Klart: Bröder på Umeås bakplan

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå BSKT fortsätter med en stark silly season.

Coach Boris Balibrea förlängde sitt kontrakt och på det är det nu klart med;
Position 5: Will Butler (förlängt kontrakt).
Position 1: Gustav Hansson (förlängt kontrakt).
Position 2: Daniel Hansson (nyförvärv).

Daniel Hansson 25 år, kommer närmast från ligakonkurrenten Nässjö Basket och ska nu spela tillsammans med två år äldre brodern Gustav Hansson

– Jag har haft ett bra samtal med Boris och en del kontakt med min bror. Det känns bra att flytta till Umeå och det ska bli kul att spela med en klubb som har något på gång. Jag kanske kan hjälpa till med mina kvaliteter, säger Daniel Hansson som skrivit ettårskontrakt.

– Med Will Butler, Gustav Hansson och den här värvningen av Daniel Hansson visar vi tydligt att vi tar ett steg till, nu kommer vi att titta vidare och ta kontakter på den svenska spelarmarknaden, säger Umeå BSKT:s ordförande Michael Jalmby.

Mer läsning (PLUS): Spelade senast tillsammans i blågult: ”Passar perfekt”

Daniel Hansson, guard som mäter 187 cm, har spelat 49 ungdomslandskamper, plus två seniorkamper med Framtidslandslaget. Efter spel i moderklubben Alvik Basket har Daniel gjort fyra ligasäsonger med BC Luleå och senast en säsong i Nässjö Basket.

Som startspelare i Nässjö spelade han nära 32 min/match och snittade på det 9 poäng, 2 returer och 2 assists. Trepoängsskyttet låg på 37,8 procent. Året dessförinnan sköt han i Luleå-tröjan starka 45% från trepoängsland, då blev snittet 8 poäng per match på 24 minuters speltid.

Bilden: Gustav Hansson i Umeåtröjan får kommande säsong sällskap av broder Daniel, förra säsongen i Nässjö.
Foto: Peter Hegethorn.

Bli först att kommentera

Silly: Kvar i norr ”ett andra hem” + tränarklart

Av , , Bli först att kommentera 0

BC Luleå förlänger kontraktet med ett nytt år för Denzel George. Den försvarsstarke 21-årige guarden/small forwarden från Solna som gått på RIG Luleå har funnit sig väl tillrätta uppe i norr.

– Det känns jättebra. Vi gjorde ett bra jobb under säsongen trots skador och vissa matcher med väldigt kort rotation. För min egen del känns det kul att komma tillbaka och fortsätta i Luleå som blivit ett andra hem. Jag trivs jättebra i klubben och staden. Nu gäller det bara att fortsätta jobba för min personliga utveckling och försöka vinna SM-guld, säger Denzel George i ett pressmeddelande.

Förra ligaäsongen snittade nittade han 4,7 poäng och 3,6 returer på 20 minuter per match.

– Denzel George gjorde en fantastiskt bra säsong i fjol. Han utvecklades enormt mycket och är en framtidsspelare. Denzel hade en stor roll förra säsongen, kan fylla många olika roller och är positiv för vårt varumärke. Vi vill att han ska stanna kvar länge i vår förening, säger BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

x x x x x

Uppdatering:

BC Luleå har även gjort klart med förlängda kontrakt för coachduon – det innebär alltså att Peter Öqvist och Håkan Larsson jobbar vidare. Det blir nionde säsongen för Öqvist som head coach och tionde för Larsson som assisterande.

– Det är två duktiga tränare som arbetar väl tillsammans, både kommer från Luleå och är fina representanter för BC Luleå. Det är alltid svårt att vinna men nu har vi som gemensam målsättning att försöka ta oss till SM-final igen, säger Lars Mosesson.

Bli först att kommentera

Basketläger i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Det vankas basketläger i Umeå den 4-5 juni. Det är Umeå BSKT som bjuder in till två dagar med träningar under ledning av Gabo Loaiza.

Gabo Loaiza är ligalagets nye assisterande coach – spanjor som tidigare bland annat jobbat ihop med BSKT:s headcoach Boris Balibrea i Wetterbygden.

Välkomna till lägret är unga spelare, killar och tjejer, i åldrarna födda 2004-2009.

I presentationen av campen informeras om att deltagarna kommer att få göra övningar som ligaspelarna gör, hur man fattar rätta beslut på planen, individuella skills, och videoanalys. Spelare från ligalaget kommer också att vara med (mirror players) och demonsterera hur övningar går till.

 

Bli först att kommentera

Extra lång Umeå-säsong

Av , , Bli först att kommentera 0

Just när många trodde att basketsäsongen  i Umeå var över – så blev det mera spel. Den här helgen bland annat ungdomsmatch på söndagen då Minerva och Coasters möttes i Emeå Energi Arena – och under lördagen var det riktigt mycket studs med en extra omgång Easy Basket.

Det var Virtus Umeå som höll i arrangemanget i Sjöfruhallen.

– Första gången vi provar med så sent Easy Basket-arrangemang, det blev stor succé med 15 lag i slutet av maj. Det visar att basketen växer vidare i Umeå-området. Många lag tränar fortfarande, även om antalet träningar är neddraget så att de som även vill spela fotboll kan göra det. Det visade sig att många var sugna på att även spela basketmatcher. Tidigare har sista Easy Basket varit i april månad, vi tänker att det kan bli lite av en ny tradition med en omgång i maj, säger Luca Romano.

Deltagande lag i Easy Basket 21 maj: Nio lag från Minerva, tre lag från Virtus, två lag från KFUM och ett lag från Nordmaling.

Bilden ovan: Både spelare och publik gillade extra Easy Basket.

Bilden nedan:  Bland domarna på Easy Basket fanns spelare från Umeå BSKT. På plats även ligalagets coacher Boris Balibrea och Gabo Loaiza.

Bilden nedan: Nordmaling representerades av ett glatt basketgäng.

Bli först att kommentera

Umeå-spelare hyllas

Av , , Bli först att kommentera 1

I den helsvenska omröstningen om årets spelare i SBL Dam blev det inget pris för A3 Basket Umeås Ama Degbeon.

Men när internationella basketsajten eurobasket.com utsåg de främsta spelarna i svenska ligan hyllades den tyska Umeå-spelaren rejält – Degbeon utsågs till ”Årets center”, ”Årets Bosman-spelare” och kom även med i All Star-lagets förstafemma  som formerades så här;
Taylor Murray (Norrköping), Brooke McCarthy Williams (Luleå), Elena Popkey (Östersund), Mehryn Kraker (Östersund) och Ama Degbeon (Umeå).

Umeås guard Tiffany Brown plockades med i ”andrafemman”.

Bästa inhemska spelare: Elin Ljunggren (Alvik).

eurobasket.com ger även ett hederomnämnande till A3 Umeås Abigail Asoro.

Bli först att kommentera

Silly: En del av Köping

Av , , Bli först att kommentera 0

Köping Stars har gjort klart med Olive Gehrke som spelar vidare i ligalaget även 2022/2023.

Den 22-årige forwarden har kommit tillbaka efter dubbla korsbandsskador i samma knä och gjorde senaste säsongen 21 matcher med i snitt 21 minuter, 8,1 poäng och 3,6 returer i snitt.

– Det här blir den första säsongen på två, tre år som jag kan vara med från start, så jag är otroligt taggad på det. Jag är även otroligt tacksam för att jag fick spela förra säsongen i Köping, jag fick chansen att ta sats och nu kan jag äntligen hopp, säger Oliver Gehrke htill klubbens hemsida.

Tim Carlsten och Kevin Senghore-Petersson har sedan tidigare kontrakt med Köping till och med 2023/24.

x x x x x

Nya ligalaget Kalmar Saints fyller på med unga spelare som ska ha dubbellicens så de även kan få speltid i basketettan, klara är egna produkten Jovan Vega, 19 år, (guard) och från Södertälje hämtas Malte Eriksson, 18 år, (center).

Bli först att kommentera

Två nya år i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Organisationen runt ligalaget Umeå BSKT byggs vidare – senaste beskedet är att fysion Anton Andersson är klar för en fortsättning.

– Jag ser fram emot 2 nya år i klubben och tycker det är kul att ledningen väljer att satsa mer på både spelare och staben för att nå bättre resultat, säger Andersson på klubbens Instagram.

 

Bli först att kommentera

Klart: Årets coach stannar

Av , , Bli först att kommentera 0

Östersunds Basket har klart med en fortsättning för ”Årets coach” i SBL Dam.

Det blev semifinal våren 2022 och Alva Stark ska leda succénykomlingen vidare mot 2023.

– Nästa säsong ska vi försvara vår position som ett av Sveriges bästa lag. Det blir en helt ny utmaning efter att i år ha varit en nykomling som överraskar. Därför är det en trygghet att vi nu gjort klart att Alva bygger vidare på det projekt hon drivit i Östersund, säger klubbens sportchef Hans Vågström på ÖB:s sociala medier.

Bli först att kommentera

Silly: Nya tag efter knäskadan

Av , , Bli först att kommentera 0

Jämtland Basket meddelar ännu en förlängning – det handlar om vicekaptenen Anes Zekovic som till hösten ska vara redo för spel igen efter tuffa knäskadan. Förra säsongen hann den 26-årige guarden bara med tio matcher innan korsbandet rök.

– Anes har varit exemplarisk och i praktiken ”tredje” coach under säsongen. Vi är stolta över att få behålla hans ledarskap även nästa säsong och vi ser förstås fram emot att se honom i fullfartsträning och i matchsituationer i höst igen, säger Jämtlands coach Adnan Chuk.

Bli först att kommentera

Umeå-gänget blir blågult

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter det lyckade spelet i USM för Umeå BSKT:s U21-lag – som gav SM-silver, plus att Nils Botold och Anton Lindqvist kom med i All Star-laget så – blir Umeå-gänget blågult.

Ledningen för herrar U20-landslaget kallar en trio Umeå-spelare till läger och därtill finns ett fjärde Umeå-namn på reservplats.

Landslagsuppdraget handlar till att börja med om uppstartsläger i Södertälje 15-22 juni. Bland 18 uttagna spelare finns Sebastian Andersson, Nils Botold och Anton Lindqvist. Fjärde Umeå-killen som är på reservplats är Melker Lindblom.

Senare ska HU20-landslaget spela träningskamper i Kisakallio, Finland, 6-7 juli och sommarens höjdpunkt blir EM som är planerat att avgöras i Tiblisi, Georgien 12-25 juli.

Ledningen för HU20 består av team manager Christer Stjernborg, samt coachstaben Panagiotis Nikolaidis, Kevin Viberg, Håkan Larsson och Adam Engström.

x x x x x

Umeå har ytterligare en ung talang som har ögon på sig, det är Isak Andersson, KFUM Umeå som finns med på reservplats inför HU16-landslagets läger.

 

Bli först att kommentera