Det är Europa som gäller

Udominate Basket kan bli enda svenska damlag som spelar ute i Europa nästa säsong. Umeå-klubben jobbar just nu på en budget för Eurocup 2014/2015. Det behövs lite friska sponsorpengar för att sy ihop det hela, men prognosen är god.

Northland i Luleå har inte tagit något definitivt beslut, men som undertecknad tolkar vibbarna från mästarlaget i norr (bland annat i denna bloggs intervju med coach Tillman) är att Northland kommer att säga pass på Eurocup för nästa säsong, för att sedan samla i ladorna och komma starkt ut i Europa 2015/2016.

Norrköpings damer gjorde bra ifrån sig i Eurocup förra säsongen, men Dolphins aviserar sparsamhet kommande säsong. Dessutom är lagets stjärna Bettan Egnell som bekant knäskadad.

En som definitivt vill spela i Europa är Udominates lagkapten Agnes Nordström, som diskuterar förlängt kontrakt med klubben.

– Jag har ambitionen att spela på högre nivå och vill gärna spela i Eurocup.  Jag har en bra dialog med Oscar (Stenberg) och både han och jag vill Eurocup, säger Agnes.

Agnes har tackat nej till landslaget och finns inte kvar i truppen inför stundande EM-kval.

– Ett beslut som känns bra när kroppen säger att det är bättre att göra något annat. Den här sommaren vill jag fokusera på att bygga upp mig för att kunna göra en ännu bättre säsong (nästa). Individuell träning och styrketräning är bäst för mig, man gör olika val och mitt nej till landslaget är ett strikt professionellt beslut, förklarar Agnes.

En längre (Plus) intervju med Agnes finns här

Det är många svenska toppspelare som vill finnas i klubblag som spelar internationellt på Europa-nivå.

Exempelvis Binta Drammeh, som tränade med Udominate förra hösten, har sedan gjort mycket bra ifrån sig i Dynamo Novosibirsk. Hon finns med i landslagstruppen och kommer sedan fortsatt att spela utomlands nästa säsong.

Martina Stålvant är en pointguard som (förstås) många klubbar vill ha. Även Udominate Basket.

Stålvant har haft en stark säsong i slovakiska Ruzomberok (med spel i Eurocup). Hon har varit tydlig med att spel i Eurocup är ett minimikrav för hennes del.

I Ruzomberok har även Josefin Vesterberg spelat. Hon svarar så här i en NK-intervju, på fråga om spel i Northland kan bli aktuellt:

”Intresset ökar om det blir Europaspel, det är ju den nivån jag har spelat på nu. Skulle det inte bli Eurocup … då vet jag inte riktigt, vi får se. Men givetvis är det mycket intressantare om det blir spel i Euro cup”..

Udominates coach Micke Blomqvist säger så här till Bloggen om läget när det gäller spelares ambitioner och äventyr utomlands.

– Det är tufft på många håll i Europa och inte så lätt att hitta ställen där det funkar. Men när spelare flyttar till klubbar och ligor där de verkligen får en chans att spela och utvecklas, då är det något som är positivt även för svensk basket.

BILDEN: Agnes Nordström.

FOTO: PETER HEGETHORN

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.