Basketligan herr, sköna citat

Det är inte alltid så enkelt att fösa ihop en skock coacher till en välordnad lagbild. det kan ta lite tid. Under upptaktsträffen för basketligan herr var herrarna (nä, inga damer som coachar i herrligan) mer välsmorda i munlädret än i knäna.

Ligans börsanalytiker = Peter Öqvist, Luleå.

– Kurvan är på väg åt rätt håll. Senaste åren har placeringarna i grundserien varit 7 – 4 – 2 och från kvart gick vi förra gången till semi. Guld? Det är ju därför jag är här. Klart att vi vill vinna guld. Tourettes syndrom, är det när man räcker upp handen hela tiden? Guld? JA.

BC Luleå kan stoltsera med tre svenska U20-landslagsspelare i laget. Klubben har en importplats kvar att fylla. En forward för position fyra ska det bli.

En spelare det inte blir är förre Umeå-spelaren Germain Jordan. Men han har funnits med i bilden för Luleå.

– Ja, det är ett namn som figurerat, men inte hetare än något annat. Det finns olika faktorer som spelar in, bland annat budget, säger Peter Öqvist till Bloggen.

Germain Jordan blev härom dagen klar för Hapoel Kazrin.

– Vad jag förstår hade han ett jättebra erbjudande i Israel, kommenterar Öqvist.

Ligans övertidsarbetare = Jonte Karlsson, Borås.

– Jag fick en chans jag kanske inte trodde skulle komma, jag trodde nog jag var färdig med det här men gillar svetten i omklädningsrummet och älskar att vara tillbaka som coach. Och jag vill tävla, väldigt mycket.

Redan innan första matchen har Jonte hunnit med att såga förbundet och skicka hem en jänkare. Lita på att fler rubriker kommer under säsongen.

Karlsson är även klurig matematiker…

– Det är nio lag i serien, så det räcker väl att vara topp åtta från början…

Ligans slutspelsskägg = Torbjörn Gehrke, Jämtland.

– Vi kommer inte att vara kvar där vi varit se senaste säsongerna. I år kan vi flytta fram förväntningar. Nu är det upp till bevis. Målet är någonstans placering 3-4-5-6-7, men fjärde-femte plats finns att slåss för att nå semifinal.

Jämtland har en bunt importer, plus en kader unga svenska killar mellan 16-22 år. De allra yngsta i truppen är två grabbar är födda 00. Det är coachens son och klubbdirektörens son.

Torbjörn Gehrke tippar inte Jämtland mer än till semi. Guldet?

– Fjantigt att säga något annat än Södertälje efter fyra guld, fyra raka är inga tillfälligheter.

Ligans är utmanaren redo = Henrik Svensson, Malbas.

– Vi står inför en stor utmaning, sedan tidigare visste vi att flera spelare skulle gå vidare eller lägga av. Vi har en spelare kvar från i fjol. Och sedan fick vi i våras reda på att vi måste skära rejält i budgeten. Så det enda realistiska är att säga att vi ska göra så gott vi kan och komma väl förberedda till varje match. När det gäller guldet vinner Södertälje femte raka.

Ligans projektledare = Adnan Chuk, Norrköping.

– Vi påbörjade ett projekt förra året. Förr om åren var det vanligt med resultat som 138-137 vid klubbens hemmamatcher. Nu har vi bytt till inställningen att spela tuffare försvar, mer som basket spelas ute i Europa. I ligan är målet alltid topp 4, vi har också som mål att spela internationellt nästa säsong. Guldet? Man är väl sjuk om man inte säger Södertälje… men det är svårt att tippa redan nu, Luleå ser också starkt ut.

Upptaktsträffens vikarie = Jordi Juste, Nässjö (head coach Raul Jimenez kunde inte komma).

– Vi kommer att tävla bra även den här säsongen och tänker slåss mot alla lag med stolta och välmotiverade spelare. Det är ett hungrigt lag som vill längre än förra säsongen. Nyckelspelare är Dartaye Ruffin, Mantas Griskenas, Auston Barnes, plus killen från Montenegro som spelar pointguard, Milos Latkovic.

Ligans kung = Vedran Bosnic, Södertälje.

– Jag har varit borta sju veckor med landslaget och tappat massor med sömntimmar. Nu är det bara att byta kläder och gå till träningen för att träffa klubblagets spelare.

Om 0 vinster på 4 EM-kvalmatcher.

– Det smärtar svårt. Jag har inte kunnat sova. men det går inte att vara arg på spelare för något missat straffkast i knappa förluster, eftersom vi spelat mot sådana topplag.

Om motivationen inför ligan:

– Hade jag inte motivationen att på varje träning visa att jag blir bättre som coach, då skulle jag inte vara här alls.

Om kvalet till nya Champions League:

– Det är femte säsongen med Kings i Europa, det är enormt viktigt att svenska lag visar upp sig ute i Europa.

Om favoritskapet till femte raka guldet.

– Självklart ska vi vara favoriter.

Ligans gnetare = Jesper Gustavsson, Umeå BSKT.

– Vi är relativt nya i Basketligan, tar lite tid att rota sig i Umeå som idrottsstad. Det tar tid att bygga förtroende hos sponsorer. Vi gnetar på.

– Vi håller kontinuitet med Umeå-grabbarna och har kvar många av de spelare som vi hade i ettan och de senaste året, och sedan försöker vi hitta spetskompetens utifrån. Josh Wolfram är en spelare som det känns som vi hittat rätt med. Han kommer vara en duktig och sevärd spelare i ligan.

Målsättningen?

– Vi har pratat om det och det känns som vi kan göra en bättre säsong i år…  Men på första träningen bryter Nathan (Dawit) knät och då känns det tufft att säga slutspel. Men om vi hittar en ersättare så…

Mer läsning (Plus): ”Gnetar vidare”

Ligans helsvenska = Kevin Gaines, Uppsala.

Uppsalas coach är född och uppvuxen i Uppsala. Klubben är den enda i ligan som inte har en enda import. Hemvävt ska det vara. Eller?

– Det är inget självändamål att bara ha svenska spelare, det är en budgetfråga.

Målsättning?

– Att bli bättre än i förra säsongen (sjua), man behöver vara fyra, femma, sexa i grundserien för att kunna ta sig vidare från kvartsfinal.

Tipset?

–  Södertälje så klart. Utmanare Norrköping, Luleå, och Jämtland kan överraska.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.