demokratins skull.

Nytt för detta val är tillgången till nyare media som bloggar, facebook, sorterade lokala ortsflikar på nätet som vk.se, lokalradio med websändningar, bildmedia genom nätet som VKs 30 sekunder, webTV, Youtube mm. En otroligt bra möjlighet som många verkar utnyttja. Det ska bli intressant att se forskning och utvärderingar efter valet.

Rent tekniskt finns få begränsningar.  Men min åsikt är att de lokala politikerna måste ta bättre vara på möjligheterna att paketera budskapen så skillnader i politik framgår tydligare för väljarna. Nu sker mycket på medias villkor utan samordning annat än tekniskt. Det blir väldigt "snuttifierat" politiskt budskap som når väljarna – det är inte så lätt att jämföra alternativen.

Fler lokala debatter, med olika ämnen som kan variera mellan kommunerna beroende på vilka ämnen som är heta, skulle bevakas av flera olika media för att sedan göras tillgängliga på nätet. Då skulle matrialet nå väljarna på deras villkor.

Ett bra initiativ var  lokalradions valdebatt från biblioteket i Vännäs där det faktiskt framgår vissa skillnader i politik så att det blir lättare för väljarna att upptäcka partiernas olika syn på hur samhället ska utvecklas.

Mer sånt. Men det ställer krav på fler av lokalpolitikerna än de dominerande att engagera sig i ny teknik och ta tillvarata möjligheterna – också mellan valen.  Nya media skapar också bättre möjligheter för medborgarna att kommentera vad som händer och styra vilka frågor som får utrymme – detta gynnar naturligtvis ungdomar med medievana i synnerhet – men demokratin ökar då media är tillgänglig för alla.

Umeåregionen ligger bra till när det gäller medieanvändning genom att vi har ung befolkning, aktörer på medieområdet som t.ex VK som verkligen satsar på ökad räckvidd i fler mediekanaler. Mer sånt…

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.