Basketligan dam, sköna citat

Vid fotograferingen var det lille Ebbe som stal showen. Lillgrabben med Eos-coachen Johanna Ericsson som mamma ville gärna trava in i bild.

Han sade inte så mycket. Det gjorde coacherna i basketligan dam.

Bloggen var på plats i Stockholm under upptaktsträffen.

Här kommer en summering och en del sköna citat.

Ligans svar på Ernst = Jurgita Kausate, Alvik.

– Jag har byggt ett hus i sommar, nu ska kåken dekoreras.

Översatt på basketspråk betyder det alltså att Jurgita förklarar att Alvik Basket har nya coacher och en trupp med sju nya spelare, egna talanger ihop med stora centern ”Pepper” Wilson som kommit tillbaka i ny skepnad modell vältrimmad och att det kommer att ta lite tid att få fason på laget.

Men Jurgita är nöjd.

– Jag har ett välbalanserat lag, gillar att spela med en riktig ”femma”. Vi ska ta in en svensk spelare till och sedan får vi se vad som händer efter jul.

Det kan alltså bli någon import till där.

Spelbolagen har inte mycket att hämta hos Jurgita när det gäller vem som tar SM-guld:

– Jag vill inte tippa, då skulle jag säga Alvik och det är inte särskilt realistiskt. Men vi siktar mot semifinal.

Ligans comeback-kid = Johanna Ericsson, Eos

Eos-coachen är tillbaka i högsta serien. Med ungefär samma gäng som senast och samma gäng som förra säsongen i ettan.

– Vi har varit borta ett år, en snabb vända, skönt att vara tillbaka. Skillnaden nu är att klubben låtit oss ta in ett par spelare utifrån. Målet är slutspel och vi skulle gärna landa på plats sex i grundserien. Udominate och Luleå känns utifrån sett som i en klass för sig, sedan är det väldigt öppet där bakom.

Ligans brandsoldat = David Visscher, Luleå.

När det blev kris i klubben och trafikkaos för guldtränaren så ryckte Plannjas förre mästertränare David Visscher in från Rutvik utanför Luleå. Undertecknad är gammal nog att minnas den klassiska parodin på schlagerfestivalen där ”juryn i Rutvik” rings upp och levererar stadigt samma omdöme om alla låtar ”Den får en poäng”. Lite så när Visscher snackar om kommande säsong. Inga 12-poängare så där pang på inte.

– Jag är mer än en försvarscoach när Jens (Tillman) var en anfallscoach. Vi kommer att ha fler varianter i defense och sätta hög press.

Om spelet i Europa:

– Klubben har en sund syn på det, målet är att delta och bygga en grund.

Om att ha ett kortväxt lag:

– Jag tänker inte köra en enda inside-övning på hela säsongen.

Om konkurrenten Udominate som plockat åt sig Martina Stålvant och Josefin Vesterberg:

– All respekt för Umeås jobb, talangmässigt är Umeå guldfavorit. Det är kul uppe i Norrland med mycket publik och potentiellt kan vi spela många matcher mot Umeå under säsongen. Men med enorm respekt för Umeå och andra så måste jag säga att jag gärna vill åka brandbil genom Luleå i vår!

Ligans junior = Robin Sandberg, Mark.

23-åringen som tagit över efter Frank Alm har börjat steg 4-kursen (ihop med flera andra ligacoacher som saknat den utbildningen). Kursen för Mark Basket är också ny.

– Nog blir det skillnad, men det gäller att vara försiktigt och inte försöka gå från svart till vitt på en gång. Jag måste nog gå via grått. Det blir ändringar på träningarna och spelet. Ligatoppen når vi inte i år, men kanske om något år.

Signum för Mark ska bli?

– Ett lag som vet vad det ska göra, jag lägger mycket tid på förberedelse.

Hur det går?

– Ha, ha, det kan bli magplask eller succé, svårt att säga första året.

Vem som vinner?

– Udominate lyfter bucklan, Luleå och Alvik närmaste hot.

Ligans tråkmåns = Jesper Sundberg, Norrköping.

Hans motto?

– Träning. All tid vi lägger på annat är förlorad tid!

Hans spelidé?

– Vi är lite tråkigare än alla andra och ska spela långsam och disciplinerad basket.

Målsättning:

– Det gäller först att undvika kval.

Tipset?

– Tamara och Oscar har gjort ett bra jobb och fått ihop ett spännande lag. Jag tror de (Udominate) vinner guldet.

Ligans lärarkandidat = Viktor Bengtsson, Telge.

Södertäljes damer har en historik som mesta mästarna med tolv guld. Nye coachen:

– Jag har växt upp 500 meter från Täljehallen och lyssnar gärna på klubbens äldre, det är bra att ha dem med sig. När det gäller spelare så måste vi bygga på egna gymnasiespelare, nu har vi plockat in sju från ungdomslaget.

Målsättning?

–  Vi hoppas på semifinal, men då vill man inte vara sjua eller åtta i grundserien.

Guldet?

– Det tar Udominate.

Ligans leading lady = Tamara Ruzic, Umeå.

Inför andra säsongen som coach för ett topplag har Tamara både fått behålla tio spelare från fjolårstruppen, plus att hon fått in det mesta hon pekat på.

– Zenta (Melnika) som center och Santa (Okockyte) som pointguard tillför det vi saknade i fjol, de ger oss en nivå till. Vi har fler svenska spelare, vi har unga talangfulla spelare som Emilia (Stocklassa), vi väntar på att få tillbaka rehabspelare som Agnes (Nordström). Det är en bra mix i truppen.

Om det nya i att stå som klar guldfavorit:

– Ingen press, det handlar bara om mycket hårt arbete och att älska spelet. Vår självklara intention är att ta guld, det ligger i människans natur att vilja bli bättre.

Mer läsning (Plus) Umeå i favoritposition

Ligans lägsta profil = Kelly Grant, Uppsala.

– Vi har tappat nio av våra tio toppspelare och startar i princip med vårt division I-lag. Det är första gången för mig som coach att ha så unga och orutinerade spelare. Vi börjar borta mot Umeå, jag kan bara hoppas att tjejerna inte bli så deppiga när de får stryk.

Men alla yxor är inte kastade i sjön i före detta Sallén.

– Vi behöver en pointguard och en center, vi jobbar på det och tittar på internationella spelare. Om vi skulle lyckas med det kan vi nå semifinal, men just nu måste vi realistiskt ha en låg profil.

Ligans hungrigaste = David Leman, Visby.

Klubben tog SM-guld 2005 och ska nu spela för 33:e året i rad i högsta ligan. Inför den här säsongen har vi tittat på vad vi behövde och letade hungriga spelare med hjärta. Vi har en lokalkörnma med gotländsk prägel, tre spelare från college-basketen, oprövade som proffs. Taylor Gault var borta från basket ett år då hon var utbränd men hon har hittat aptiten igen. Vi har ny större arena och vill ta ett steg till efter att ha fått stopp i kvartsfinal, plus att vi vill vinna publikens hjärtan med hög energi och uppoffrande spel.

Och vinnaren är?

– Udominate är den stora favoriten.

Ligans leva i nuet = Alberto Garcia, Östersund.

– Vi ska ta det dag för dag och jobba för att utvecklas. Jag vet ärligt talat inte mycket om de andra lagen mer än att Luleå och Udominate ska vara starka på pappret. Men när dagen är slut spelas det fem mot fem. Vi vill nå en playoff-plats och ta det därifrån. Vi har ingen rädsla, vi har ju inget att förlora.

Om basket i hemlandet Sapnien:

– Jag hoppas kunna ta in lite från spansk basket, det betyder högt tempo och starkt försvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.