Efter skulden – sportsligt fokus

Av , , Bli först att kommentera 0

Sommarens skatteskuld på drygt en miljon är ett minne blott. A3 Baskets plan att betala allt innan den 1 oktober sprack – men åt rätt håll så att säga. Redan nu i mitten av augusti är pengarna inne.

– Vi har löst skatteskulden. Nu ser vi verkligen fram mot att kunna fokusera för fullt på det sportsliga kommande säsong, säger klubbchefen Lotta Enjebo.

Nya spelartruppen inför 2020/2021 ska samlas för träningsstart den 25 augusti.
– Just nu är det fullt sjå med att fixa resor och lägenheter till spelarna, samt inresevisum för Janee Thompson (från USA), säger Lotta Enjebo.

Måndag den 17 augusti lottas damernas Fiba EuroCup där Umeå är enda deltagande svenska lag.

Gör ni något mer vad gäller truppen?
– Vi är nöjda med hur det ser ut just nu. Vi hoppas att alla får vara friska, plus att Sandras rehab går som den ska. Sedan är det så att man aldrig riktigt kan veta när det gäller ett lagbygge, men vi har ingen plan att fylla på utifrån.

A3 Basket Umeå inför 2020/2021.
Förlängda kontrakt: Ama Degbeon, Isabelle Edholm och Kristina Jansson Udekwu.
Nyförvärv: Janee Thompson (Zbaniny Brno), Miriam Forasté (Al-Qazeres), Emma Stach (Pinkk Pecsi), Gigi Mazionyte (Lointek Gernika), Linnea Rosendal (C.B. Arxil Pontevedra), Cajsa Uhrström (Wetterbygden), Elvira Öhrn (Sundsvall).
På skadelistan: Sandra Hansson (korsbands-opererad).
Tillkommer: Lokala spelare med dubbel-licenser. Moa Dellbro och Ida Lundgren ett par högaktuella namn.

Bli först att kommentera

Silly: En lämnar – ersättare klar

Av , , Bli först att kommentera 0

Jämtland Basket gör en ändring i truppen. Olle Stümer utnyttjar en klausul och tar chansen att dra till Spanien för att via lägre division (Obila Club De Basket i den Spanska EBA-ligan) spela sig uppåt i karriären. I Östersund finns redan ersättaren Hampus Ramstedt från Södertälje.

– Vi visste förstås om att Olle hade kontakter i Spanien och vi hade en viss beredskap för detta. Vi önskar förstås Olle all lycka som utlandsproffs och vi får en bra ersättare med Hampus som kan fylla luckan efter Olle på ett bra sätt, säger Adnan Chuk, head coach i Jämtland Basket.

Bli först att kommentera

Silly: Frisk lokal fläkt

Av , , Bli först att kommentera 0

Luleå Basket fyller som väntat på med mera lokalt. Gammelstads-produkten Jenny Södersten som debuterade i ligan i fjol blir kvar i Luleå ligatrupp även 20/21.

Den snart 20-åriga forwarden hade förra säsongen inhopp på knappt åtta min/match med ett snitt på  1,8 poäng och 1,5 returer.

– Jenny kom in förra året som en frisk fläkt både på och utanför plan. Hon gjorde det väldigt bra, framför allt mot tufft motstånd. Det ska bli intressant att se vad hon kan ta med sig från förra året och vad vi kan fortsätta utveckla. Jenny är en mångsidig spelare som kommer bidra med defensivt tryck, kontinuitet och skytte, säger Luleås coach Robin Sandberg (även han från Gammelstad BBK).

Bli först att kommentera

Silly: Delfinerna spetsar

Av , , Bli först att kommentera 0

Den andra nya amerikanen i Norrköping Dolphins ska spetsa laget på guardposition.

24-årige Kamau Stokes, 180 cm, har efter collegespel med Kansas State hunnit med en säsong i Europa där han inledde i Polen och avslutade i Tyskland.

I siffror ser det ut så här:
Senioråret på Kansas State hade Stokes som starter 32 min/match och levererade som avrundat snitt 11 poäng, 3 assists och 3 returer. Han sköt 36 procent på treorna.
Debutåret som proffs gjorde han 12 matcher för Polpharma i polska ligan och snuddade på 25 minuters speltid vid 17 poäng, 5 assists och 3 returer per match. Skyttet var 39,4% från trepoängsland.
Under senare delen av 2019/2020 avslutade han med 6 matcher i Jena i den tyska andraligan ProA med 16 min/match, 9 poäng och knappt 2 assists. På treorna 27,8%.

– Vi är glada att ha möjligheten att få hit en spelare som Kamau Stokes. Han har spelat på hög nivå och visat fin kvalitet mot beprövat motstånd. Jag har haft kontakt med Kamau väldigt länge och han var mycket nära att komma till oss redan förra säsongen när vi tog hit Traevon. Jackson. Jag ser fram emot att få hit honom och att spelare som honom vill komma hit är ett mycket fint betyg på vad vi gör här, säger Dolphins coach Mikko Riipinen till klubbens hemsida.

Bli först att kommentera

Silly: Kommer från NBA-miljö

Av , , Bli först att kommentera 0

Norrköping Dolphins har börjat presentera sina jänkare för kommande säsong. Första namnet ut är 25-årige Terry Larrier, 203 centimeter.

Första känslan är att det verkar lite lurigt – då forwarden kommer från collegespel med starka ”Uconn” University of Connecticut och därefter kommer från NBA-miljö. Han förblev odraftad 2018 men fick ett kontrakt den sommaren med Dallas Mavericks – som dock bröt med spelaren efter kort tid på grund av problem med en svår knäskada (korsband). Det var då andra gången han drog ett korsband – han hade sådan skada första gången under collegetiden.

Inför hösten 2019 plockades Larrier upp av Los Angeles Clippers som behöll honom under närapå två månader . Med bland annat två inhopp i försäsongsmatcher där han lyckades göra i snitt 5,5 poäng på sex minuters speltid.

Den senaste säsongen har han spelat i NBA G League med Agua Caliente Clippers där han snittade 7,6 poäng och 2,3 returer på 20 min/match. (24 matcher).  Hans säsong tog dock slut redan i januari på grund av en fotledsskada.

Nu alltså klar för Norrköping och SBL herr. Finns någon hake? Skadehistoriken? När Larrier är frisk är det en mycket bra spelare.

I ett pressmeddelande säger Dolphins coach Mikko Riipinen;
– Vi är glada att få chansen att ta hit Terry. Han är en spelare med många kvaliteter som vi söker i en vingspelare. Han kan göra poäng och skjuta vilket var viktigt för oss när vi kollade, men han kommer också tillföra storlek då han är väldigt lång för sin position. Vi har lagt mycket tid på att kolla upp hur hans status är idag. Vi har också mycket fina möjligheter med vårt medicinska team.

Noterbart: Dolphins avser att presentera nästa amerikan i morgon torsdag.

Bli först att kommentera

Silly: Klipp med stipendium

Av , , Bli först att kommentera 0

Uppsala Basket gör ett klipp då pointguarden Crystel Bittar ska plugga på universitetet och får ett Zennströmstipendium.

Därmed har 22-åringen tecknat kontrakt med för svenskt ligaspel efter två års proffsspel i Europa (Pepinster, Belgien, och Nymburk, Tjeckien).

– Jag har tränat individuellt med Bella under sommaren. Bella har stor potential och kommer att få en viktig roll med att leda laget från bakplan i både anfall och försvar. En roll jag är övertygad om att hon kommer att klara med briljans, säger mycket belåtne Uppsala-coachen Mady Mahdy.

Bli först att kommentera

Silly: Comeback efter Umeå-guld

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter SM-guld med Umeå 2019 blev det ett år utan klubb för Annie Kjellberg – men nu gör 29-åriga forwarden comeback i Visby Ladies.

– Alltid roligt att spelare som tidigare spelat med Ladies kommer tillbaka. Det visar att det finns ett stort Gotlandshjärta kvar efter man lämnat. Börjar bli tjatigt att påpeka det men med Annie så får vi ännu en spelare med väldigt mycket energi i sitt spel. Med sin järnvilja så adderar vi en spelare som är redo att göra det som krävs för att vinna, säger Visbys Anders ”Leo” Pettersson.

Annie Kjellberg hade 2018/2019 för A3 Basket 17 ligamatcher med inhopp på fem min/match och hann på det med i snitt 1,8 poäng och 1 retur.

Bli först att kommentera

Silly: Sista (?) svenska pusselbiten

Av , , Bli först att kommentera 0

Köping Stars presenterar Alan Zekovic med orden ”det här kan vara den sista pusselbiten i den svenska stommen”.

Den 21-årige Uppsala-fostrade forwarden, 195 cm, kommer närmast från Norrköping Dolphins där han förra säsongen snittade 11 min/match och 2,9 poäng + 0,9 returer.

– Alan är en spelare som jag har följt och coachat i U18 landslaget. Han är en mångsidig och välskolad spelare som kan spela på flera positioner. Alan har en väldigt fin teknik och mycket bra spelsinne kombinerat med en bra karaktär som gör att han passar väldigt bra i Köping Stars. Den svenska stommen börjar bli komplett och vi har en klar bild av vilken typ av utländska spelare vi behöver utöka med, säger Köpings coach Panagiotis Nikolaidis till klubbens hemsida.

Bli först att kommentera

Silly: Kanadick klar

Av , , 1 kommentar 0

Kanadicken Marek Klassen ska axla rollen som pointguard till Borås Basket 20/21.

28-åringen på 185 cm kommer närmast från en säsong med BC Kyiv i Ukraina – som bland annat spelat i EuropeCup. I ligan i Ukraina snittade Klassen 12,7 poäng + 6,0 assists och i EuropeCup blev det 4,5 poäng + 5,3 assists.

Säsongen 2018/2019 lirade Borås nyförvärv i den turkiska andraligan där han för Socar Petkimspor snittade 11,3 poäng + 5,5 assists.

Skyttet utifrån funkar bra, med exempelvis 41,7 procent i Turkiet och 50,9 procent i Ukrainas egen liga.

Han har de senaste åren även hunnit med lite spel hemma i Kanada med Fraser Valley Bandits. Efter college har han under åren i Europa bland annat spelat ett par år i Storbritannien.

– Vi gillar att ha bra inside-information om spelare som vi rekryterar, så att vi vet hur de är både som människor och som idrottsmän. Det har vi på Marek Klassen då vi hade några olika ingångar på honom, säger Borås coach Henrik Svensson.

1 kommentar

Klart för träningsstart

Av , , Bli först att kommentera 0

Det drar ihop sig för nya upplagan av Umeå BSKT.

Nu på fredag den 14 augusti blir det officiell träningsstart för den nya unga truppen under ledning av coach Boris Balibrea.

På plats i slutet av veckan är spanska nyförvärvet Màxim Esteban – den hittills enda importen i laget som just nu omfattar tio klara spelare.

Det vankas en rivstart med dubbla pass fredag och sedan träning även lördag och söndag. Efter det är följande veckor intensiva med snudd på dubbla pass dagligen, bara enstaka dagar innehåller schemat ”enkelpass”.

Bli först att kommentera