Nedräkning: Bollen inte nog rund?

Uppsnacket inför damligafinalen mellan Northland och Udominate rullar på. Nu är det mindre än ett dygn kvar.

I princip alla håller Luleå-laget som klar hemmafavorit. Och både hemmacoach och hemmaspelare håller med.

I en NK-intervju med Jens Tillman och Tina Trebec hittar Bloggen det kanske hittills bästa citatet:

”Visst bollen är rund, men inte så rund att utfallet ska bli annat än en vinst.”

Tina Trebec om Northlands hittills enda förlust den här säsongen, alltså den borta i Umeå.

– Det var en galen match. Det var tidigt på säsongen och vi var inte riktigt redo. Det är vi nu, slår hon fast för NK.

Norrbottens-Kuriren har också åkt till Umeå för att göra förhandsartiklar. En är givetvis med Luleå-dottern Frida Aili som säger så här om  att vända hem igen:

– Det blir jättekul. Det kommer vara världens drag kring matchen och en massa släkt och vänner på läktaren. Den här matchen är någonting som jag ser fram emot jättemycket.

Landslagsguarden är också slipat diplomatisk när hon får frågan om var hon spelar nästa säsong. Det lär bli Sverige.

– Som läget ser ut nu känns det som en stor chansning att åka iväg. Det är också många bra spelare som är på väg till Sverige på grund av att ekonomin är så dålig i Europa. Därför är det nästan att föredra att spela här (i Umeå) eller i Northland som också siktar på att spela i Europa.

Udominates Lina Pikciute ska göra comeback efter ett månads uppehåll på grund av en fotskada.

– Att inte få vara med och spela på en hel månad har varit irriterande, de har fått hålla tillbaka mig, säger 24-åringen inför seriefinalen i Damligan.

Många spelare har upplevt det som riktigt svårt att ställas mot regerande mästarlaget Northland i deras eget baskettempel där de är obesegrade de senaste två säsongerna. Men oro eller rädsla är inte Lina Pikciutes grej. Tvärtom – hon älskar de tuffaste matcherna.

Tidigare erfarenheter från spel i Euroleague med klubblag i Litauen, landslaget och även spelet i Eurocup med Udominate gör henne trygg
– Jag har aldrig sett en fullsatt arena i svenska ligan, det ska bli trevligt, säger Lina Pikciute.

Udominates coach Micke Blomqvist är en Luleå-grabb som inte har något emot att ställa till bekymmer i sin hemstad.

– Basketfeber och fullsatt arena är fantastiskt. Så här skulle vi ha det varje vecka när vi spelar. Vi är laddade som f-n och har med oss bra erfarenhet från spelet ute i Eurocup. I Lille i Frankrike var det fullt en timme före uppkast och en 20-mannaorkester blåste på hela tiden, det gick knappt höra något när vi försökte prata vid bänken.

Udominate vinner gärna redan på onsdag kväll. Men Micke Blomqvist kan leva med alternativet att knipa en vinst i Luleå lite senare, alltså i en finalserie senare i vår.

– För att ta SM-guld räknar vi med att det behövs i alla fall en vinst där uppe, förutsatt att vi sköter oss på hemmaplan. Inför den här grundseriematchen är det lite svårt att veta var vi står, men vi åker upp med det bästa vi för tillfället har på benen och ska försöka spela riktigt bra basket.

Mer läsning

Mentala spelet avgör (Plus)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.