Udominates center klar

Udominate Baskets nya center blir Milica Paligoric. 25-årig serbiska som mäter 193 centimeter.

Om det måste sägas att det är en alternativ väg att gå.

Inför förra säsongen värvade Umeå-laget den etablerade Euroleague-centern Lina Pikciute från Litauen.

Bloggen har tippat att det skulle bli serbiskt i år. Men Paligoric var inget namn som fanns på radarn. Hand upp den som kände till henne!?

Snabbsummeringen efter faktajakt på nätet ger vid handen att hon växt upp i serbiska ungdomslandslag, från U14 upp till U20. På meritlistan från den tiden finns bland annat EM-guld i U18 år 2007, då Serbien finalkrossade Spanien (med Alba Torrens) med 72-48. Dock var de serbiska stjärnorna då sådana som Sonja Petrovic, Paligoric fick sparsamt med speltid.

På college spelade Milica Paligoric 2011-2012 NCAA-mästerskap med Iona, New York. Dock med sparsam speltid i slutspelet.

De tre senaste säsongerna har serbiskan hållit till I Frankrike där hon pluggat franska och lirat basket i tredjeligan  (klubbarna D´lfs och BCSP Reze).

Är detta en spelare som er nya coach Tamara Ruzic hittat?

– Det är väl snarare en kombination, klart att Tamara har koll på serbiska spelare, men vi hade också lämnat en kravprofil till en bra agent och Milica var en spelare han då förde fram. Sedan har vi pratat med massor av folk inklusive spelarens tidigare coacher och Serbiens landslagcoach. Vi har gjort en rejäl research och känner oss trygga med att det här är en spelare som kommer att passa bra in i vårt spel, säger Udominates team manager Oscar Stenberg.

Det måste väl vara ett klart frågetecken för att hon inte spelat seniorbasket på högsta nivå?

– Milica är en spelare med bra kvalitet, hon har nog tidigare levt på talang och bra händer. Nu har hon satsat på att bygga upp sin fysik. Hon tränade förra säsongen med ett franskt ligalag och det som fattas i dagsläget är väl att hon behöver komma upp i nivå och hitta en basketform som ska räcka till i Eurocup i slutet av oktober. Hon kommer till Umeå nu i helgen och finns till veckan med på lagets träningar och då blir det hårdkörning från start.

– Vi går på den här linjen och tror att det blir super. Vi har inte sökt någon center som ska ha bollen hela tiden och attackera korgen i varje läge. Milica är 193 centimeter och har mycket bra räckvidd, hon ska passa in i vårt insidespel, ta returer och skapa utrymme för andra att göra poäng, säger Oscar Stenberg.

Det är inte fråga om något tryout-kontrakt?

– Nej, vi vill att spelare ska känna sig välkomna. När jag själv spelade ishockey var det vanligt med tryoutkontrakt så jag vet att det är svårt att bevisa något på bara två veckor.

Men om det inte visar sig vara rätt spelare?

– Vi är ganska säkra på vad vi får, men om det sedan under säsongen visar sig att det inte funkar så får vi väl byta. Allt kan ju hända och vi är inte rädda att agera om det krävs.

Mer läsning (Plus) Klart med ny center

P.s. 1: Assisterande coachen Bosse Ågren Malm leder Udominates första lagträning på måndag den 17 augusti, klockan 16.30.

– Vi börjar med de som är på plats då, bland dem Milica, säger Bosse.

P.s. 2: Udominates nya head coach Tamara Ruzic är för närvarande upptagen i rollen som assisterande coach för svenska DU16-landslaget som spelar B-EM i Makedonien. Hon håller i sin första träning i Umeå den 24 augusti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.