Spelarspaning i USA

Bloggen har någon gång zappat förbi ett program från USA där folk i hopp om det stora fyndet budar vilt på innehållet i en container som de bara fått se en glimt av.

Ungefär som att se Youtube-klipp på en basketspelare, köpa över honom och hoppas på det bästa. Mer än en flopp har landat i svenska ligan genom åren.

Ett försök att undvika att köpa grisar i säckar tillämpas nu av bland annat Umeå BSKT och BC Luleå. Båda lagens coacher befinner sig just nu i USA och spanar på spelare – på bilden Jesper Gustavsson längst till vänster och Peter Öqvist som fjärde man från vänster. Bland andra coacher på plats finns exempelvis Chribba Sjögren, senaste säsongen i Sundsvall och Orongo.

Utöver direkt koll på spelare så innebär resan en stor möjlighet till kontaktskapande åtgärder. Jesper Gustavsson coachar aktivt (för andra året i rad) under ett par uppvisningsdagar med agentfirman Scorers First  (The Scorers 1st Showcase) i Las Vegas.

Hur går det där borta, Jesper Gustavsson?

– Hej det går bra. Det har varit ett par dagar med matcher på scorers first. Har varit å kollat på andra camps resten av veckan. Jag har varit med Peter Öqvist å Chribba Sjögren på hart camp och world wide invitational och även summerleague.

Umeå BSKT är ju på jakt efter en guard för position 1/2. Har du gjort några spelarfynd?

– Jag har hittat två alternativ som jag gillar skarpt.

Aha, är det spelare från college eller mer rutinerade mannar?

– Collegekillar, det är svårt med sådana som varit proffs förut med vår budget just nu. Väntar vi ett tag kan det dyka upp någon.

Hur är tidsplnen för värvning av en USA-guard?

– Vi kommer att vänta till i augusti.

Hunnit med något mer än basket?

– Har även besökt grand canyon.

Med på trippen till USA är även spelare från Umeå. Egal Saleman och Johan Pierre har även deltagit i mönstringen och spelat med lag på Scorers First. Hur går det?

Egal och Pierre är med i campen och startat alla deras matcher och ser bra ut.

Förresten, Umeå och Luleå möts direkt när ligan startar i höst. Har du och Peter Öqvist surrat något om det?

– Vi har ej pratat om premiären utan om allt annat, hälsar Jesper Gustavsson från USA.

På bilden, från vänster sittande: Jesper GustavssonMathias Eckhoff (norrman som varit i bland annat Jämtland och tidigare coach åt Jesper, Ekhoff coachar nu Nigeria i OS). Peter Öqvist, BC Luleå, Christer Sjögren (Solna senaste 18 åren som sportchef, senast Sundsvall assistent coach, nu arbetslös och har startat en egen basketscoutfirma). Han som står upp heter Chris Warren och är agent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.