Fuck Facket 4-ever!

Blev uppringd av Västerbottensnytt i dag som frågade vad jag hade att säga om Centerpartiets kampanj mot facket, emot vilken Jonas Sjöstedt uttalat sig. Enligt reportern skulle herr Sjöstedt kallad oss vulgära och på sin blogg har han på eget initiativ döpt om vår kampanj till "Fuck Facket 4-ever" som visserligen är ett av uppslagen i materialet men inte alls vad kampanjen heter.

Mig veteligt är det Centerparteiets ungdomsförbund som gör kampanjen, inte Partiet (vilket för mig är en otroligt stor skillnad) och den heter "Arbetsmarknaden är ett jävla skämt!" och det är inte i huvudsak en kampanj mot facket utan en kampanj emot den sjuka arbetsmarknaden som finns idag, där var fjärde ung människa saknar ett jobb att gå till.

Kamanjen handlar både om LAS, Facket, Jantelagen, Arbetsgivaravgifter, Arbetsförmedlingen och Ingångslöner. Alltså, inte enbart facket. Men är det nu så att LO känner sig oroade av oss och vår kampanj vore det väl rätt nice, då är det ju upp till facken att visa vad de duger till! Glömmas ska inte heller att CUF startat en helt ny arbetsförmedligen på nätet som en del av kampanjen!

I alla fall kom jag mig inte för att bemöta uttalandet om vulgäriteten i kampanjen, blev rätt ställd, mest av den anledningen att Jonas Sjöstedt även fångade mitt hjärta under EP-valet 2004. (Tilläggas måste att jag naturligtvis tagit mitt förnuft till fånga!) Skulle han verkligen kalla oss vulgära? Tydligen…

Efter lite eftertanke skulle jag nog bara vilja bemöta det hela med; Om "Fuck Facket 4-ever" och "jävla skämt" är vulgärt och inte passar sig i politiken, då VILL jag vara vulgär, jag tror att arbetsmarknaden behöver förändras och ungdomar behöver få nya möjligheter och andra sätt att konkurrera på. Det är det vi vill med kampanjen och jag tycker att den är kanon!

34 kommentarer

  1. Peter

    Om folk betalar ju 500 spänn i månad för att vara med i facket så varför är det ett problem? Det är ju helt frivilligt. Om ni angriper folks intresseorganisationer så är det klart ni får folk emot er. Så korkat.

  2. Alexandra Wermelin

    Tack för inlägget! Naturligt vis blir folk upprörda, vi vill skapa debatt och ifrågasätta. Visst kan vi kalla facket en intresseorganisation, men det finns få intresseorganisationer som har så många rättigheter till stridsåtgärder som facket faktiskt har och det är en av sakerna jag ställer mig kritisk till. Facket gör säkert många bra saker också, men att sätta små företag i blockad för att de inte är har kollektivavtal (där de anställda till och med har bättre lön än kollektivavtalet)är inte okej för mig!

  3. Alexandra Wermelin

    Svar till janolof (2010-05-27 10:47)
    Tack! Trevligt att bli kallad korkad i två kommentarer i samma tråd, tilläggas kan att det är 100%!
    Vi är inte emot föreningsfrihet! Vi ifrågasätter inte fackens vara eller icke vara, vi ifrågasätter deras metoder och deras oförmåga att se människor som individer. Vi tror att människor mår bättre av att få bestämma själva, det gäller även avtal som ingås på arbetsmarkanden.

  4. Lotten Lindström

    Ni har ett problem. Broschyren innehåller rena sakfel, bl a gällande turordningsreglerna i LAS. Ser du inte problemet i att ni vilseleder ungdomar som inte kan arbetsmarknaden, med felaktiga fakta? Det är fruktansvärt oschysst, och visar framförallt att ungdomarna behöver facket, för att inte bli blåsta av människor som försöker göra verkligheten vackrare än den egentligen är. Det här var ett riktigt lågvattenmärke.

  5. Alexandra Wermelin

    Svar till Lotten Lindström (2010-05-27 23:36)
    Tack för inlägget!Lågvattenmärke! Trevligt med lite variation i förolämpningarna! Då undrar jag vad det är du syftar på som sakfel? Sen vill jag återigen bara säga att vi inte är emot facket utan emot facket som det ser ut idag.

  6. Lotten Lindström

    Sakfelen handlar om bl a LAS och om jag vore som du skulle jag börja med att läsa på om lagstiftningen i fråga, och sedan om lagstiftningen kring vilseledande reklam. Det finns bl a EU-direktiv som är tydliga i det fallet. Då kommer du förmodligen också att förstå varför CUF har ett ganska stort problem just nu. Inte emot facket? Då måste du nog dessutom läsa broschyren i fråga en gång till…

  7. Alexandra Wermelin

    Svar till Lotten Lindström (2010-05-28 17:17)
    Jag har läst lagen, naturligtvis! Men undrar fortfarande vad det är som är ett sakfel? Dessutom undrar jag vad i vår kampanj du anser vara vilseledande reklam, sen vill jag bara tillägga att jag har läst vårat sakpolitiska program och varit med och utformat detta så ja, jag kan säga att vi inte är emot föreningsfrihet, men emot att facket har allt för stora rättigheter till stridsåtgärder än vad vi anser vara rimligt.

  8. Lars Valler

    Varje individ har enligt vår grundlag rätt att organisera sig i tex fackliga organisationer. Sen är det de fackliga representanterna som avgör uppbyggnad och formalia inom organisationen så jag undrar lite vilken verklighet du lever i när du säger att man inte som ung kan få besämma själv. Man är fri att inte vara med i facket och man är fri att föra rättsliga processer utan facken etc. Vill man löneförhandla utan fack så kan man eftersom kollektivavtal sätter golvet på lönen, inte taket.
    Om de som nu arbetade på McDonalds inte hade haft fack, had de fått rätt lön ? Många företag är sådana.

  9. Lars Valler

    Kollektivavtal reglerar löner och övriga anställningsvillkor i företaget så det handlar inte bara om LÖN och cirka 90 % omfattas av detta.

    Synen på tex anställningsformer, arbetstid, semester, och framför allt arbetstagarnas skydd hälsa och väl är saker som enskilda jan ha svårt att hantera i ett avtal då det kräver en del kunskap att förstå avtalstext.

    Tillsammans är man starkare än som individ, men saker är fortfarande att kollektivavtal ger större skydd och enskilda företagare som betalar högre lön än kollektivavtalet torde väl då se fördelen med detta då det är fritt att betala mer.

  10. Alexandra Wermelin

    Svar till Lars Valler (2010-05-28 18:17)
    Tack Lars! Måste säg att jag uppskattar att du är saklig i dina inlägg.
    Återigen måste jag understryka att jag inte är emot facket och absolut tror att facket gör många bra saker men jag ifrågasätter varför man kan tycka att det är okej att sätta små företag i blockad när de betalar högre löner än kollektivavtalet.

  11. Toini

    Vi har ingenting emot att människor organiserar sig, det vi har problem med är att fackpampar sitter och bestämmer hur mycket du som ung och arbetslös ska ha i minimilön.
    Vi vill ha avstampsjobb som gör att man under en period ska kunna gå ner lite i lön för att
    1. få en chans att komma in på arbetsmarknaden, få sin första referens, göra sig kvalificerad till a-kassa osv.
    2. sedan kunna gå upp i löneutvecklingen snabbt.
    Dessutom tycker vi det är fel att facket kan tvinga ut människor, som inte vill, ut i strejk.
    ….

  12. Toini

    Utöver detta tycker jag är det är vidrigt att LO betalar en enorm summa pengar till socialdemokraterna varenda jävla år, även fast majorieten av deras medlemmar tycker det är fel.
    Ska inte facket representera deras medlemmars intressen?
    Folk är inte idioter och vi måste inte tas hand om hela tiden av jättestora organisationer. Folk är individer, med olika och egna intressen. Ta vara på dem, säger jag till facket, eftersom det inte görs idag.

  13. Pär Andersson

    Till skillnad emot Lars Valler vill jag inte förnedra mig med att bemöta historielösa idioter. De ljusbruna bondeförbundarna från den för bönderna svårsmälta organisationsvågen bland lantarbetare under första halvan av 1900-talet har tydligen sina revanschister bland de brunbrända (C)-stekarna på dagens Stureplan. Arbetare ska enligt CUF inte sticka upp i grupp utan det ska finnas möjlighet att randa upp dem individuellt. Suck!

  14. Harald Wieslander

    Att man organiserar är skitbra och eftersom vi har föreningsfrihet så ingår det där. Problemet med facket och med kollektivavtal är att den organiserade gruppen förhandlar för folk som inte valt att gå med på villkoren som den organiserade gruppen ställer. Folk är så olika så varför ska vi ha samma lösning för alla?

  15. Alexandra Wermelin

    Svar till Pär Andersson (2010-05-28 19:06)
    Tack Pär, men jag förstår ärligt talat inte om det är jag, Lars, stekarna, centerrörelsen eller nån helt annan som är idioterna. Men jag vill i alla fall passa på att berömma dina fina filmer på Youtube!

  16. Arbetare

    Just det ja, folk är ju så olika.
    En del vill inte ha lön, eller halva lönen.
    En del vill jobba 16 tim inte 8 tim, med halv lön eller ingen lön.
    En del är så olika att de inte vill ha pension för sitt arbetsliv, eller ersättning vid arbetsskada o invaliditet.
    En del vill inte ha sjuklön vid kronisk livslång sjukdom.
    En del vill säkert jobba 2 tim per dag och överleva på det.
    En del vill bli uppsagda vilken minut som helst utan a-kassa.
    En del ser som utmaning att tigga om rättfärdighet i arbetslivet, som är 30 -40 år långt. Heja Centern-statarna är tillbaka! Bra tänkt!

  17. Arbetare

    Varsågod, vill du arbeta gratis, gör det föralldel, kanske mamma betalar dig. Du kanske inte alls behöver försäkringar eller pension, men andra som behöver både lön, föräkringar och pension, kanske tom har egna barn att försörja, ska du inte fucka up, då den uppgörelse som finns fungerar utmärkt för både arbetsgivare-tagare. Har gjort länge!
    Jag ser inte 600.000 företag protestera, de är klokare än så. Men Centern, herregud så enfaldigt!

  18. Harald Wieslander

    Ja men precis , det är ju jätte bra att arbetsgivare organisationer och arbetstagare organisationer kan komma överens om bra avtal för båda parter och för alla arbetare!

  19. Lotten Lindström

    Då tar vi det här en gång till. Läs LAS. Jämför sedan detta med det som står om LAS i skriften ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”. Det som står i den är nämligen inte med verkligheten överenstämmande. Därför är skriften i fråga vilseledande.

  20. Harald Wieslander

    Texten är fattigt skriven, enligt mig är problemet med LAS inte först in först ut principen. Istället är det trösklarna och inlåsningsprinciperna som det skapar för dom som står utanför respektive dom som är inne i systemet. Lotten Lindström får gärna informera mig om vad hon tycker är bra, respektive dåligt med LAS?

  21. Lotten Lindström

    Harald: Det ber jag att få återkomma om, då det tarvar mer utrymme än 600 tecken för att det ska bli rättvisande. Ja, texten i broschyren är fattigt skriven, och det som gör mig mest förbannad är att CUF lurar ungdomar genom sin usla faktaunderbyggnad och sakfel. Det tycker jag är ett mycket fult grepp för att fiska röster. Verkligheten är bra mycket tuffare för ungdomarna än vad broschyren gör gällande, och att skrota LAS och bakbinda facket är knappast en lösning. Framförallt är det fult att ljuga.

  22. Harald Wieslander

    Tycker inte att tidningen ”arbetsmarknaden är ett jävla skämt” tidningen för någon bakom ljuset. Det är på tiden att problemen på arbetsmarknaden kommer upp och diskuteras. Minst lika tråkigt när folk inte läser på om vad vi tycker utan läser texten ”fuck facket 4-ever” och sen skapar sig en egen uppfattning om vad vi tycker. Men om du inte vill vara insnöad så rekommenderar jag dig att läsa http://karlmalmqvist.blogspot.com/2010/05/well.html för att förstå vad vi vill åstadkomma.

  23. Lotten Lindström

    Nu förvirrar du mig. Står inte CUF för det som står i tidningen/broschyren? Jag har läst den flera gånger, pärm till pärm och ni dissar både facket och LAS i den! Om CUF är avsändaren, ska vi ta detta som att ni skojar? Eller att ni lagt ut pengar på något som ni inte själva egentligen tycker på allvar? Bara något som ni slängde ur er för att få lite uppmärksamhet? Ta nu ett råd från PR- och reklamfröken: Sånt är korkat! Lägg ingen energi på material som ni inte verkligen kan stå upp för! Tryck upp sådant vars innehåll ni kan slåss för till sista blodsdroppen, så blir ni tagna på allvar.

  24. Nicklas

    Suck, läser dessa kommentarer blir man bara ledsen, har inte folk bättre för sig än att försöka att sänka personer med fula påhopp istället för debatt. Cuf har i den här kampenjen ett högt uppskruvat tonläge, det går att hålla med om men att dom ska hata allat som har med facket att göra eller att de vill att man ska i det närmaste livegen. det är inte bara förolämpande att läsa, (kan ju börja undra med vilka intentioner personerna har) det är dessutom skrattretande. att ett ungdomsförbund har starka åsikter och går i klinch mot rådande ordning är inte bara klokt utan också sunt!

  25. Nicklas

    Alexandra är en klok och modig person som vågar stå för sina åsikter. Det är bra och uppfriskande, men var försiktig, om du fortsätter såhär riskerar du att få min röst!

  26. Harald Wieslander

    Det var kul att vi kunde hålla det på en seriös nivå så länge ändå, utan att kasta skit. Jag står fullt ut för allt som står i tidningen, det jag menade på är att det finns en bredare politik bakom överskrifterna på varje sida. Vad gäller facket tycker jag att arbetare ska få organisera sig i grupper hur fan dom vill, bara dom inte har några andra rättigheter än andra föreningar och bara det inte drabbar mig som inte vill vara med i föreningen. Vill du ha rakare svar än så Lotta?

  27. Hanna Wagenius

    Intressant att Lotten Lindström inte trots fem kommentarer lyckats specificera vad det är vi har för sakfel i vår tabloid. Varför inte ringa mig på 0722307256 så kan jag förklara om något är oklart.

  28. Lotten Lindström

    Well, Hanna, som jag sa tidigare, 600 tecken är för lite för mig. Mitt svar finns i min blogg och jag har förklarat sakfelen där, samt länkat till LAS och Reklamombudsmannen. Mer förklaring än så behöver jag inte, men ni behöver göra läxan. Både gällande innehållet i det som ni kritiserar och vad man får trycka upp och sprida som sanning.

  29. Lars Valler

    Många fel i skriften.

    Kamprad lyckades trots LAS och JANTELAG, så varför ska Ni föra fram att andra inte kan ?

    Undantagsreglerna gäller i LAS så arbetsgivaren kan välja utifrån reglerna.

    Arbetsförmedlingen anställer ingen utan förmedlar .. just det kontakten mellan arbetstagare och företagare
    men självklart kan man bygga på fördommar och myter.

    Men men jag förstår at man är mer intresserad av att tilltala unga som inte ser vad som faktiskt står utan mer ser inramningen av skriften.

  30. Vedran

    Holy shit va bra kommentarer du får här. Eller inte.
    Ta inte åt dig så mycket. Det är ju utan tvekan ett gäng som inte kan regler eller hur det är i Sverige idag.
    Jag har ALDRIG betalat avgick till facket eller a-kassan eller något sånt. Dock har jag ÄNDÅ alltid fått lön och arbetstid och villkor enligt kollektivavtal. KOOOONSTIIIIGT!
    Jag har under mina år som flygtekniker jobbar i bla England. Där har de sk. lärlingsutbildning och halverad ingångslön. Jag jobbade med grabbar som var under 18 år. De var glada att de hade jobb!
    Skit i kommentarerna. Kampanjen är bäst. Punkt slut =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.