Klubben begärs i konkurs

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett år efter att A3 Basket Umeå drog sig ur basketligan dam begärs klubben i konkurs.

Bakom ligalaget A3 Basket (tidigare Udominate) finns föreningen Umeå Basketbollklubb – som nu är föremål för en konkursansökan som ämnats in till tingsrätten.

Det är Skatteverket som begär föreningen i konkurs då skatteskulden nu uppgår till 2.832.652 kronor.

Under senaste året har klubben inte haft någon verksamhet och tillgångar saknas.

Ett försök att via rättslig process få ut tidigare beslutat stöd från Tillväxtverket har misslyckats.

Bli först att kommentera

Silly: Talang har valt

Av , , Bli först att kommentera 0

Östersund Basket med coachen Alva Stark fortsätter att locka talanger. Senast in är 18-åriga forwarden Emilia Forss, 184 cm.

Senaste säsongen snittade hon 10,7 poäng och 5,8 returer per match för Wetterbygden i Basketettan Södra.

X X X X X

Amanda Tivenius återvänder till svenska ligan och ska 23/24 spela med Alvik Basket.

Förra säsongen snittade den 27-åriga forwarden 11,6 poäng och 6,1 returer per match för Ponzano i italienska andraligan.

Bli först att kommentera

Klart: Hem till Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

202 centimeter långe forwarden Nils Botold är är tillbaka i Umeå BSKT för spel kommande säsong.

Efter framgång med U20 landslaget sommaren 2022 värvades Botold till BC Luleå. Säsongen längst i norr kom dock mest att handla om träning och bänkplats under matcherna.

Att få hem 21-åringen fanns högt på Umeå BSKT:s lista inför 23/24.

Bli först att kommentera

Umeå-coach till ligan

Av , , Bli först att kommentera 1

Ny headcoach för Visby Ladies blir Caroline MuzitoBagenda från Umeå. Hon har skrivit treårskontrakt med ligaklubben på Gotland.

– Det känns jätteroligt och väldigt spännande! Ser fram emot att komma igång och är superladdad inför säsongen, säger ”Carro”

Som coach har hon jobbat med olika landslag, med damerlandslaget under två år med EM-kval, ett EM och ett OS-kval. Därtill två somrar med U20-landslaget 2019 och 2022 och en med U15-landslaget 2018.

På klubbnivå har hon fem säsonger som assisterande coach i SBL herr med Umeå BSKT i bagaget.

– Jag är väldigt glad över att Caroline tackade ja till att vilja leda Ladies under de kommande åren. Vi har varit ute efter en svensk coach för laget och det här valet känns helt rätt. ”Carro” kommer på ett utomordentligt sätt kunna leda laget samt även sy ihop eliten med våra lovande ungdomar. Vi är i en fas där vi ser tre år framåt, hur vi skall sy ihop den röda tråden samt hur vi tillsammans skall nå dit och där blir ”Carro” en mycket viktig pusselbit, säger sportchef Anders Pettersson

Bli först att kommentera

Silly: Ny coach klar

Av , , Bli först att kommentera 0

Nässjö Basket har presenterat den nye headcoach som ersätter Joakim Källman – och det är Sergio Vicente Belena

Spanjoren kommer närmast från Tromsö i den norska ligan. Där blev han den senaste säsongen utnämnd till årets coach.

Kontraktet är skrivet över säsongen 2023/24.

X X X X X

i SBL Dam har Eos klart med fortsatt ledarskap av coach Irene Otamiri.

X X X X X

Efter SM-silvret för Borås Basket är det klart med förlängt kontrakt för forwarden John Brändmark.

Bli först att kommentera

Silly: Två nya år i Sverige

Av , , Bli först att kommentera 0

Marcus Tyus kom in i laget och tog guld med Norrköping Dolphins. Efter triumfen i finalen mot Borås sade den 29-årige amerikanen att han gärna skulle stanna i Sverige och så blir det.

Nya kontraktet gäller till och med 24/25.

– Vi är alla mycket glada för att få tillbaka Marcus till Norrköping Dolphins, inte bara en säsong utan två. Marcus är en otroligt bra person som får alla runt sig att må bra med sitt beteende och han gör att alla trivs. Han är dessutom en mycket bra basketspelare som förhoppningsvis kommer gynnas av att få vara med från början, säger coach Mikko Riipinen.

X X X X X

Köping Stars hämtar in 29-årige Mattias Herlitz från Norrort i Superettan där han snittat bra siffror med 14 poäng,  7 returer och närmare 6 assists.

– Mattias är lite av en schweizisk armékniv som med sina 190 centimeter kan spela flera positioner, säger Köpings coach Torbjörn Gehrke.

Bli först att kommentera

Sillysvep: Pointguard stannar

Av , , Bli först att kommentera 0

Säsongen slutade med SM-silver för Borås Basket som nu skrivit förlängt kontrakt med pointguarden Ludvig Johansson.

22/23 spelade ”Ludde” 23 min/match och på det snittade han 8,6 poäng och 4,7 assists. Viktiga trepoängsskyttet höll han på 40,9 procent.

⁃ Det var en stor prioritering för oss att få klart med Ludde, han tog enorma steg under året och har nu blivit en av ligan bästa pointguards. Vi har stort förtroende för Ludde men också stora krav på honom, säger Borås-coachen Henrik Sonko.

x x x x x

Sista rycket för gänget? Efter att i våras ha åkt ur slutspelet redan i kvartsfinal ska Södertälje BBK även 23/24 coachas av Ludwig Degernäs och det kan bli ett revansch-ryck med rutinerade svenska spelarprofiler som Anton Gaddefors (kontrakt), Alexander Lindqvist (kontrakt) och Martin Pahlmblad (vill fortsätta).

Kontrakt med SBBK har även Max Lidman och William Kermoury.

x x x x x

Efter tre raka guld för Norrköping Dolphins herrar har klubben redan fart på försäljningen av säsongsbiljetter inför 23/24. Hur laget kommer att formeras återstår att se – men klart är att drömvärvningen av Jeffery Taylor får vänta. Den svenska stjärnan med NBA-meriter och många år i Real Madrid har inför kommande säsong signat  nytt kontrakt med BC Wolves i Litauen.

x x x x x

Kalmar Saints valde att lämna ligan efter en säsong och intresset är stort för spelare som inte vill gå tillbaka nedåt i seriepyramiden.  Ett exempel är toppguarden Jan Tratnik som tackat för sig i Kalmar och uppges vara hett namn för bland annat Nässjö Basket.

Nässjö är samtidigt inne i slutfasen av rekryteringen av ny coach efter Joakim Källman som just presenterats av Malbas.

Noterbart är att Stefan Timbus kliver av uppdraget som sportchef i Nässjö Basket.

x x x x x

Michael Axelsson-Kaltak lämnar Uppsala Basket efter tre säsonger. Nästa klubbadress blir Alvik Basket i basketettan.

x x x x x

Sjuhärads Basket gjorde förra säsongen sin entré i SBL Dam. Den färska klubben stuvar inför kommande säsong om i organisationen på så vis att tidigare landslagsstjärnan Ashley Key kliver in som sportchef. Laget ska fortsatt coachas av Karin Inger Key.

x x x x x

SBL Dam ska till hösten ha ett samlat uppkast för ligan, det blir i Södertälje helgen 7-8 oktober. Ligaföreningen har efter dialog med Stockholms Basketförbund sett till att samtliga flicklag är matchlediga under SBL-premiärhelgen för att kunna locka nästa generations elitspelare för matcherna och evenemanget runt omkring.

x x x x x

Östersund Basket fortsätter att skriva förlängda kontrakt, coachen Alva Stark kommer att få jobba vidare även med Anna Lundquist.

– Det känns så rätt att förlänga. Alva har en fantastisk förmåga att coacha och stötta en både på och utanför plan. Jag har en väldigt bra känsla för vad klubben kan uträtta nästa säsong, säger Anna i ett uttalande på klubbens sociala kanaler.

Även egna produkten Jonna Nilsson blir kvar i Östersunds ligatrupp.

 

Bli först att kommentera

Förbundscoachens nya jobb

Av , , Bli först att kommentera 0

Svenska herrlandslagets förbundscoach Joakim Källman lämnade uppdraget i herrligalaget Nässjö Basket – nu är det klart med hans nya jobb.

Källman flyttar till födelsestaden Malmö och till Malbas där han blir ny damlagscoach och sportchef.

– Jag kommer för att jag älskar Malmö och kidsen här. Har alltid gjort det. Tillsammans med coacher, sponsorer och åskådare ska vi bygga Sveriges bästa basketverksamhet här i Malmö. Jag kommer att coacha damlaget och göra mitt bästa för att detta ska vara det bästa stället för alla att utvecklas och bli bättre, säger Källman till klubbens hemsida.

Malbas har för närvarande damlag som senaste säsongen blev tvåa i södra basketettan och herrlaget avancerade upp till Superettan.

– Även om vi resultatmässigt gjorde det riktigt bra så har vi fortfarande stora kliv kvar på den äldre utvecklingsverksamheten. Vi har inlett ett arbete med att skapa en solid grund vi kan stå på som förening och då behöver vi spetskompetens rent sportsligt för att ta rätt beslut och träna på rätt saker, säger klubbchefen Johannes Wohlert som menar att Källman är helt rätt person för att införa det;

– Han kan prata med alla, har ett stort driv, har coachat mot Luka Doncic och internationella superstjärnor men trivs lika bra med den ambitiöse 14-åringen.

Malbas som ska fira 50-årsjubiluem 2025 har över 1 500 medlemmar.

Bli först att kommentera

Umeås handlingsplan

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå BSKT kommer från en sportsligt framgångsrik men ekonomiskt jobbig säsong 22/23. Bokslutet lär landa på ett minus i storleksordningen 300.000 kr.

I ryggsäcken finns även gamla skulder till Umeå Kommun för obetalda hallhyror.

Umeå BSKT fick efter granskning och presenterad plan elitlicens för spel i SBL Herr även för 2023/24. Umeå BSKT har förbundets ögon på sig och måste ordna upp situationen – annars kommer inte elitlicens att medges nästa år. Sak samma gäller andra föreningar med negativt eget kapital.

Umeå BSKT har nu gått ut till samarbetspartners med information om den handlingsplan som ska rädda upp situationen för framtiden.

Ekonomin är förstås den stora punkten och enligt ordföranden Andreas Bergeli och firmatecknaren Michael Jalmby pågår arbete som bland annat innebär;

att en skuld på 510.000 kr (per den 11 maj) till Umeå Kommun kommer att vara avbetalad inom cirka två år. Det ska ske genom reglerade avtal (Arenaavtal och aktivitetsstöd) och regleras internt av Umeå Fritid och Umeå kommun.

att klubbens befintliga leverantörsfakturor och skulder ska lösas via extern finansiering på så sätt att privata borgenärer är villiga att borga för 50.000 kr vardera för lån som upptas av klubben.

att  klubbens ekonomi ska stärkas ytterligare med stödfinansiering på 40.000 kr per organisation, en så kallad ”40-klubb II” för att få in likvida medel och förbättra betalningsförmågan.

x x x x x

När det gäller den fortsatta sportsliga satsningen blir det en kombination av att gasa och bromsa. Spelarbudgeten för kommande säsong dras ned med cirka 20 procent med spelarutveckling unga/lokala talanger som ett mål – samtidigt som BSKT jobbar för att kunna behålla svenska nyckelspelare som bröderna Gustav och Daniel Hansson med ”personliga sponsorer”.

Noterbart: Umeå BSKT:s utvecklingslag vann senaste säsongen division 1 norra herr.

x x x x x

Intressant: Sommaren 2022 försvann Umeås tidigare elitlag i SBL Dam A3 Basket på grund av ebb i kassan. Säsongen 22/23 representerades staden av KFUM Umeå som slutade på sjätte plats i basketettan norra dam.

En spännande sak i Umeå BSKT:s handlingsplan är en öppning för att även ha damlag. Något som i dagsläget formuleras så här; ”Klubben utreder även möjligheterna för damverksamhet i framtiden”.

Bli först att kommentera

Flyttade webbsändningar

Av , , Bli först att kommentera 0

Svenska Basketligan Herr ska från och med i höst webbsändas på ny plattform, matcherna som tidigare visats via ligans egna sajt kommer att gå på Expressen och ett antal lokaltidningars sajter.

Matcherna kommer att produceras av Rego, som har producerat SBL Herr under flera år.

– SBL Herr har visats på vår egen plattform under många år och har även haft en del nationell exponering med några matcher hos SVT varje säsong. Nu tar vi nästa kliv genom att ha en stor nationell medieaktör som sänder alla matcher, och vi tilltalas verkligen av Bonnier News och deras lokalmediekollegors möjlighet till såväl nationell som lokal exponering, säger Bo Sundberg, ansvarig för medierättigheterna för SBL Herrs räkning.

Hela pressmeddelandet finns här

x x x x x

Noterbart är att det i dagsläget inte tycks finnas något liknande sändningsavtal för SBL Dam.

x x x x x

Bloggens kommentar:  För att se samtliga matcher i SBL Herr blir det till att köpa ett max-abonnemang på Expressen Premium. Där sänds numera även en hel rad matcher från olika serier i bandy, innebandy, fotboll, mm. I dagsläget är priset 179 kr/mån, så det är väl ungefär detsamma för hel säsong som det tidigare var att köpa rubbet på sblplay.

Flera lokaltidningar som ingår i större mediekoncerner kommer att sända ”sina lags” matcher, exempelvis NK/NSD i Luleå och ÖP i Östersund.

VK i Umeå, som står på egna ben, gör enligt uppgift till Bloggen andra satsningar vad gäller livesänd sport.

 

Bli först att kommentera