Kan bli sex amerikaner

Det närmar sig ett beslut hur svensk basket ska göra i frågan om hur många utländska spelare som ska tillåtas i de svenska ligorna i framtiden. Bland annat har herrligaföreningen fört fram eget förslag på max fyra importer.

Enligt vad Bloggen erfar kan det från förbundets sida landa i ett beslut om maximalt sex importspelare, exempelvis sex amerikaner. Regelförändringen ska i så fall träda i kraft säsongen 2016/2017 och gälla både basketligan herr och dam.

För att klara de arbetsrättsliga reglerna inom EU ska en skrivning göras i stil med (exempelvis) att: ”minst sex hemmafostrade spelare ska finnas med i laguppställningen”. Alltså sex av tolv i laget ska vara svenskar, eller ha spelat basket i svensk klubb under ett visst antal år från ungdom upp till  viss ålder, skulle kunna vara perioden då spelaren är mellan 12-21 år.

Mats Carlson, ordförande i Svenska Basketbollförbundets tävlingsutskott säger så här till Bloggen:

– I lördags hade vi ett möte där de här frågorna diskuterades, men det finns ännu inget färdigt förslag. Tävlingsutskottet ska presentera ett förslag för SBBF:s styrelse för ett möjligt beslut i mitten av december.

Tidigare har herrligaklubbarna fört fram idén om fyra importer oavsett nationalitet, är det så att förslaget i stället kan bli sex spelare?

– Jag vill inte kommentera det. I en sådan här fråga handlar det om en avvägning vad man vill och vad man kan, och vi måste rätta oss efter de arbetsrättsliga reglerna. Vi har en plan och ett tänk, men jag vill inte föregå något, vi får ta det när vi har ett färdigt förslag, säger Mats Carlson.

En aspekt på en ny regel om antal importspelare är att det internationellt råder olika bestämmelser i olika sammanhang damer/herrar. I exempelvis damernas EuroCup där Udominate Basket och Luleå Basket spelar gäller regeln max två amerikanska spelare.

– Det låter inte som någon bra idé med att ha öppet för sex valfria importer. Ska vi spela med fyra eu-spelare + två amerikanskor i EuroCup och samtidigt kunna få stryk hemma i svenska ligan av något lag som har sex amerikanskor? Det borde inte ens teoretiskt kunna finnas en sådan möjlighet i regelverket, säger Udominate Baskets general manager Oscar Stenberg.

För dagen har Udominate en trupp bestående av sju svenska spelare (två egna produkter), två amerikanskor, en slovakiska, en italienska och en finländska.

I herrarnas Europe Cup, där Södertälje Kings och Borås Basket spelar, går det att använda flera amerikaner, exempelvis ställdes Borås senast mot ett Foxtown Cantu där det italienska laget spelade med fyra jänkare, en kandick och en polack.

För närvarande är regeln i svenska ligan max två icke EU-spelare (typ amerikaner), men obegränsat antal EU-spelare.

När det gäller Umeå BSKT:s herrar så består dagens trupp av tolv svenska spelare (sju egna produkter)  plus en amerikan och en kanadensare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.