Hyllningen till Udominate

Här kommer kvällens slutrapport från Sopron, Ungern.

Bloggen har utöver jobb för papperstidningen och sportwebben hunnit snacka lite mer med spelare och ledare efter åttondelsfinalen i Eurocup.

Inget snack om annat än att rätt lag gick vidare till kvartsfinal. UE Sopron är ett riktigt topplag med en riktig superstjärna.  Laget blev faktiskt rejält pressat på sin hemmaplan – men redde ut det och behåller sin svit som obesegrade den här säsongen. Åtta raka i Eurocup talar sitt tydliga språk.

Efter matchen passade Soprons coach Igor Polenek på att ge en rejäl hyllning till Udominate.

– Många här i Ungern har efter resultatet i Umeå trott att Udominate var ett enkelt lag, men jag har hela tiden sagt att vi har att göra med ett riktigt bra lag. Och nu i kväll visade Udominate sitt rätta ansikte, säger Igor Polenek.

– Vår resultat i Umeå var sensationellt och vi tog dem kanske lite på sängen där. Tack vare det fick vi en enklare uppgift när det totalt sett gällde att gå vidare till kvartsfinal i det här tuffa slutspelet, men precis som jag varnat för fick vi verkligen ge allt för att vinna returmatchen, säger Polenek.

Polenek förfogar över en rad kompetenta spelare – plus en superstjärna vid namn Kayla McBride. Varje gång som det såg lite pyrt ut för hemmalaget och de 795 åskådarna var nära att bli överröstade av fem (!) vilt skrikande Umeå-fans som sökt sig till Sopron..,

… ja då tog McBride (Womens NBA-spelare) på sig ansvaret och sänkte nya poäng som såg till att hennes lag kunde komma tillbaka och ta ledningen. Hon gjorde 31 poäng totalt.

Bloggen passade på att höra med Kayla om det var hennes bästa match den här säsongen?

– Well, i finally made some shots.

Kayla tog svaret den blygsamma vägen. Hon hade äntligen lyckats få i några skott. Hon fortsätter:

– Jag vill inte göra det här till en grej om mig. Inte alls. Det var laget som gjorde en ny bra prestation och det mot ett Udominate som var bra.

Och visst, med lagkamrater som Dragana Stankovic – den serbiska centern som sänkte sju av sju skott och tog sju returer, måste man ge McBride rätt på den punkten.

UE Sopron är vidare till kvartsfinal i Eurocup och får i början av februari åka till Israel för möte med Maccabi. Sopron har som högre rankat lag även då returen på hemmaplan. Även Villeneuve som Udominate stötte på i gruppspelet är vidare till kvartsfinal. Svensk spelare som är vidare är Frida Eldebrink i Istanbul-laget Besiktas.

Så här ser kvartsfinalerna ut:

Adana Botas, Turkiet – Villeneuve d’Ascq, Frankrike.
Maccabi Bnot Ashdod, Israel – UE Sopron, Ungern.
Istanbul Universitesi, Turkiet – Besiktas JK, Turkiet.
Mersin Büyüksehir, Turkiet – Castors Braine, Belgien.

Speldatum 5 och 12 februari.

Udominates coach Micke Blomqvist såg lite plågad ut direkt efter matchen i Sopron. Lite senare hade han fått lite perspektiv.

– Visst är man besviken över att det ändå blev förlust, men jag måste säga att jag är stolt över tjejerna. det här var ett stort steg i rätt riktning.

Udominate spelade bra försvar, vann returtagningen klart (42-34) och sköt 49 procent från golvet. Totalt i matchen som spelades i högt tempo var det 17 turnovers för Sopron och 20 för Udominate.

Bara ett litet problem med det där sista. Bortkastade bollar.

– Ja, vi hade bara sex turnovers i halvtid, men landade på 20 totalt. Och tyvärr hade vi 10 under de sista tio minuterna. I övrigt gjorde vi en riktigt bra match, konstaterar Blomqvist.

Salome ”Sally” Kabengano gjorde en aning överraskande debut för Udominate. Eller?

– Nja, jag och Micke hade snackat om det innan matchen, att jag skulle in och testa. Tanken var att jag kunde avlasta de andras kroppar en stund och kanske ta någon foul och så, säger Sally med ett stort leende.

– Jag har ju inte spelat match sedan i mars, så snacka om att jag var fullpumpad med adrenalin.

Kabengano fick fem minuter. Sedan valde coach Blomqvist att ta det piano med spelaren som faktiskt haltade en del och ännu inte är helt besvärsfri efter sina långvariga hälseneproblem.

Sally Kabengano var ändå nöjd.

– Det var så roligt att vara på banan igen, målet är att vara fullt igång till SM-slutspelet.

Till sist en blick fram mot nästa match:

– Nu handlar det om att minska antalet misstag i Damligan. Hittills har vi haft råd med en massa turnovers där hemma och ändå kunnat vinna matcherna. När det drar ihop sig till slutspelet kommer inte det att funka. Så vi ska till att börja med gå in hemma mot Eos på lördag och göra rätt, säger Sally Kabengano.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.