Analys med olika prestanda

Åklagare Anna Bergström har nu valt att väcka åtal mot den förre guldcoachen i Luleå, Jens Tillman, som misstänks för  för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Åtalet gäller den uppmärksammade händelse i våras – den 28 maj – när Jens Tillman fastnade i en poliskontroll.

Tidningen NSD har tagit del av förundersökningsprotokollet som visar att polis och åklagare stödjer sig mot ett nytt provresultat från Rättsmedicinalverket. Enligt det fanns spår av amfetamin hos Jens Tillman, närmare bestämt 0,20 mikrogram i blodet och 43 mikrogram i urinet. Ett helt annat besked än det första provresultatet, som visade negativt.

Rättsmedicinalverkets förklaring till de olika provresultaten är bland annat att det normalt finns ”5 procents” felmarginal men även att analyserna gjordes med ”olika analysteknik som har olika prestanda”.

Advokat Magnus Söderlind ifrågasätter såväl åtalet som provresultaten.

– En väldigt märklig situation. Den normala ”tågordningen” är att man skickar blod och urin på analys. När analysen visar att det inte finns några spår av illegala substanser väljer man att lägga ner förundersökningen – vilket man gjorde i det här fallet. Det var det beskedet vi fick i alla fall, via brev från polismyndighetens utredare, säger Söderlind till NSD.

– Samma premisser, samma myndighet, samma regelverk visar alltså två helt olika resultat. Hur långtgående slutsatser vågar man då dra av detta? Om det inte är en exakt vetenskap måste man fråga sig hur tillförlitliga proven är? Det blir intressant att se vilka rutiner som Rättsmedicinalverket har följt, egentligen. Det här ska inte behöva ske, säger Tillmans advokat.

Bloggens kommentar: Detta blir bara allt snurrigare. Vem i hela världen kan man lita på. Tveklöst är att manuset till den här såpan innehåller vändningar i världsklass. Hur fortsättningen blir går inte ens att gissa. Lever J.R.Ewing? Är allt en ond dröm? Kommer det att visa sig att Svenska Basketbollförbundet gjort en ny hemlig analys av matchprotokollet från femte SM-finalen i våras och att det visar sig att Udominate Basket egentligen vann guldet?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.