Norrtalang hem från USA

Av , , Bli först att kommentera 0

En silly season-notering är att en talang från norr vänder hem från USA – och väljer då en satsande klubb i basketettan som är Borås Basket.

Det handlar om 19-åriga guarden Emma Ström från Gammelstad. Efter utbildning på BG Luleå stack hon till livet på andra sidan Atlanten med juniorcollege-laget Eastern Wyoming.

– Jag bestämde mig för att jag ville åka tillbaka till Sverige kommande säsong av olika anledningar. Jag känner mig inte helt redo för Basketligan då konkurrensen på guard-positionen där är väldigt hård. Det är inte ovanligt med importer på den positionen, men också andra duktiga svenska spelare. Därför ville jag fortsätta jobba framåt på min egen utveckling och det kändes som att jag hade bäst förutsättningar att fortsätta växa genom att spela för Borås, säger Emma Ström till Borås Baskets hemsida.

Bli först att kommentera

Silly: Stjärnan stannar

Av , , Bli först att kommentera 0

Lämpligt nog valde Alvik Basket att offentliggöra förlängningen med stjärnan samma dag som hon utsågs till ”Årets center” i SBL Dam. Janel McCarville är klar även för nästa säsong. Att trivas med livet i Stockholm är en sak, att försöka ta SM-guld med Alvik en annan sak – men amerikanskan brinner för mer än så.

– Jag är förbi stadiet när allt handlade om att vinna titlar och visa hur bra jag är. Nu vill jag lära ut och hjälpa andra bli bättre. Jag vill hjälpa de yngre spelarna i damlaget, spelarna i utvecklingslaget och mina tjejer i F04 att bli bättre. Livskvalitén är mycket viktigare nu, säger Janel McCarville till klubbens hemsida.

Hon hyllar också samarbetet med coach Fotios Ioannidis,

– Jag gillar hans “no bullshit”-attityd. Han är alltid uppriktig och säger vad han tycker vilket jag uppskattar. Dessutom har han en spelstil som passar mig väldigt bra. Han ser min kapacitet som postspelare och låter mycket av spelet gå via mig, även när vi spelar fritt.

Bli först att kommentera

Givna centervalet

Av , , Bli först att kommentera 0

Det givna valet till ”Årets center” – Janel McCarville, Alvik Basket. Att hon i matcherna i svenska ligan även kan se ut som en stor pointguard bevisar bara den rutinerade amerikanskans breda repertoar. Under den grymma karriären har hon bland annat blivit mästare i WNBA och i EuroLeague.

Den här förkortade säsongen, då Alvik i alla fall kunde ta titeln som Cupmästare, snittade McCarviile i ligan15.7 poäng, 10.2 returer, 6.2 assists och 2.6 steals per match. Hon toppade statistiken i effektivitet (26.8), och 2-poängsskottprocent (62.5%).

Svenska Basketbollförbundets kommentar:
”Att hon har erfarenheter från allra högsta världsnivå kan man inte bara läsa på CV:t, utan är helt uppenbart när hon är på banan. Med en utomordentlig spelförståelse är Årets Center förutom en fenomenal poänggörare och returtagare en fantastisk lagspelare som gör sina medspelare bättre både med sina basketmässiga kvaliteter och med sitt ledarskap som syns på långa vägar. Årets Center heter Janel McCarville!”

Röstresultat Topp 3 – Årets Center (procent av rösterna):
56% – Janel McCarville, Alvik Basket
20% – Samantha Cooper, Wetterbygden Basket
24% – ströröster på flera spelare

Bli först att kommentera

Umeå BSKT:s höjdpunkter

Av , , 2 kommentarer 0

Bloggen har gått igenom minnesbanken och hittat höjdpunkterna under de sex säsonger Umeå BSKT spelat i ligan med coach Jesper Gustavsson.

Det finns så klart fler ögonblick. Men här och nu  är urvalet så strängt att det lyfts fram en match per säsong.

2019/2020:
Ingen visste den dagen att det skulle bli säsongens sista match. Umeå BSKT spelade borta mot Wetterbygden och gjorde en kraftfull upphämtning trots att Nathan Dawit utgått med knäskada. Evaldas Zabas var ostoppbar med 38 poäng (sköt 5 av 7 på tvåor, 6 av 9 på treor och 10 av 11 på straffkast.En stor matchvinnare i en rysaravslutning.
Resultat: Wetterbygden Stars-Umeå BSKT 97-99

2018/2019:
Efter årsskiftet vann Umeå BSKT två gånger mot mäktige storebror BC Luleå. På bortaplan i januari hamnade Umeå i underläge med hela 21 poäng innan det oväntade slutet. I sin vändning vann BSKT sista perioden med 32-22. Med två sekunder kvar satte DeAndre Mathieu det matchvinnande hoppskottet – men det var unge Anton Leths insats som var mest slående. Han kom in med åtta minuter kvar och underläge 68-77. Direkt han fick röra bollen sänkte han en trepoängare och fyllde på med ytterligare en trea, en tvåa och ett par fina assists.
Resultat: BC Luleå-Umeå BSKT 93-95.

2017/2018:
Ledartypen Eric Gilchrese höll ihop laget och spelade stundtals försvar på fyra gubbar i motståndarlaget. Vid sin sida hade han superfyndet Arik Smith som Umeå BSKT grävde fram från tredjeligan i Italien. Bland flera minnesvärda uppvisningar finns avgörandet i förlängning borta mot Borås Basket. På övertid på bortaplan vände Umeå underläge med sex poäng till seger med sex poängs marginal. Arik Smith sköt tio poäng under förlängningens fem minuter, Eric Gilchrese gjorde sex poäng på övertid.
Resultat: Borås Basket-Umeå BSKT 91-97

2016/2017:
Under en säsong med massor av förluster och trubbel med spelare fanns ett lysande ögonblick då Rudy Mbemba (ni vet superlöftet som hade mycket trubbel utanför banan) i en comeback för Umeå BSKT bjöd hemmapubliken på en magisk show mot Jämtland Basket. Rudy Mbemba sköt bland annat träff på sju av tio trepoängare och hann med 29 poäng på lika många spelminuter.
Resultat: Umeå BSKT-Jämtland Basket 106-94.

2015/2016:
Året då Umeå BSKT landade som jumbo i ligan med endast fyra segrar i grundserien. Allt kokades ned till en fortsättningsserie, typ kval, som avgjordes i sporthallen i Östersund. På sista raden krävdes att Umeå skulle besegra Örebro för att behålla ligaplatsen. En viss Yannick Anzuluni hade ledsnat på alla torskar och bestämde sig för att själv ta hand om affärerna. ”Yanne” spelade på samtliga positioner, han tog returerna, stal bollar, blockade skott, dribblade upp bollen, passade en gång till sig själv och gjorde poäng. Facit: 39 poäng, 17 returer, 1 assist, 4 steals och 3 blockar. Effektivitet: 48.
Resultat: Umeå BSKT-ecoÖrebro 77-62.

2014/2015:
Premiäråret i ligan höll det på att bli riktig basketfeber i Umeå då trollgubben Omar Krayem och radarpartnern nära korgen Germain Jordan var stekheta. Ta bara i november då BSKT var galna på hemmaplan och följde upp en övertidsseger 107-101 mot Solna med en övertidsseger 103-99 inför drygt 1000 åskådare mot LF Basket (även känt som Plannja och BC Luleå). Jordan hade 27 poäng + 13 returer, Krayem 16 poäng + 11 assists.Faktiskt gjorde den gode Omar Umeås åtta sista poäng i sista minuten i förlängningen (!) En som inte ska glömmas är lokala hjälten Albin Frank som lirade snudd på 40 minuter, sköt fyra av fem från trepoängsland och hade totalt 16 poäng. (Efter nya segrar i januari var det total ridå ned och intresset dog när Jordan stack till Israel och Krayem blev skadad).
Resultat: Umeå BSKT-LF Basket 103-99

2 kommentarer

Nån sorts lördagsmix

Av , , Bli först att kommentera 0

I dessa Coronatider det det mesta är väldigt osäkert försöker sig Bloggen på nån sorts lördagsmix.

Oroliga klubbar går det tretton på dussinet av. Högsbo Basket ett exempel – med 740 anmälda lag till Göteborgs basketfestival i maj. Turneringen står normalt för två tredjedelar av  klubbens inkomster.
– Vi lever på den. Det blir ett väldigt, väldigt tufft år, det ska jag säga. Det är därför vi måste titta på alla delar så att vi ändå kan ha en verksamhet kvar till nästa år. Hela föreningen står på den festivalen, säger verksamhetschefen Carina Peleg till GP.

Högsbo undersöker alternativa lösningar, då festivalen knappast går att genomföra 21-24 maj. Givetvis blir det också ansökan om ersättning ur Riksidrottsförbundets 500 miljoner stödkronor till idrotten.

Svenska basketklubbar kan även söka pengar för uteblivna intäkter då SM-slutspelet ställdes in.

Klubbar som tappar mycket pengar på stora ungdomsturneringar samt ligaslutspel ska söka pengar direkt av sitt specialidrottsförbund. Hos Svenska Basketbollförbundet  – som har Torbjörn Lyrström som koordinator.

RF håller på att jobba fram riktlinjer och det är ännu oklart vad basketen egentligen kan få. För klubbar som tvingas ställa in mindre turneringar ska det gå att söka pengar direkt från RF. Noterbart är att det från Riksidrottsförbundet under april månad ska komma information kring vad som kommer att ingå.

Summering: Det enda som är klart är att klubbchefer måste hänga med i informationsflödet och vara redo på väntetid innan några stålar dyker upp.

x x x x x

I raden av klubbar som tvingas korttidspermittera sin anställda finns även Alvik Basket. Åtgärden är i nuläget daterad till och med 31 juli. Alvik har startat en insamlingskampanj under namnet Hero2020 – med målet att få in ekonomiskt stöd på totalt minst en halv miljon kronor.

x x x x x

Silly season-besked från Alvik Basket: Lagkaptenen Paula Juhlin förläger över nästa säsong. ”Jag är inte färdig med Alvik eller med ligaspel. Och jag är definitivt inte färdig med mitt lag. Tanken att vinna ett SM-guld med det här laget gör att beslutet att stanna i Alvik var enkelt”, meddelar Paula Juhlin via klubbens sociala medier.

Klart är även att Fotios Ioannidis kommer att coacha Alviks damligalag även 2020/2021.

x x x x x

I Östersund har en rad föreningar, bland dem Jämtland Basket, skrivit öppet brev till kommunen – i ropet om hjälp finns bland annat en vädjan om att kommunen ska införa nolltaxa på lokalhyra under tiden som coronakrisen påverkar den lokala idrotten.

x x x x x

Womens NBA i USA skjuter förstås på sin försäsong (start april)  och den planerade säsongsstarten (15 maj). WNBA kommer att avvakta coronaläget innan något nytt startdatum tas fram. En sak som kommer att genomföras på förutbestämt datum den 17 april är draften – men den blir digital. Då kommer New York Liberty att välja först – och ta Sabrina Ionescu från Oregon State.

Amanda Zahuis klubb har inför den här säsongen skaffat ny headcoach i Walt Hopkins och in som assisterande kommer Shelley Patterson.

x x x x x

Drygt två månader efter sin död har Kobe Bryant valts in i basketens Hall of fame.
– Vi är extremt stolta över honom, säger hans änka Vanessa Bryant till ESPN.

Ytterligare två spelare väljs in detta år – det är Tim Duncan och Kevin Garnett. Själva inträdet i Hall of fame är planerat att ske under en ceremoni i Springfield i delstaten Massachusetts den 29 augusti.

x x x x x

Bli först att kommentera

Ännu en titel

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter att tidigare fått utmärkelsen som ”Årets försvarare” tar BC Luleås Denzel Andersson ännu en titel – den som ”Årets forward”. Alla fakta talar för med snittet 30 min/match,  14,7 poäng, 6,9 returer, 1,8 assists, 1,7 blockar och 0,9 steals per match. I en enskild match sköt Denzel hela 36 poäng.

Inte minst Umeå BSKT fick i de tre mötena med BC Luleå (fjärde matchen i grundserien blev inställd) erfara hur tufft det är att spela mot denne Denzel. Mot Umeå hade han höga effektivitetsmåtten 34 – 34 – 20.  Hans poängskörd mot Umeå var 28 – 17 – 18.

Svenska Basketbollförbundets kommentar:
”Han har redan mottagit en utmärkelse detta år som i allra högsta grad beskriver varför han är årets forward. Hudiksvallsonen har dominerat SBL på denna position i år men inte bara defensivt. Med sina 14,7 poäng per match tillhörde han toppen i skytteligan samtidigt som han defensivt stängde ner motståndarna. Årets Forward är Denzel Andersson från BC Luleå!”

Röstresultat Topp 3 – Årets Forward (procent av rösterna)
:
36% – Denzel Andersson, BC Luleå
16% – Zachary Cuthbertson, Borås Basket
12% – Jordan Semple, Jämtland Basket

Bli först att kommentera

Silly: Första bit i Delfin-pussel

Av , , Bli först att kommentera 0

Norrköping Dolphins har klart med första pusselbiten i lagbygget för säsongen 2020/2021.

Först att kontrakteras är 208 centimeter Adam Ramstedt.

– Väldigt skönt. Adam är en unik spelare i Sverige och kan bidra med många olika saker på många olika sätt. Det är en bra spelare att bygga runt och kan spela med många olika spelartyper. Det ger oss ett förstasteg nånstans och visar vilken riktning vi försöker gå i. Det hjälper också i rekryteringen av resterande delar av laget säger coach Mikko Riipinen till klubbens hemsida.

 

Bli först att kommentera

Umeå-stjärnans väntan

Av , , Bli först att kommentera 0

Lagkaptenen och pointguarden Tiffany Brown startade samtliga 18 ligamatcher för A3 Basket Umeå och snittade drygt 32 minuter med 13,7 poäng,  6,4 assists och 4,4 returer per match.

Detta var den 33-åriga veteranens tredje säsong i Umeå. En sak som hon inte skyltat med utåt är att hon under senare delen av den i förtid avslutade säsongen hade problem med en fot.
– Jag har känt av det sedan i januari, berättar Tiffany Brown.

Amerikanskan är ännu kvar i Umeå och har i dagarna varit på en ordentlig undersökning av foten och väntar nu på svar.
– Det dröjer kanske någon vecka innan jag får besked, men förhoppningsvis ska det räcka med rehab.

Tiffany Brown har totalt spelat fyra säsonger i Sverige där hon inledde 2015/2016 i Uppsala. På sammanlagt 109 svenska ligamatcher har hon snittet 31 min/match med facit 14,5 poäng, 5,4 assists och 4,3 returer. Hennes träffprocent är 53,2 på tvåpoängare, 38,7 på trepoängare och 85,7 från strafflinjen.

När det gäller nästa säsong genomför A3 Baskets coach Janne Enjebo utvärdering och samtal med alla spelare. Men det finns ännu inga besked om vad som händer mot säsongen 2020/2021.
– I dagsläget är det lite för tidigt att veta/säga något, säger Janne Enjebo.

x x x x x

Från Luleås horisont kan noteras att coachen Robin Sandberg är klar över vilken spelare han vill satsa på som startande pointguard nästa säsong – det handlar om 27-åriga belgiskan Julie Vanloo som kom in sent denna säsong och som även 2016 tagit guld med Luleå Basket. Vanloo har också självt uttryckt tydligt intresse av en fortsättning.
– Som jag ser det är vi överens, säger Robin Sandberg till NSD.

 

Bli först att kommentera

Dubbel-dubbel-drottning

Av , , Bli först att kommentera 0

Kanadensiskan Samantha Cooper svarade för en dubbel-dubbel i 16 av 18 matcher för Wetterbygden Sparks. I snitt blev det 20.9 poäng och 14.4 returer per match och nu kommer utnämningen till ”Årets forward”

Svenska Basketbollförbundets kommentar:
”Årets Forward har stått för en enastående säsong och en jämnhet som varit av stor betydelse för sitt lag. Likt en maskin har hon producerat double-doubles på löpande band och hennes facit med 16 double-doubles på 18 matcher är lika imponerande som det är omänskligt. Med 20.9 poäng och 14.4 returer per match är hon ligans #1 i bägge kategorierna, och utmärkelsen råder det inget tvivel om att SBL:s double-double-drottning har gjort sig välförtjänt av. Årets Forward heter Samantha Cooper!”

Röstresultat Topp 3 – Årets Forward (procent av rösterna):
60% – Samantha Cooper, Wetterbygden Sparks
16% – Sarah Toeaina, Telge Basket
12% – Shanity James, Alvik Basket

Bli först att kommentera

Topplagets ekonomi: ”Jättetufft”

Av , , Bli först att kommentera 2

Efter tvärt avslutad basketsäsong och missad chans att försvara SM-guldet kom nästa smäll för A3 Basket Umeå då Vårruset ställdes in.
– Det har varit ett par veckor med helt kaos, vi får väl se vart det tar vägen, säger klubbchefen Lotta Enjebo.

A3 Basket är lokal medarrangör för Umeå-tävlingen av den stora löparfesten för damer Vårruset (totalt på 20 platser runt om i landet). Hela konceptet ägs och drivs av Marathongruppen som jobbar med en rad stora löpar- och motionsarrangemang runt om i landet.

Det är oklart kring eventuell ekonomisk ersättning från RF för inställda tävlingar. Tidigare år har Vårruset-arrangemanget gett basketklubben ett par hundra tusen.  A3 Basket hoppas förstås få någon krona  – men vågar inte räkna något alls.
– För vår del vet vi bara att det är för Vårruset är en intäkt som vi inte kommer att få i sommar och det är pengar som tidigare hjälpt oss mycket för tiden utanför basketsäsongen, förklarar Lotta Enjebo.

Ett litet hopp finns om att kunna få igen något för uteblivna SM-slutspelet. Där ligger bollen hos Riksidrottsförbundet som uppvaktas flitigt av en lång rad aktörer, inte bara Svenska Basketbollförbundet.

Klarar A3 Basket ekonomin efter detta?
– Just innan Coronakrisen kom så betalade vi in 900 000 kronor till Skatteverket och gjorde oss skuldfria hos Umeå Kommun. Det som nu hänt gör det jättetufft för oss med allt övrigt. Bara att med kort varsel i avbruten säsong fixa hemresor till alla spelare är en tung utgift. Allt hade sett helt annorlunda ut efter ett SM-slutspel, säger Lotta Enjebo.

Vad säger era samarbetspartners?
– Läget är att flera sagt att de inte har för avsikt att kliva av inför nästa säsong, men just nu i dessa dagar har alla fullt sjå med sitt.

Någonting som är klart?
– Ja, vi kommer att heta A3 Basket även nästa säsong. Vi har klart med en fortsättning med A3 och ska jobba för att utveckla samarbetet, avslutar Lotta Enjebo.

Bli först att kommentera