Så kan Umeå hålla ligaplatsen

I mitten på maj kommer den preliminär lottningen av Basketligan herrar 2014/2015. Förbundet håller i skrivande stund på att jobba med ett förslag till spelordning.

En drömstart för liganykomlingen Umeå BSKT vore kanske att få inleda med hemmamatch i form av ”norrderby” mot LF Basket från Luleå? Ska vi våga fantisera om det, säg fredag den 3 oktober… eller lördag den 4 oktober…

När Umeå senast hade ett lag i herrligan så ”lottades” nykomlingen mot regerande mästarlaget M7 Borås. Då blev det skrällseger!

Efter förbundets preliminära spelschema är presenterat finns en chans att kolla så det exempelvis inte blir någon tokig krock med typ Björklövens hemmaspel i hockeyallsvenskan. Annat att se upp med är att IBK Dalen arrangerar Umeå Floorball Festival 3-5 oktober.

– Utifrån den preliminära lottningen har klubbarna chansen att komma med förslag på ändringar, säger  Mats Carlson, ordförande i tävlingsutskottet i Svenska Basketbollförbundet.

Det är som bekant elva lag i herrligan kommande säsong.

Var Umeå hamnar i tabellen efter grundseriens 30 omgångar (alltså tre inbördes möten mellan lagen) är omöjligt att tippa då spelartrupper är långt ifrån klara.

Förutsättningarna för nykomlingen Umeå är dock redan klara.

+ För att nå slutspel gäller det att vara bland de åtta bästa lagen i ligan.

+ För de tre sämsta lagen, alltså placeringarna 9, 10 och 11 efter grundserien så kommer det att bli en liten fortsättningsserie.

– De tre lagen möter varandra hemma-borta och de två bästa i fortsättningsserien är klara för ligaspel även 2015/2016, förklarar Mats Carlson.

+ Jumbolaget i Basketligan får sedan en extra chans att klara sig kvar via kvalspel.

– Det tredje laget från fortsättningsserien får kvala tillsammans med ettan och tvåan från Superettan, säger Mats Carlson.

Eftersom det finns utrymme för tolv lag i ligan,  så bör det vara en hyfsad chans för ligalaget som kvalar att greja fortsatt kontrakt på sportslig basis…

Nåväl, det är nästan ett år tills eventuella kval ska spelas. Och Umeå BSKT uttalade redan när klubben presenterade sin ligasatsning att målet är satt betydligt högre än någon jumboplats.

Även från förbundsnivå är nyfikenheten stor på vad Umeå ska hitta på.

– Det ska bli roligt att se Umeå i ligan, jag hoppas det kan bli framgång precis som för Udominate i Damligan, hälsar Mats Carlson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.