Perfekt säsong och en stjärna

Årets NCAA-final för tjejerna är avgjord. South Carolina fulländade en perfekt säsong med 38 raka segrar och tog titeln med 87-75 mot Iowa.
Finalen hade South Carolinas bredd som gav hela 37 poäng från bänken, mot noll för Iowa som i princip tvingades gå på sina fem startspelare hela tiden. Avgörande inte minst storleken, centern Kamilla Cardoso blev MVP efter lekstugan nära korgarna – som gav 15 poäng + 17 returer. Totalt 51-29 i returer.

En annan faktor var att South Carolina lyckades hålla Iowa-stjärnan Caitlin Clark på 30 poäng, punktmarkeringen ledde till att hennes skottprocent stannade vid 36 procent.

Caitlin Clark gjorde 3.951 poäng under collegetiden i NCAA:s högsta division, mer än någon annan, kille som tjej, någonsin gjort.
Det tidigare rekordet, 54 år gammalt, hade ”Pistol” Pete Maravich, med 3.667 poäng.

Guarden Clark har snittat 28,4 poäng på sina 139 collegematcher och kommer att väljas först i stundande draft (15 april) till Women´s NBA. Klubben som drog drömlotten att få välja nummer ett är Indiana Fever.

Clark har tre junior-VM-guld med USA och var en av 14 spelare uttagna till träningsläger med USA:s OS-lag, ett läger hon dock inte kunde delta på eftersom det krockade med NCAA-slutspelet. Återstår att se om hon blir aktuell för spel i olympiska spelen i Paris, Frankrike, i sommar.

Uppdatering: Rekordintresset för tjejernas NCAA-final gav TV-publiksiffran 18,7 miljoner tittare och i vissa ögonblick som mest 24 miljoner som kikade på sändningen.

Uppdatering: Killarnas collegefinal avgjordes tidigt tisdag morgon svensk tid.
Då möttes Purdue, med svenske Wille Berg på bänken, och UConn.
Titelförsvarande UConn Huskies var knapp favorit och motsvarande förväntningarna genom att ta en ny titel, segersiffrorna 75-60.

 

En kommentar

  1. egonprint

    Tack för informationen. Otroligt att riksmedia är så intresserade fram till finalen men sedan är det knäpptyst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.