Utmaning för Umeå-aktuell

Av , , Bli först att kommentera 0

Om förra säsongens final-MVP Ama Degbeon återvänder till A3 Basket är ännu oklart. Frågan är högst aktuell – men inget är klart då Umeå-klubben bland annat inte löst pengafrågan.

– Det vore sportsligt bra om vi kan hitta en lösning men vi kämpar vidare med vår ekonomi och någon Degbeon finns inte i vår budget. Ska det bli av måste det i så fall komma in särskilt ”öronmärkta” pengar. Det finns samarbetspartners som hört av sig och visat intresse när det blev känt att hon fanns tillgänglig, men vi får se hur det blir,  säger A3 Baskets klubbchef Lotta Enjebo.

Tyska landslagsspelaren Ama Degbeon står för övrigt inför en utmaning när det under mars månad (19-22/3) vankas kval till nya OS-grenen 3×3-basket. I kvalet ska Tyskland bland annat möta USA.

Ett USA som laddar hårt och skickar ett lag med toppspelare från WNBA som Kelsey Plum (guard 173 cm), Allisha Gray (guard 183 cm), Napheesa Collier (forward 188 cm), och Stefanie Dolson (center 196 cm),

I tyska laget har Ama Degbeon (center, 188 cm) sällskap av guarden Svenja Brunckhorst (179 cm), powerforwarden Sonja Greinacher (190 cm) och forwarden Stefanie Grigoleit (186 cm).

Bli först att kommentera

Herrarnas OS-kval

Av , , Bli först att kommentera 0

Åtta länder är redan klara för herrarnas basketturnering i OS i Tokyo.

Sju lag kvalade in på sina framskjutna placeringar i VM 2019; Argentina, Australien, Frankrike, Iran, Nigeria, Spanien och USA. Dessutom är förstås Japan OS-klart i egenskap av arrangör 2020.

Övriga fyra OS-platser ska det kvalas om i slutet av juni månad, närmare bestämt 23-28 juni.
Det är fyra kvalvinnare som får spela olympisk basket.

Sex länder tävlar om en OS-plats i Viktoria, Kanada.
De sex är: Grekland, Kina, Kanada, Uruguay, Tjecken, Turkiet.

Sex länder tävlar om en OS-plats i  Split, Kroatien.
De sex är: Tyskland, Ryssland, Mexico, Tunisien, Kroatien, Brasilien.

Sex länder tävlar om en OS-plats i Kaunas, Litauen.
De sex är: Litauen, Sydkorea, Venezuela, Polen, Slovenien, Angola.

Sex länder tävlar om en OS-plats i Belgrad, Serbien.
De sex är: Dominikanska Republiken, Nya Zeeland, Serbien, Puerto Rico, Italien, Senegal.

Sveriges herrar? Nix, inte nära OS-kval – för blågult handlar det närmast om EM-kval –  mot bland annat två nationer som är med i OS-kvalet. I morgon fredag spelar Sverige borta mot Kroatien och på måndag hemmamatch inför storpublik i Globen mot Turkiet. I Sveriges EM-kvalgrupp ingår även Nederländerna.

 

 

Bli först att kommentera

BSKT:s räddning (?) på plats

Av , , Bli först att kommentera 0

Bäste poängplockaren Georgio Milligan blev knäskadad och har lämnat Umeå. Precis innan transferfönstret stänger sista februari har Charlie Westbrook landat och kommit i träning med BSKT.

– Hoppas jag kan hjälpa laget här i slutet av säsongen, säger den 30-årige rutinerade shooting guarden.

Senaste åren har Westbrook bland annat spelat med Bagdad-laget Al Naft i Irak och med Krosno i Polen.
– I Polen spelade jag med ett väldigt ungt lag och det var en bra ledarskapserfarenhet då jag fick vara lite av en mentor, berättar Charlie Westbrook.

Mer läsning: ”Bra säkerhet vid resorna i Irak”

Du har tidigare varit nära NBA. Hur var det?
– Jag fick chans på försäsong med både Miami och Milwaukee, men det är tufft med många duktiga och atletiska spelare. NBA är mycket större och någonting helt annat än Europa, säger nyförvärvet som förhoppningsvis ska debutera för Umeå borta mot Södertälje den 28 februari.

– Vi har skickat in alla handlingar till Migrationsverket, så det borde lösa sig i tid, säger Umeå-coachen Jesper Gustavsson.

Landslagsuppehållet kommer lägligt för Umeå.
– Ja, nu får vi tid på oss att träna en period, säger Jesper Gustavsson.

Bilden: Charlie Westbrook har landat för att hjälpa Umeå i slutet av säsongen. Här är amerikanen tillsammans med coachen Jesper Gustavsson.
Foto: Peter Hegethorn

Bli först att kommentera

Stark bortaseger för Umeå

Av , , 1 kommentar 0

Tuff bortamatch i Södertälje för A3 Basket Umeå. Det landade i en stark bortaseger.

Tiffany Brown hade en monstermatch och visade vad hon kan. Lagkaptenen snuddade vid trippel-dubbel och levererade 27 poäng, 11 assists och 9 returer.
– Jag har pratat med henne och sagt att det är grönt ljus, vi vill se henne göra poäng, säger coachen Janne Enjebo till Bloggen.
Enjebo passar även på att hylla Telges Sarah Toeaina.
– Väldigt duktig när hon har bollen, hon har koll på det hon gör.

– Basket är så enkelt i bland att det laget som har den bästa spelaren vinner oftast, säger Telgecoachen Viktor Bengtsson till Länstidningen i Södertälje och syftar på bortalagets Tiffany Brown.

Enjebo spelade som det var SM-final och använde sex spelare.
– Det blev så. Stefanie Yderström ska egentligen inte gå 40 minuter, men nu var det i Täljehallen och hon ville det.

Mer läsning: Gav nytt hopp

– Vi fick tillbaka lite av det flow i vårt spel som inte riktigt fungerat i år. Vi hade foulproblem redan i första halvlek, men det funkade bättre i andra halvlek. Vi spelade som lag, rörde bollen och hade bra försvar både i zon och man-man, säger Sandra Hansson till SVT Play.

Slut: Telge-Umeå 73-82 (21-20, 20-22, 23-19, 9-21).
Telge: Sarah Toeaina 29, Ellen Åström 16, Dara Taylor 10, Sofia Hägg 6, Peyton Whitted 6, Hanna Sheikh 6.
Umeå: Tiffany Brown 27, Sofia Pelander 15, Stefanie Yderström 13, Sandra Hansson 13, Jelena Ivezic 12, Nathalie Fontaine 2.
Publik: 304.

Kvällens andra match:
Norrköping-Alvik 64-75 (10-22, 17-14, 20-24, 17-15)
Norrköping: Leslie Robinson 14, Teniya Page 13, Tanesha Sutton 12, Anna Lundquist 10, Linn Jerrhage 6, Matilda Ståhl 3, Ndey Ramou Jeng 3, Patricia Elias 2, Rakel Gyberg Engdahl.
Alvik: Shanity James 17, Janel McCarville 15, Klara Lundquist 13, Paula Juhlin 13, Tova Sabel 9, Anna Stern 6, Elin Ljunggren 2.
Publik: 215.

Det drar ihop sig en smula vad gäller positioneringen i grundserien.
– Att Alvik vann mot Norrköping var ett bra resultat för oss i jakten på att få hemmaplansfördel i SM-kvartsfinal, kommenterar Umeås coach Janne Enjebo, som närmast sneglar uppåt mot fjärdeplatsen.

Så här är läget för slutspelslagen just nu:
1. Högsbo Basket              13/2   26
2. Luleå Basket                  11/2   22
3. Alvik Basket                   11/3   22
4. Telge Basket                  10/6  20
5. Norrköping Dolphins      10/6  20
6. A3 Basket Umeå              9/5  18
7. Wetterbygden Sparks      8/7  16
8, IK Eos                             4/11   8

x x x x x

Bloggens matchrapport:

Telges starters: Dara Taylor, Ellen Åström, Sofia Hägg, Sarah Toeaina och Peyton Whitted.
Umeås startfemma:
Tiffany Brown, Stefanie Yderström, Jelena Ivezic, Nathalie Fontaine och Sofia Pelander.
Umeå har en del skador, bland annat kommer Danielle Elvbo inte att spela (fingerskadad).

Första perioden: 21-20
Upptakt där Umeå startade till 2-6 innan Telge snabbt vände på steken till ledning 11-6 mitt i första – detta genom Sarah Toeaina som gjort nio poäng.
Tidigt A3-byte där Fontaine går ut och Sandra Hansson kommer in. Anledningen: Två snabba foul på Umeås landslagsforward – som senast spelade fulla 40 minuter när Umeå vann mot Eos. Inte direkt vad Umeå behövde. Telge når 15-11 och verkar som hemmalag hetare. Umeå hänger med hyfsat, men får jobba mer för sina poäng. Yderström skjuter 19-17 – sedan visar Taylor ännu en gång sin snabbhet, Tiffany Brown blir ett rundningsmärke och måste foula. 21-17 från strafflinjen. Janne Enjebo kallar timeout för att snacka igenom läget och ett sista spel i Q1.
Nio sekunder kvar, inkast Umeå.  Märkligt nog verkar Telges spelare inte ha koll på att Stefanie Yderström satt tusentals skott i Täljehallen – hon får läge från trepoängslinjen och bollen sitter klockrent just innan ”buzzern”. Vackert.

Andra perioden: 20-22
Jodå, Yderström sänker nytt trepoängsskott. Så här långt i sin coemback är hon perfekt fyra av fyra från trepoängsland med Eos-matchen inräknad.  I försvar spelar Sandra Hansson klart bättre än utbytta Pelander. Hansson springer också in en layup och vid 21-25 är det Telges coach Viktor Bengtsson som behöver en timeout.
Ellen Åström sänker en trea, 24-25 – Hansson försöker svara med det blir en airball. Hon behöver lite vila och Pelander kommer in igen.
Oj, oj, oj, Stefanie Yderström avlossar bössan igen – ny trea i korgen! 24-28 och ny timeout av Viktor Bengtsson.
Noterbart är att A3-coachen Janne Enjebo går all-in. Han använder bara sex spelare.
Nya amerikanskan Mackenzie Engram är alltså inte spelklar.
Mycket tufft för laget är att Fontaine knappt får vara med, domarna hittar även en tredje foul på henne så hon måste gå till bänken igen. Även andra i Umeå får foul. Från strafflinjen när Telge 27-28. Brown layup till 27-30 mitt i Q2.
Janne Enjebo tar sin andra timeout, kan vara lite läge med en minuts paus. Men han har även en del allvarsord att säga om försvarsarbetet. Ett anfall med bra bollrörelse ger Brown läger för trea som sitter – omedelbums svarar Ellen Åström med egen trea. Domarna bedömer det som att Hansson foular  Sheik (även Hansson på tre foul) – så det blir straffkast. 31-33 på tavlan. Brown hoppskott halvdistans 31-35. Hägg drar i en trea 34-35. Hansson lägger i 34-36. Sedna kommer en foul som faktiskt är stenhårt utdömd – då har Hansson fyra foul och får gå till bänken. Kristina Jansson Udekwu in. Vi ser högprocentigt skytte. Ny trea av Brown. Ny trea av Hägg. Tvåa Brown. Vi har 39-42. Efter offensiv retur Telge kan Taylor avsluta första halvlek med layup-poäng.

Läget i paus: Telge-Umeå 41-42.
Mycket bra första halva. Toppmatch helt enkelt.
Skarpt skytte av Umeå med 6 av 10 på treorna. Telge har 4 av 13 från lång distans.
”Korgarna är desamma som för några år sedan”, säger Yderström om att vara tillbaka i Täljehallen, med ett skratt till SVT i halvtid.
Stor skillnad i foulfördelning med 7-12 och på straffkast där hemmalaget fått 15 chanser mot 4 för gästerna.

Tredje perioden: 23-19.
Telge öppnar bra och går till 49-44.  Spelarna flyttar bara på Pelander och gör poäng nära korgen. Brown sänker en trea och assisterar sedan galant så Pelander är helt ensam med korgen. Jämnt igen. 49 lika. Ivezic skjuter på halvdistans – snabba Telge-poäng på det. Mer poängbyte och 53 lika.
Telge attackerar rejält och Umeås spelare verkar en aning försiktiga efter alla foul i första halvlek. Brown får i ännu en trea – då är det 57-58. Snabbt Telge poäng efter offensiv retur. Umeå försöker variera sitt anfall och lyckas få Pelander i bra position några gånger. Sheik skickar i trea för hemmaledning 62-59.
Pelander lyckas få i några bolla offensivt – men har svårt i försvar mot skickliga Sarah Toeaina. 64-61.
Noteras: Telges försvar är bra – släpper ingenting för Fontaine.
Brown superhöga procent minskar med fyra raka missar i slutet av Q3.

Läget inför sista: Telge-Umeå 64-61.
Inget är avgjort – men det är helt klart lite fördel Telge.

Fjärde perioden: 9-21.
Inleds med turnover A3 då Pelander står över tre sekunder inne i färgen. Det leder till 66-61 då Telge anfaller. Toeaina igen. Hansson klassiskt plank-in-skott och i följande anfall foulas hon och får gå till linjen, får i ett kast. Nu 66-64. Pelander gör 66 lika.
Kvar att spela är drygt sju minuter.
Brown friställer Pelander igen. Ensam med korgen 66-68.
Båda lagen bjuder till. Bra basket.
5 min kvar: 67-70.
Umeå vinner boll. Yderström skjuter tvåa. 67-72. Fontaine åker på sin fjärde foul. Timeout Umeå. Tid kvar 4 min 13 sekunder. Umeå har öppnat fjärde med 3-11.
Hannson i bra försvar mot Toeaina. Men i nästa sekvens blir det Toeaina. mot Pelander. Tyvärr. Två poäng plus bonuskast. 70-72.
Ny superassist av Brown och när Pelander är fri med korgen går det bra. Sedna stjäl Brown bollen och gör layup.
2:57 kvar: 70-76. Timeout Telge. Enkel layup av Åström. 72-76. På det blir Pelander utfoulad. Onödigt i jakt på boll på offensiv planhalva. Whitted får lagfoulskast. Hon får i ett och det är 73-76.
2 min kvar: 73-76. Telges boll och det landar i ny foul på Umeå, denna gång Brown. Åström skjuter straffar. Miss och miss.
Ivezic skjuter bra – 73-78. Telges tur att foula – Brown få straffar. Sätter första och andra.
1 min kvar: 73-80.
Ny foul mot Brown. Nya straffkast. Hon sänker båda. 73-82. Dåligt anfall av Telge, men en touch ger laget bollen igen.
Tiden rinner i väg. 35 sekunder kvar timeout Telge.
Enorm insats av Tiffany Brown i fjärde perioden.
Slutet blir kamp om boll. Telge kommer ingen vart.
Stark bortaseger för Umeå.

Slut: Telge-Umeå 73-82

1 kommentar

Damerna i SVT i kväll

Av , , Bli först att kommentera 0

Onsdagskvällens möte mellan Telge Basket och A3 Basket Umeå har lyfts in i SVT.

Intressanta damligamötet visas i SVT Play med start kl 18.55.

Bli först att kommentera

Två talanger bland de tolv

Av , , Bli först att kommentera 0

Som väntat (efter känningen av en baksida lår) försvann BC Luleås Danezel Andersson ur det lag som på fredagen spelar EM-kval borta mot Kroatien.

När Sverige kliver in i EM-kvalets första match blir det i klassiska Drazen Petrovic Center i Zagreb finns två unga talanger med bland de tolv utvalda = Olle Lundqvist och Melwin Pantzar.
– Jag kom in och gav allt, det var riktigt hårda och intensiva träningar, tuffare än jag är van vid men det har gått bra, säger Olle Lundqvist i ett pressmeddelande.

Östersundsprodukten har denna säsong gjort succé i den spanska andradivisionen.

Blågula tolvan:
Charles Barton Jr., Gmunden Swans (Österrike)
Carl Engström, Wetterbygden
Tobias Borg, Real Betis (Spanien)
Christopher Czerapowicz, Obradoiro (Spanien)
Viktor Gaddefors, Antibes (Frakrike)
Ludvig Håkanson, Stelmet Zielona (Polen)
Alexander Lindqvist, Mallorca (Spanien)
Olle Lundqvist, Real Canoe (Spanien)
Johan Löfberg, Mallorca (Spanien)
William Magarity, BAXI Manresa (Spanien)
Melwin Pantzar, Monaco (Frankrike)
Nicholas Spires, Obradoiro (Spanien)

Kvalmatcherna i februari
Fredag 21 feb, kl 18:00 Kroatien – Sverige

Bli först att kommentera

Obligatorisk dubbel-dubbel

Av , , Bli först att kommentera 0

Wetterbygden Sparks har spelat ligamatch – då levererade Samantha Cooper en obligatorisk dubbel-dubbel. Denna kväll 22 poäng + 10 returer på 25 minuters speltid vid seger mot Uppsala Basket.

Kanada-forwardens snitt på 15 omgångar? Skäms inte för sig – det är 21 poäng + 15 returer.

Matchfakta SBL dam
Wetterbygden-Uppsala 77-46 (20-7, 22-16, 16-13, 19-10).
Sparks: Samantha Cooper 22, Emina Busatlija 8, Jelena Krsmanovic 7, Lovisa Hjern 6, Sarah Saba 6, Cajsa Uhrström 6, Eira Borgh 6, Ebba Sjökvist 5, Tilda Sjökvist 4, Anna Dahl 4, Emma Johansson 3.
Uppsala: Agnes Nordström 11, Tyra Carlsten Handberg 11, Elin Ekdahl 8, Dia Lukacovicová 7, Emelie Enjebo 2, Ellinor Holmberg 2, Ellinor Meyer 2, Felicia Boström 2, Lina Claesson 1.

Läget i ligatabellens grundserie
1. Högsbo Basket                 13/2   26
2. Luleå Basket                     11/2   22
3. Alvik Basket                      10/3   20
4. Telge Basket                     10/5   20
5. Norrköping Dolphins         10/5   20
6. A3 Basket Umeå                 8/5   16
7. Wetterbygden Sparks         8/7   16
8. IK Eos                               4/11     8
—————————————————
9. Mark Basket                     3/12     6
10. Uppsala Basket              2/14     4
—————————————————
11. Visby Ladies                   1/14     2

Värt att noteras:
Som synes har Luleå, Alvik och Umeå spelat två matcher mindre än övriga gäng på slutspelsplats.

Serieledande Högsbo har ganska tufft program kvar, eller vad sägs om Umeå (b), Luleå (h), Alvik (b), Norrköping (h) och Eos (borta).

Umeå har sju omgångar på sig att hitta ett spel som håller in i SM-slutspelet, A3 Baskets program innehåller hela fem bortamatcher (!); Telge (b), Högsbo (h), Wetterbygden (b), Mark (b), Visby (b), Uppsala (b), samt Mark (h).

Luleå har sju matcher kvar, däribland bortaspel mot både Högsbo och Alvik. Så här lirar Luleå; Telge (h), Högsbo (b), Eos (b), Wetterbygden (h), Alvik (b), Visby (b), samt Uppsala (h).

Bli först att kommentera

Umeå-bossen om nya regeln

Av , , Bli först att kommentera 0

Fyra utländska spelare i stället för som nu möjlighet till sex importer. Nya regeln för herrligan nästa säsong välkomnas av Umeå BSKT:s ordförande.

– Det blir samma regel som i Finland och kvalitetsmässigt tror jag det är bra. Begränsningen gynnar svenska spelare, säger  Michael Jalmby.

Hur kommer ändringen att påverka Umeå BSKT?
– I år valde vi att satsa på fem importer, tidigare har vi haft fyra så det blir ingen stor omställning för oss. Det problem vi har generellt som klubb är att det är svårt med ligans lägsta budet. Vi behöver komma upp i omsättning så att vi får råd att betala bättre löner och skaffa bättre spelare, förklarar Michael Jalmby.

Mer läsning: Färre importer i svensk basket

En svensk toppspelare med rötterna i Skellefteå är inne på samma linje som Jalmby.

Jonathan Person, spelar nu med Södertälje Kings och är just nu på EM-kvalläger med landslaget. Person tror att det på kort sikt kan öka skillnaderna i ligan, så här säger han om regeländringen i en intervju med LT;

– De större klubbarna kommer ha råd att lägga pengar på dyrare och bättre importer och betala de bästa svenska spelarna lite mer. Samtidigt tvingas de mindre klubbarna spela med yngre spelare som egentligen inte riktigt är redo. Så det finns en risk att glappet mellan de stora och mindre klubbarna blir väldigt stort.

Bli först att kommentera

MVP högaktuell för Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Guldsäsongens genomgående bästa spelare i A3 Basket blev även utsedd till finalseriens MVP. Nu är tyska landslagscentern Ama Degbeon högaktuell för flytt tillbaka till Umeå.

– Totalt sett kan hon lyfta laget jättemycket, det blir en förstärkning om hon kommer. Men det är flera saker som ska lösas, både praktiskt och ekonomiskt, säger coachen Janne Enjebo.

Mer läsning: Guldspelaren aktuell

Närmast spelar A3 Basket borta mot Telge
Matchguide SBL dam
Telge–A3 Umeå
Plats: Täljehallen.
Tid: Kl. 19.00 onsdag.

Coachsnack
… Vi har torskat mot Telge tidigare, de har tre bra amerikanskor plus flera bra skyttar så vi måste försvara trepoängslinjen. Det kommer att bli en tuff match, säger A3 Baskets Janne Enjebo.

No­te­ra att…
… Säsongens tidigare möte i Umeå fick slutresultatet A3 Basket-Telge Basket 66-70.
… Umeås nya amerikanska Mackenzie Engram är sannolikt inte spelklar förrän tidigast till helgens hemmamatch mot Högsbo.

Bli först att kommentera

Målet: ”Att spela klart”

Av , , Bli först att kommentera 0

IKSU Basket har ett damlag i division 2 – som ännu inte spelat en enda seriematch efter jul (!).

– Vi har tyvärr drabbats av diverse skador och sjukdomar vilket lett till en haltande trupp, förklarar IKSU:s Maria Larsson.

Men ni kommer att spela vidare i division 2?
– Vi kommer att spela två matcher till helgen och målsättningen är att spela klart serien, säger Maria Larsson.

Bli först att kommentera